Uutiset

Henna Vahantila ja Cavaljo Horse Shown esteille

Hämeenlinnalaisella esteratsastajalla Henna Vahantilalla, 16, on edessään kauden kovimmat kilpailut. Hattel Riders -seuraa edustava Vahantila osallistuu kahden viikon kuluttua järjestettävään Helsinki International UB Horse Show -kisaan. Lupaava maajoukkueratsastaja kilpailee alle 25-vuotiaiden luokassa seitsemänvuotiaan Cavaljo-ruunansa kanssa.

Vahantila on mukana Horse Showssa jo toista kertaa. Vuosi sitten hän voitti Junior Tourin 130 sentin luokan ja oli toinen 120 sentin luokassa. Hennan ratsuna oli tuolloin Talan J.W.B.

– Cavaljolla olen ratsastanut helmikuusta saakka. Tavoitteenamme on kahtena ensimmäisenä päivänä hankkia kokemusta uudesta luokasta ja jos kaikki sujuu oikein hyvin, niin yltää finaalipäivälle kymmenen parhaan ratsukon joukkoon. Ensimmäiset päivät kilpaillaan 130 ja 135 sentin esteillä, mutta finaalissa ylitellään jo 140 sentin esteitä, Vahantila kertoo.

Hollolasta kotoisin olevan Vahantilan tukikohtana on jo parin vuoden ajan ollut Sanna Backlundin Hattel Horse -talli Janakkalassa. Menestynyt esteratsastaja myös valmentaa Hennaa. Kouluratsastuksessa Vahantilaa luotsaa puolestaan Maarit Kähärä.

– Sannan valmennuksessa olen kehittynyt pitkin harppauksin. Olen päässyt ratsastamaan isompiin luokkiin, joissa ylitellään korkeampia esteitä, ja radat ovat muutenkin jo aika vaativia. Myös kouluratsastukseeni olen saanut varmuutta, Vahantila kuvailee.

SM-kisoissa lähellä mitalia

Vahantila opiskelee ensimmäistä vuottaan Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalla. Ratsastusharjoituksia hänellä on ohjelmassa vähintään viitenä päivänä viikossa.

– Minulla on tällä hetkellä kolme hevosta, joiden kanssa vierähtää päivittäin viitisen tuntia. Kurvailen mopoautolla heti koulun jälkeen tallille ja hyppään hevosen selkään, Henna nauraa.

Vahantilalla on takanaan hyvin sujunut kesäkausi. Ulkoratojen paras saavutus oli junioreiden SM-kisojen neljäs sija.

– Urani ensimmäisissä SM-kisoissa ratsastin yhdeksänvuotiaalla Contop Z -ruunalla. Ypäjällä käydyistä kisoista jäi mukava maku, sillä voitin viimeisen osakilpailun. Kokonaiskisan mitalikin oli lopulta todella lähellä – se oli kiinni vain yhdestä pienestä virheestä, Vahantila muistelee.

Tämänvuotiseen Helsinki International Horse Show -kisaan Vahantila on valmistautunut huolellisesti. Viime viikonvaihteessa hän kilpaili Cavaljolla Tallinnan Horse Showssa.

– Se oli ensimmäinen hallikisani tänä vuonna, mutta se sujui lopulta ihan kohtalaisesti. Sijoituin lauantain ja sunnuntain luokissa, vaikka odotin kyllä hieman parempaankin tulosta, Vahantila myöntää.

Vahantilaa kuvaillaan ratsastuspiireissä määrätietoiseksi urheilijaksi. Tulevaisuuden haaveet nuorella ratsastajalla ovat kansainvälisillä esteradoilla.

– Haaveena on muuttaa ulkomaille ja elättää itsensä ratsastuksella. Seuraavaksi pitää kuitenkin päästä hyppäämään nuorten gp-kisoja kahdella hevosella ja junnujen EM-kisoihin ensi kaudella, Vahantila suunnittelee. (HäSa)

Asiasanat