fbpx
Uutiset

Henri Ilanen vaikuttaa valittamatta

Koulussa tsemppaamisen luulisi puristavan enimmät mehut yhdeksäsluokkalaisesta miehenalusta, mutta HYK:n yläastetta käyvällä Henri Ilasella tuntuu riittävän energiaa yhteen jos toiseen.

Hän soittaa lyömäsoittimia Musiikkiopiston puhallinorkesterissa ja harrastaa airsoftia, joukkuepeliä, jossa soditaan 6 millimetrin muovikuulia ampuvin asein.

Tämän jälkeen sanavalmiille Henrille jää vielä aikaa pyrkiä vaikuttamaan hämeenlinnalaisten nuorten asioihin ja oloihin. Hän on aktiivinen jäsen nuorten ääntä kuuluville tuovassa Vaikuttamo-projektissa.

-Vaikuttamo lähti liikkeelle Oppilaat paikallisina vaikuttajina -hankkeesta. Ideana siis on, että nuoret pääsisivät vaikuttamaan paikkakunnan asioihin, kertoo Henri.

-Itse lähdin mukaan ehkä seiskalla, kun kuulin asiasta toiminnassa mukana olleelta luokanvalvojaltani.

Nuorilta,
nuorille

Vaikuttamon toiminta alkoi syksyllä 2001 Hämeenlinnassa. Sen www-sivusto avattiin vuonna 2002. Sivuilla nuoret kirjoittavat nuorille, ja kullakin Hämeenlinnan yläasteella ja lukiolla on oma toimituskuntansa. Henri kuuluu HYK:n toimituskuntaan.

-Kunnallisvaalit ovat työllistäneet viime aikoina, hän toteaa.

-Muuten olen kirjoittanut Vaikuttamoon juttuja koulusta. Viimeisin on Tuomelan ala-asteella sattuneista varkauksista.

Juuri Hämeenlinnan seudun Mediakeskus vastaa Vaikuttamon juttujen julkaisemisesta.

Hyvä olla
Hämeenlinnassa

Vaikuttamon ohella Henri toimii myös koulunsa oppilaskunnan puheenjohtajana ja kuuluu Hämeenlinnan Nuorisofoorumiin, jonka saavutuksiin lukeutuu muun muassa syysloman saaminen viikon pituiseksi.

Nuorten vaikutusmahdollisuudet ovatkin Henrin mielestä paranemaan päin, osaksi juuri Vaikuttamon myötä. Myös kunnallisvaalien äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen olisi hänestä hyvä idea.

-Äänestäisin kyllä, jos saisin. Sellainen tilaisuus pitää käyttää hyväksi, painottaa Henri.

– Ja ehdokkaan pitäisi haluta parantaa nuorten oloja Hämeenlinnassa!

Yleisesti ottaen Henri on kuitenkin tyytyväinen kotikaupunkiinsa. Varsinkin harrastusmahdollisuuksien monipuolisuus saa kiitosta.

-Nuoret kaipaavat nuorisotiloja kaupungin itäpuolelle. Niin ja keskustaan pitäisi saada myöhään auki oleva kahvila, hän listaa toiveita.

Henri suunnittelee menevänsä yläasteen jälkeen lukioon. Audiovisuaalinen ala houkuttelisi, mutta sitä ei kaupungissa ole tarjolla.

-Liian paljon jäisi taakse, jos nyt jo lähtisi muualle, hän perustelee päätöstään jäädä Hämeenlinnaan.

Vaikka vaikuttaminen kiinnostaa nyt, ei Henri osaa sanoa, haluaisiko tulevaisuudessa esimerkiksi osallistua politiikkaan.

Nuorille hänellä on kuitenkin selkeä viesti:

-Älä valita vaan vaikuta! n

Menot