Uutiset

Heraldiikan diletantti ja muita tietäjiä

”Ohhoh. Mitä menit tekemään? Vastasit väärin. Olet tasoltasi heraldiikan diletantti.”

Voi häpäisy. Viidestätoista tasosta selvitetty kahdeksan ja siihen tyssäsi. Kuntaliiton kunnat.net-verkkopalvelussaan julkaisema Vaakunavisa sanoo suorat sanat tyhmyreille, jotka haparoivat yrittäessään tunnistaa eri kuntien vaakunoita.

Vaakunavisassa on tarkoitus tunnistaa 15 vaakunaa, jotka kone arpoo Suomen 432 kuntavaakunan joukosta. Ruutuun lävähtää vaakuna kerrallaan ja niiden rinnalle neljä kuntavaihtoehtoa. Ja sitten vain vastaamaan. Esittääkö aapiskukko Suomusjärveä, Ylistaroa, Pälkänettä vai Kuusjokea?

Peliä mukana tuottamassa ollut Kuntaliiton verkkotuottaja Katri Myllykoski sanoo, että kone tarjoaa ensin helppoja vaakunoita.

Vaan onkohan noin? Toistaan seuraavien kierrosten aikana voi silloin tällöin päästä yli puolenvälin – tai sitten peli kosahtaa ensimmäisellä tai toisella arvauksella.

Mutta kas! Niin vaakunat vain jäävät päähän. Viimeistään kolmannen virhearvauksen jälkeen jo muistaa, että Raahen vaakunassa laukkaa ritari valkealla ratsulla ja Rovaniemen vaakunassa on iso R-kirjain sinisellä taustalla.

Missä olikaan muuri ja vettä?

Välillä vaakunoiden logiikka on huvittavaa. Hämeenlinna esittäytyy luonnollisesti linnankuvalla ja Torniolla on torni. Seinäjoki? Jämerä tiilimuuri ja lainehtivaa vettä. Hahaa!

Hups. Koukussa ollaan. Tähän Kuntaliiton ja Älypää Oy:n peli juuri pyrkii: kiinnostuttamaan satunnaisen nettimatkailijan kuntien vanhoista tunnuksista.

– Vaakunat ovat jääneet vähän unohduksiin. Nykyään kunnat ovat tehneet itselleen omia logoja, ja vaakunoita käytetään harvemmin, lähinnä kymmeniä vuosia käytettävissä dokumenteissa tai seinään hakattuina. Vaakunat ovat kuitenkin mielenkiintoinen ja hauskakin osa kulttuuriperinnettä, Myllykoski sanoo.

Tähän mennessä peliä on pelattu toistasataatuhatta kertaa.

Vaakunavisa on ovela kutale, joka saattaa huijatakin pelaajaansa. Joka pelissä on mahdollista kerran poistaa kaksi neljästä vaihtoehdota, pyytää vihjettä, skipata kysymys tai jättää peli kesken tietyllä tasolla. Peli saattaa kiusata vihjeenpyytäjää – ja valehdella.

– Pelaaja on kuitenkin itse vastuussa vastauksistaan, Myllykoski nauraa.

Pelissä jaetaan komealta kalskahtavia arvonimiä, joista ei harmi kyllä ole itsetunnonnostattajaksi siviilielämässä. Jos ei lasketa piirustelijaa, heraldiikan diletanttia ja kilvenkiillottajaa, kukapa ei lisäisi ansiolistaansa määrettä vaakunikko, vaakunaneuvos tai heraldisti? Unelmia, unelmia.

”Krooooh. Nukahdit ja peli päättyi”, visa ilmoittaa.

Aika loppui. (HäSa)

Vaakunavisaan pääsee internetsivulta kunnat.net. Kaikkien kuntien vaakunat löytyvät osoitteesta kunnat.net/vaakunat. Kunnat-netissä toimivat myös KuntaTrivia ja KuntaVisa -pelit.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic