fbpx
Uutiset

Henri komentaa Suomen ensimmäistä naiskapteenia

Hämeenlinnalaisessa Pulkin sotilasperheessä on komento tiukasti puolivuotiaalla Henrillä, vaikka äiti on upseeri ja isä opistoupseeri. Hän vie niin halutessaan huomion vaikka patteristonkomentajalta.

Panssariprikaatin ilmatorjuntajoukoissa palveleva Eija Pulkki ylennettiin viime kesäkuun neljäntenä kapteeniksi ensimmäisenä naisena Suomen puolustusvoimissa. Samaisen kuun puolivälissä hän ja Suomenlahden merivartiostossa palveleva Juha Pulkki menivät naimisiin, mutta varsinainen kesän kohokohta oli vielä tulossa – ja tuli lopulta jonkin verran etuajassa.

Juhannusreissulta kotipuolesta Keski-Suomesta Kukostensyrjään palattuaan kapteeni Pulkki kävi sauvakävelyllä ja saunassa.
Yöllä tuli eteen lähtö synnytyslaitokselle, kolme viikkoa etuajassa. – Ja tietenkin mies oli juuri silloin työvuorossa Helsingin Länsisatamassa.

– Kaikki meni hyvin, vaikka vauva olikin kierähtänyt ympäri – mäkihyppääjäisänsä tapaan – ja leikattiin maailmaan, kertoo Eija Pulkki, jonka ajatukset touhukas puolivuotias on vienyt totaalisesti työasioista.

– Vielä odotusaikana vannoin, että palaan töihin heti kun se
on mahdollista, sanoo Eija Pulkki, jonka mieli on kuitenkin runsaassa puolessa vuodessa muuttunut.

Nyt upseeriäiti suunnittelee osittaista hoitovapaata ja sitten mahdollisuuksien mukaan ensin osa-aikaista työtä. Päivähoitoon ei Henriä ole tarkoitus viedä ennen noin puolentoista vuoden ikää.

Aivan hiljattain Pulkit kävivät lomamatkalla Madeiralla – ja seikkailumielellä kaikki meni mainiosti.

Upseeriäiti oppii ennakoivaa johtamista

Kun Henri on perheen ehdoton pomo, jonka ehdoilla mennään, oppii upseeriäitikin ennakoivaa johtamista, jolla on varmasti käyttöä myös armeijan palveluksessa.

– Äitiys on hyvä koulu, joka opettaa valtavasti paineensietokykyä, kun ei ole esimerkiksi pitkään aikaan saanut nukkua kuin maksimissaan kuuden tunnin yöunia.

Paineensietokyvyn mukana kasvaa myös joustavuus: kun Henri nukahtaa, nukahtaa usein äitikin.

Vielä Henriä odottaessaan Eija Pulkki uskoi palaavansa töihin heti, kun se on mahdollista. Runsaassa puolessa vuodessa mieli on kuitenkin ehtinyt muuttua. Juhani Salo/HäSa

Ensi kesän aikana selviää, jatkuuko kapteeni Pulkin palvelus Parolannummella uuden Helsingin ilmatorjuntarykmentin vai prikaatin esikunnassa. Äitiyslomalleen hän jäi vielä silloisen Hämeen it-patteriston esikunnasta toimistoupseerin tehtävästä.

Äitiyden ja työn yhteensovittaminen ei ole vielä ajankohtaista, mutta on selvää, ettei ajankäytön suunnittelu ole aikanaan aivan helppoa.

– Sitä ei auta kuitenkaan ruikuttaa, koska jokainen perheellinen joutuu tekemään kompromisseja.

Kapteeni Pulkin työ esikunnassa on normaalia päivätyötä, mutta siihen sisältyy väistämättä myös Lohtajan it-leirejä ja sotaharjoituksia, jotka edellyttävät kotona järjestelyjä.
Joukosta erottuvaa seurataan

Eija Pulkki myöntää, että häntä on aikanaan seurattu työtehtävissään erityisesti, koska hän erottuu joukosta. Kapteeni Pulkki ei ole kuitenkaan kokenut sitä ahdistavaksi.

Työyhteisönä armeija ei poikkea enää tavattoman paljon tavallisesta työpaikasta. Keskustelukin on tullut mukaan kuvioihin. Kapteeni Eija Pulkin mielestä henkilöstöhallinnon tehtävät ovatkin vaativimpia. Niissä auttaa, kun tulee hänen tapaansa toimeen kaikkien kanssa.

Kapteeni Pulkki yrittää tehdä työssään aina kaiken niin hyvin kuin mahdollista, mutta aina ei aika anna siihen mahdollisuuksia.

Naisena Eija Pulkki arvelee ehkä miesupseereita enemmän miettivänsä miten tietty päätös tai käsky vaikuttaa. Räväkkyyttä päätöksentekokykyyn hän arvelee saaneensa kokemuksen mukana.

Jatkuvasti muutoksessa elävissä puolustusvoimissa suurin työ on kehityksen mukana pysymisessä, koska niin tekniikka kuin organisaatiokin kehittyvät jatkuvasti.

Eija Pulkin parhaat muistot sotilaana liittyvät sotaharjoituksiin, siihen kun painetaan täysillä ja väsyneenä. Sotilaana hän tuntee, että hänet on hyväksytty joukkoon sellaisena kuin hän on.

Äitiyslomallaan Eija Pulkki on todellinen uranuurtaja. Hän on puolustusvoimissa palvelevista naisista yltänyt korkeimpaan sotilasarvoon ensimmäisenä eli on virkaiältään vanhin suomalainen naissotilas.

Hänen kadettikurssisiskoistaan yksi on merivoimissa kapteeniluutnanttina ja yksi kapteenina rajavartiolaitoksen palveluksessa.

Seuraavaksi esiupseerikurssille

Upseeriuralla Eija Pulkki tähtää seuraavaksi maanpuolustuskorkeakoulun esiupseerikurssille, jonka jälkeen tie ylöspäin on periaatteessa auki vaikka kuinka korkealle, mutta ainakin aluksi majuriksi jossain vaiheessa esiupseerikurssin jälkeen.

Puolustusvoimien ensimmäiseksi naiskenraaliksi tai peräti -komentajaksi Eija Pulkki ei sano tähtäävänsä.

– Perheen perustaminen olisi ehkä jäänyt, jos haluaisin edetä uralla nopeasti. (HäSa)

Ei saa säikähtää vähästä

Kapteeni Eija Pulkki suosittelee sotilasuraa naisille, jotka onnistuvat varusmiespalveluksessaan ja joilla riittää alalle soveltuvuutta ja kiinnostusta.

Naissotilaalla korostuu fyysinen puoli: sitkeys ja kunto, mutta myös luonne.

Pitää olla kunnianhimoa, halua kehittyä sotilaana ja johtajana.
Ei saa säikähtää vähästä.

Pitää osata tarvittaessa katsoa asioita myös läpi sormien ja luovia sopivasti.

Tarvitaan huumorintajua ja rempseyttä.
Kaikessa ei tarvitse olla paras.

Omien rajojensa kokeilija

– Eija Pulkki (34) on kotoisin Tikkakoskelta, insinööri-isä ilmavoimien palveluksessa.

– Harrastukset ampumahiihto, kivääriammunta, hirvenmetsästys, nyt lenkkeily ja matkustelu.

– Suurtalousesimiehen koulutus.

– Vapaaehtoinen asepalvelus ilmavoimien viestikoulussa Tikkakoskella tammikuusta joulukuuhun 1996

– Alipseerikoulun jälkeen ilmavoimien reserviupseerikurssin taistelunjohtolinja.

– Ammattisotilaan opintoja maanpuolustusopistossa Lappeenrannassa.

– Maanpuolustuskorkeakoulun kadettikurssi 84. Erikoiskoulutus ilmatorjuntakoulussa Hyrylässä.

– Upseerin ammattiin 4.6.2001

– Yliluutnanttina Varsinais-Suomen it-rykmentissä Turussa. Siirto Panssariprikaatiin Parolannummelle 1.1.2003

– Työtehtävinä mm. ilmatorjunnan varusmieskoulutusta antavan perusyksikön varapäällikön tehtävät alipseerikoulussa ja it-patteristossa sekä toimistoupseerin tehtävät

Menot