Uutiset

Hengähdystauko talouskriisin hoitoon

Synkät pilvet eivät tyystin poistuneet Euroopan taloustaivaalta, vaikka EU-maiden johtajat onnistuivatkin torstaiyön aamutunneilla sopimaan Kreikan uudesta sadan miljardin euron lainaohjelmasta ja muusta tuesta. Talouskatastrofin välitön uhka väistyi ainakin hetkeksi, vaikka Brysselin huippukokous oli ajoin vaarassa päättyä täydelliseen sekasortoon.

Suurten EU-maiden johtajien välit ovat viime päivinä olleet kovalla koetuksella. Ensin Saksan Angela Merkel ja Ranskan Nicolas Sarkozy ojensivat Italian pääministeriä Silvio Berlusconia lepsusta taloudenpidosta. Sen jälkeen he kinasivat keskenään Kreikalle laadittavan pelastusoperaation menettelytavoista. Presidentinvaaleihin valmistautuvan Sarkozyn oli vaikea myötäillä saksalaisten näkemyksiä muun muassa pankeille ja sijoittajille sälytettävistä vastuista.

Brysselissä sovittiin yhteisistä pelisäännöistä, koordinoidusta pankkien pääomittamisesta ja niiden euroalueella tapahtuvan varainhankinnan vakuuksista. Kreikalle rahaa lainanneet eurooppalaiset pankit puolittavat saamisensa, jota vastaan niitä pääomitetaan jäsenvaltioiden varoin. Lisäksi moninkertaistetaan Euroopan väliaikaisen kriisirahaston lainavaltuudet. EU-maiden kanssa rahoitusta järjestää myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Mahdollista on myös se, että Kiina lähtee mukaan pelastamaan Eurooppaa samaan tapaan kuin se toimii jo nyt Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoilla.

Suomen osuudesta ei vielä ole yksityiskohtaisia laskelmia, mutta maksuvelvoite on 1,8 prosentin luokkaa myönnetyistä lainoista.

Markkinat reagoivat Euroopassa uuteen järjestelyyn maltillisen pidättyväisesti. Se, että tuloksia syntyi, on myönteistä, mutta pakettiin liittyy vielä kosolti epävarmuustekijöitä, kun lopulliset sopimukset eri osapuolten kesken ovat vielä allekirjoittamatta.

Nyt pallo on kuitenkin taas Kreikalla. Sille suotiin uusi mahdollisuus tervehdyttää taloutensa, mutta kotiläksyjä sen on edelleen tehtävä ja tahtia vieläpä kiristettävä. Tuntuu kovin oudolta, että kuilun partaalla olevan maan kaduilla edelleen mellakoidaan ja lakkoillaan, vaikka juuri nyt pitäisi jokaisen kreikkalaisen tehdä lujasti töitä. Jos autettavalla ei lupauksista huolimatta ole aitoa omaa tahtoa, on luonnollista, että auttajienkin halut haihtuvat.

Vakava epävarmuus, joka voi edelleen kaataa vakauttamispyrkimykset, on talouskriisin leviäminen Kreikan ulkopuolelle. Pääministeri Silvio Berlusconia ei aiheetta patistettu käynnistämään myös Italiassa mittavat talousuudistukset. Maa on korviaan myöten veloissa ja sen luottoluokitus on vaarassa pudota, ellei talouden syöksy oikene. Italiaa varten ei kyetä kattamaan samanlaista pöytää kuin nyt Kreikalle, siihen eivät yhteiset voimavarat yksinkertaisesti riitä.

Brysselin huippukokous tarjosi Euroopalle ja eurolle uuden alun. Lähiviikkoina ratkeaa, onko talouskriisi hallinnassa tai edes osoittamassa rauhoittumisen merkkejä.