Uutiset

Henkilöpalvonta ei sovi Suomeen

Yleisradion itseoikeutettu paikka kansakunnan kaapin päällä on vakavasti uhattuna. Ylen Suuret Suomalaiset -äänestys on epätoivoinen yritys yhtiön aseman pönkittämiseksi.

”Viralliseksi” naamioitu äänestys on lähinnä huijausta, jonka retkuun kansa menee, koska on tottunut tekemään mitä televisiossa käsketään.

Kasassa on kymmenen kärki ja kansalaisten pitäisi innolla ottaa kantaa ja osallistua.

Jopa Arvi Lind on vaivattu eläkkeeltä masinoimaan mahtipontista kampanjaa.

Oletin, että Arvi itse olisi listalla hyvinkin korkealla, hän kun on luotettu mies ja reservin majuri, mutta hänen sijoituksensa onkin vaatimaton: 83.

Suurimman suomalaisen kysyminen kansalaisilta on mieletöntä, koska yhtä ja ainoaa vastausta ei ole. Huijauksen äänestyksestä tekeekin se, että väki ottaa asian äärimmäisen vakavasti ja kuvittelee, että lopputuloksella on oikeasti merkitystä.

Kannatus jakautuu enemmän tai vähemmän mielivaltaisesti. Suurimman potin finaalissa kerää arvattavasti, jos ei ihmeitä satu, sotilasuransa keisarillisen Venäjän armeijassa luonut C.G.E.Mannerheim. Hän, joka värikkäässä nuoruudessaan erotettiin kadettikoulusta kurinpitorikkeiden vuoksi.

”Ratkaisun” antaminen kansalaisten käsiin on toki ylevää, mutta sisältää myös melkoisia riskejä. Mikään ei ole niin arvaamaton kuin kansan mieli.

Mäkihypyn moninkertainen olympiavoittaja, nykyinen Kylmäkosken vankilan asukki Matti Nykänen jäi vain niukasti kymmenen kärkijoukon ulkopuolelle. Vielä keväällä ensimmäisen kierroksen äänestysaikaan Matti oli vielä vapaa mies. Kesän ja syksyn julkisuuden avittamana Nykänen olisi kotkan lailla liitänyt kymmenen joukkoon.

Kun äänestys on ohi ja tulos lopulta kerrotaan, meillä on Suurin Suomalainen. Mitä sitten? Järjestetäänkö turuilla ja toreilla päiväkausien kansanjuhlat ja vähintäänkin massiivinen ilotulitus Hänen kunniakseen?

Aloitetaanko Suomessa uusi henkilöpalvonta? Kumarretaanko Suurinta Suomalaista kuin Isä Aurinkoista aikanaan Neuvosto-Venäjällä?

Henkilöpalvonta sopii äärimmäisen huonosti tähän päivään. Kaikki sen niljakkaat tunnuspiirteet on syytä vaieta kuoliaaksi tai ainakin ohittaa olankohautuksella. Ylekin on tervetullut nykyaikaan.

Jos Ylen kaltainen instituutio lakkaa olemasta instituutio, on se jossakin vaiheessa reilusti myönnettävä. Panokset olisi syytä mieluummin käyttää ihan oikeaan ohjelmatoimintaan.

Saamme koko loppusyksyn katsella televisiosta Ylen kotikutoisen äänestyksen puffeja. Ainakin minä kaipaan Yleltä viiltävää asiaa: uutisia, dokumentteja ja laadukasta draamaa, viihdettäkin, mutta en tippaakaan puolivillaista ja puolivirallista hömppää ja omakehua.

Kaikilla on oikeus omaan suurimpaan tai pienimpään suomalaiseensa ja kaikkeen siitä väliltä.

Muuten olen sitä mieltä, että Tove Jansson olisi kuulunut kärkeen.

Rauno Lahti

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien artikkelitoimittaja. rauno.lahti@hameensanomat.fi

Päivän lehti

5.4.2020