Uutiset

Herätys Camp Noulla

Autoilin viime viikolla epähuomiossa Rinkelinmäellä jäähallin edustalla juuri ennen HPK:n ja HIFK:n välistä ratkaisevaa puolivälieräottelua. Peli keräsi ennätysyleisön, mikä on mahtavaa Kerhon ja jääkiekon ystävien kannalta.

Lukeudun itsekin jälkimmäisiin, mutta sillä kertaa pyrin nimenomaan jäähallin ohi, ja parhaillaan parkkipaikkaa etsinyt ennätysyleisö teki hommasta aika vaikeaa.

Siinä madellessa tuli hakematta mieleen viikon takainen, vähän isompi ruuhka.

Lankalauantaina olin siippani kanssa seuraamassa FC Barcelonan ja Atletic Club Bilbaon välistä jalkapallo-ottelua Barcelonan kuuluisalla Camp Noulla. Meitä oli siellä noin satatuhatta katsojaa, joukossa paljon pikkulapsia, vanhuksia ja ruotsalaisia.

Peli ja koko kaupunki aiheuttivat runsaasti hengenhaukkomista, mutta vähän pienempiin kansanjoukkoihin tottuneena oli pakko hämmästellä etenkin sitä sujuvuutta, millä noin puolentoista Hämeenlinnan verran ihmisiä tuli stadionille ja sieltä pois.

Camp Nou on Euroopan suurin jalkapallostadion. Se sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Barcelonan keskustasta, eikä sen lähelle ole rakennettu parkkitaloja, -luolia eikä -alueita, sillä peliin tullaan jollain muulla kuin omalla autolla.

Barcelonassa on 1,7 miljoonaa asukasta, mutta ei satatuhatta ihmistä samassa paikassa ole logistiikan kannalta mikään pikkujuttu edes miljoonakaupungissa.

Metrojunat olivat täynnä jo kaksi tuntia ennen pelin alkua, mutta niitä kulki tiheään, ja perille päästiin hyvissä ajoin. Eikä puhettakaan kaaoksesta, rähinöinnistä tai kiilaamisesta, kun metrosta purkauduttiin stadionin lähikaduille.

Samassa sovussa stadionilta vaellettiin pelin jälkeen takaisin kadulle ja monta sataa metriä pitkän jonon päähän odottamaan pääsyä metroon.

Osa väestä jonotti linja-autoihin ja iso osa katsojista lähti keskustaan päin jalkaisin. Kun pelin päättymisestä oli kulunut tunti, olimme jälleen Barcelonan keskusaukiolla.

Tiedetään, Hämeenlinna ei ole ihan Barcelona eikä meillä ole metroa. Jäähallille on järjestetty bussikuljetuksia, ja kävellenkin hallille tullaan, mutta varsin moni tulee peliin joka tapauksessa omalla autolla. Osalla ei ole muita vaihtoehtoja, mutta osa taas ei muita vaihtoehtoja edes harkitse.

Sama ilmiö näkyy kaupungin keskustassa ja vaikkapa Verkatehtaalla. Omalla autolla tullaan ja oven eteen täytyisi päästä.

Olen itsekin erittäin hanakka tarttumaan autonrattiin, mutta aion vastedes ainakin harkita muitakin vaihtoehtoja.

Kävellen pääsee, ja linja-autotkin kulkevat, ellei kaikkia vuoroja ehditä lakkauttaa kannattamattomina.

Ruotsalaisia pelituristeja kävi muuten Camp Noulla jopa sääliksi. Menomatkalla stadionille ruotsalainen tyttöporukka viritteli metrovaunussa kannatuslauluja Zlatan Ibrahimovicille.

Pelin alkaessa kävi ilmi, ettei ruotsalaistähti ollut edes vaihtopenkillä, vaan sivussa loukkaantumisen vuoksi.

sari.oksala@hameensanomat.fi

Tiedetään, Hämeenlinna ei ole ihan Barcelona eikä meillä ole metroa.

Päivän lehti

30.5.2020