fbpx
Uutiset

Henkilökortin saaminen helpottuu

Ilman papereita maahan tulevat turvapaikanhakijat saanevat jatkossa suomalaisen henkilöllisyystodistuksen myönteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Turvapaikanhakijoiden tilannetta helpottava muutos sisältyy henkilökorttilain kokonaisuudistukseen, jota valmistellaan sisäministeriössä.

– Lakia on tarkoitus muuttaa niin, että kaikki jatkuvan oleskeluluvan saaneet saisivat myös ulkomaalaisen henkilökortin, vahvistaa poliisitarkastaja Joni Länsivuori sisäministeriöstä Lännen Medialle.

KYSE ON MELKO isosta muutoksesta maahanmuuttopolitiikassa.

Tällä hetkellä oleskeluluvan saanut ulkomaalainen ei saa ulkomaalaisen henkilökorttia, jos hän ei pysty todistamaan henkilöllisyyttään kotimaansa asiakirjoilla.

Ulkomaalainen voi saada muukalaispassin tai ulkomaalaisen matkustusasiakirjan, mutta niissä kerrotaan, jos haltijan henkilöllisyyttä ei ole pystytty vahvistamaan. Ne eivät siis välttämättä kelpaa viralliseksi henkilöllisyystodistukseksi.

ONGELMIEN ytimessä on pankkiala. Seitsemän vuotta sitten tuli voimaan rahanpesulaki, joka määrää pankit tunnistamaan asiakkaansa.

Se vaikeutti oleskeluluvan saaneiden, mutta paperittomien siirtolaisten pankkiasiointia ja muuta arkielämää merkittävästi.

Eri viranomaiset ja elinkeinoelämä ovat yrittäneet jo vuosia ratkoa pulmaa. Asiaa selvitettiin laajapohjaisessa työryhmässä ja henkilökorttiin pohjautuva uudistus osoittautui ainoaksi, joka ei ollut ristiriidassa rahanpesulain kanssa.

ULKOMAALAISEN henkilökortti poistaa erilaiset asiointiongelmat, sillä se on yhtä vahva tunnistamisasiakirja kuin suomalaisille myönnettävä henkilökortti.

– Sillä pitäisi pystyä toimimaan pankeissa ja joka puolella muuallakin, Länsivuori vahvistaa.

Uudistuksella on myös kääntöpuolensa.

Jos virallinen henkilöllisyystodistus myönnetään ilman lähtömaan viranomaisten antamia todistuksia, voi maahan tuleva henkilö yrittää sepittää itselleen uuden henkilöllisyyden.

Länsivuoren mukaan viranomaiset ovat kuitenkin tulleet siihen tulokseen, että nykytilanteeseen on saatava joku ratkaisu, sillä paperittomien maahantulijoiden määrä kasvaa juuri nyt räjähdysmäisesti.

– On selvää, ettei tämä ole mikään ideaaliratkaisu, mutta ilman sitä nämä ihmiset jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle ihan perustoiminnoissa.

LÄNSIVUORI EI PIDÄ identiteetin vaihtamista yrittäviä maahantulijoita kovin suurena ongelmana.

– Ihmisten taustaa selvitetään aika paljon, kun he tulevat Maahanmuuttoviraston prosessin läpi, hän muistuttaa.

Toisaalta väärinkin tiedoin henkilöllisyystodistuksen saanut toimii sen jälkeen Suomessa yhdellä ainoalla henkilöllisyydellä, jota voidaan seurata niin pankeissa kuin viranomaistenkin toimesta.

– Ei ole niin tärkeää kuka hän ehkä oikeasti on, vaan se, että hänet saadaan jäljitettyä hänen saamallaan henkilöllisyydellä, jos tulee jotain ongelmia, Länsivuori selittää.

Lakiesityksen on määrä lähteä lausuntokierrokselle loppuvuoden aikana. Jos eduskunta hyväksyy sen keväällä, muutokset voisivat astua voimaan noin vuoden päästä.

Asiasanat

Menot