Uutiset

Henriksson: ”Jos ei oltaisi näin lähellä vaaleja, tämä merkitsisi hallituskriisiä”

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pitää erittäin ikävänä, jos hallituspuolue SDP päättää jättää ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin pöydälle. Hänen mielestään isotkaan puolueet eivät voi muuttaa mieltään vastoin sääntöjä.

– Tämä on vastoin kaikkia pelisääntöjä. Jos ei oltaisi näin lähellä vaaleja, tämä merkitsisi hallituskriisiä. Niin vakavasta tilanteesta on kyse, Henriksson toteaa.

Perjantaina iltapäivällä olevasta suuren valiokunnan kokouksesta odotetaan päätöstä siitä, siirtyykö alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan ILO 169 -sopimuksen ratifiointi tulevalle hallituskaudelle.

Henrikssonin mielestä on hirveä pettymys jos ei vieläkään saada aikaan ratifiointia, joka on tehty jo 22 maassa vuoden 1989 Geneven yleiskokouksen jälkeen.

– Olemme tehneet töitä tämän eteen kolme vuotta, ja viime keväänä hallitus löysi yhteisymmärryksen saamelaiskäräjien kanssa, Henriksson toteaa.

Henriksson joutui tiistaina vetämään pois saamelaiskäräjiä koskevan lakiesityksen, kun eduskunta oli päättänyt säilyttää käytössä nykyisen saamelaismääritelmän.

Asiasanat

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic