Uutiset

Herajoen koululaiset kurkkivat Riihimäen teatterin kulissien taakse

Kun pikkusisko eksyy, Riihimäen Teatterin Janne Kataja tällää peruukin päähänsä ja istuu mummona kiikkustooliin kehimään näytelmää. Kun koirahinku iskee, näyttelijä Jani Johansson konttaa kiltisti talutusnuorassa nostaen koipeaan joka pylvään juurella. Näyttelijät eivät sentään ole täysin seonneet, vaan luovat taiteellista näkökulmaa tosielämän tapahtumiin.

Herajoen koulun neljäsluokkalaiset suolsivat pikkuisia elämäntilanteista nousevia tarinoita Riihimäen Teatterin Kuuvasmaan näyttelijäjoukolle maanantaina. Ratkiriemukas yhteishetki teatterilla oli osa Kuuvasmaa-projektia, jossa Kuuvasmaa-näytelmän kummiluokka seuraa teatterilaisten työtä tiiviisti aina ensi-iltaan saakka.

Kanadalais-libyalaisen näytelmän toinen suomentaja Inke Rosilo ohjaa Kuuvasmaan Riihimäen Teatterille. Lastennäytelmä käsittelee rankkaa aihetta, mummin kuolemaa.

– Aiheen käsittely teatterissa on vaikeaa. Halusin lasten reaktiot työstämiseen mukaan. Herajoen koulun neljäsluokkalaiset seuraavat työskentelyämme, mutta paneutuvat taustalla myös aiheeseen piirtämällä, kirjoittamalla ja keskustelemalla. Heidän reaktionsa auttavat näytelmän toteuttamista. Samalla lapset perehtyvät teatteritaiteeseen tavallista syvemmin, kertoo Inke Rosilo.

Työ Herajoen koululaisten kanssa alkoi jo keväällä, jolloin oppilaat opettajansa Leena Heimosen kanssa tapasivat ensi kertaa Inke Rosilon. Näytelmän työstö koululla alkoi. Maanantaina oppilaat pääsivät ensimmäistä kertaa teatterille tapaamaan koko näyttelijäjoukkoa, joka esitteli työtään improvisaatioiden avulla.

– Kun tapaamme seuraavan kerran, oppilaat näyttävät teatterilaisille koulullaan valmisteilla olevaa Kuuvasmaa-kirjaa, tekstejään, kuviaan ja kertovat mietteitään, lupaa opettaja Leena Heimonen.

Runollinen satu pohtii kuolemaa

Kuuvasmaa on tarina Annasta, jonka rakas mummi kuolee. Anna haluaa lähteä koiransa Hattisen kanssa tapaamaan Kuolemaa kysyäkseen tältä muutamia valittuja kysymyksiä.

Isoäiti on selittänyt Annalle iltasatuja kertoessaan, että Kuuvasmaa on maa, joka on täynnä valoa. Anna haluaa tietää saako maassa jokainen tosiaan olla sellainen kuin haluaa, kuten isoäiti on kertonut. Seikkailun aikana Anna oivaltaa, että jokaisen on raivattava Kuuvasmaahan oma tiensä. Muistot, rakkaus ja ystävyys eivät koskaan kuole.

Tammikuun 14. päivä ensi-iltaan valmistuvan satunäytelmän Kuuvasmaa ovat suomentaneet Henna ja Inke Rosilo ja sen ohjaa Inke Rosilo. (HäSa)

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic