fbpx
Uutiset

Henriksson: Valmiuslain käyttöönotosta ei ole keskusteltu, mutta asian käsittely jatkuu

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja ulkoministeri Pekka Haavisto ovat huolissaan Manner-Euroopan tautitilanteesta. Haaviston mukaan tule ja testaa -mallin pullokaulana on edelleen ollut testikapasiteetti.

Hallitus ei suunnittele uudelleen valmiuslain käyttöönottoa, vaikka tartuntatautilain muutokset ovat törmänneet isoihin ja muutosten etenemistä hidastaviin ongelmiin.

– Siitä (valmiuslain käyttöönotosta) ei ole keskusteltu, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) juuri ennen hallituksen perjantaista neuvottelua.

Hän kuitenkin korosti, että lakimuutoksen ympärillä käytävä valmistelu ja keskustelu kuitenkin jatkuu.

Tartuntatautilain muutoksella tavoitellaan mahdollisuuksia tehdä nykyistä voimakkaampia alueellisia rajoitustoimia ilman poikkeustilan julkistamista ja valmiuslain käyttöönottoa, kuten keväällä tehtiin.

Henriksson sanoi seuraavansa Manner-Euroopan epidemiatilannetta huolestuneena.

– Kyllä tässä jokainen saa tehdä töitä vielä pitkään.

“Baltian kupla on puhjennut”

Tartuntatautilain muutokseen sisältyy myös niin sanottu testaa ja tule -malli. Tällä tarkoitetaan maahantulon sallimista negatiivisen koronavirustestin perusteella esimerkiksi pelkän lähtömaan tautitilanteen sijaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toivoo, että Suomessa päästäisiin mahdollisimman pian testausmalliin.

– Osittain tämä on ollut siitä kiinni, että testauskapasiteetti ja kustannukset ovat olleet edelleen pullonkaulana, hän sanoi Säätytalon portailla.

Haaviston mukaan esimerkiksi Viro toivoisi testausmallia maiden välisen liikenteen sujuvoittamiseen, kun tautitilanne vaihteleeniin nopeasti.

– Euroopassa on maita, joissa tilanne on todella huolestuttava, Haavisto sanoi ja mainitsi esimerkkeinä Espanjan ja Tsekin.

– Myös Baltian kupla on nyt puhjennut, ja maat menevät eri tahtia.

Päivitetty klo 14.07: Korjattu ministeri Henrikssonin väärin kirjoitettu etunimi.

Menot