Herkku-heinäkuu: Lähde makumatkalle maailmalle – kutsu ystäväsi nauttimaan hotdogeja aasialaiseen ja eurooppalaiseen tyyliin

Hot dogin, eli tuttavallisemmin hodarin suosion salaisuus on epäilemättä sen edullisuudessa ja valmistamisen helppoudessa. Katuruoka-annosten ykkössuosikki hampurilainen vaatii pihvinpaistajalta tarkkuutta, hodari ei niinkään
Hodari on nyt niin trendikkään katuruokakulttuurin ikonisimpia edustajia. Alun perin Saksasta maailmaa valloittamaan lähtenyt wiener tai frankfurter on päätynyt niin ruotsalaisen huonekalujätin raivonälän torjujaksi kuin gourmet-kojujen suosikiksi.
Yhdysvalloissa on jopa lihateollisuuden perustama hotdog-järjestö, joka jakaa tietoutta ja tilastoja aiheeseen liittyen. Atlantin takana hodareita syödäänkin paljon ja nopeasti.
Los Angelesissa niitä menee eniten, arviolta 16 miljoonaa kiloa vuodessa. Joey Chestnut söi heinäkuussa New Yorkissa järjestetyssä hodarinsyöntikilpailussa yhteensä 72 hodaria kymmenen minuutin aikana.
Yksinkertaisimmillaan hodari on nakki sämpylän sisällä. Myös erilaiset nyhtölihat ja -kaura sopivat loistavasti sämpylän väliin.
Tällä hetkellä suurin trendi hodaririntamalla ovat aasialaiset, erityisesti japanilaiset ja korealaiset hotdogit. Niissä on täytteenä esimerkiksi sobanuudeleita, kimchiä ja misoa.
Lisukkeet ovat ylipäätään hodarin juju. Täydellinen hotdog sisältää jotakin makeaa, jotakin tulista, jotakin hapanta ja jotakin rapeaa.
Perinteisessä suomalaiskioskin nakkisämpylässä nämä roolit ovat langenneet ketsupille, sinapille, suolakurkulle ja kuivatulle sipulille.
Japanilainen versio taas sisältää teriyakia, wasabia, pikapikkeliä ja merilevälastuja. Vaihtoehtoja on loputtomasti, kun vilkuilee maailman eri ruokakulttuurien ominaismakuja.
Sämpylät voit tehdä joko itse tai – jos haluat päästä helpommalla – ostaa valmiina kaupasta tai leipomosta. Tärkeintä näissä juhlissa on yhdessäolo. Kaikki ohjeet ovat noin kuudelle hodari-sämpylälle.
Bangkok
Pikakurkut
5 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
1 kurkku ohuina viipaleina
½ punttia korianteria
Makea omenamarinadi
1 dl omenamehua
3 rkl soijaa
½ rkl srirachaa
1 rkl sokeria
2 rkl rypsiöljyä
mustapippuria
1 pkt tomaatilla maustettua nyhtökauraa
hot dog -sämpylöitä
Sriracha-chilikastiketta
korianteria
majoneesia
kuivattua sipulia
tuoretta chiliä
Valmista ensin kurkut sekoittamalla kannelliseen rasiaan etikka, sokeri ja suola. Ravista hyvin. Lado pohjalle ohuet kurkkuviipaleet ja pilkottu korianteri. Kääntele ja laita jääkaappiin marinoitumaan hodareiden valmistumisen ajaksi.
Tee sitten omenamarinadi kuumentamalla kaikki ainekset kattilassa. Siirrä pois levyltä jäähtymään.
Lämmitä nyhtökaura paistinpannulla öljytilkassa. Ota liedeltä ja sekoita joukkoon omenakastike.
Lämmitä sämpylät. Kokoa hodarit ja viimeistele halutessasi chilikastikkeella, korianterilla, majoneesilla ja chilillä ja kuivatulla sipulilla.
Tokio
Pikapikkelöity porkkanasalaatti
2 isoa porkkanaa
2 rkl riisiviinietikkaa
2 tl sokeria
suolaa
Wasabimajoneesi
1 rkl (tai maun mukaan) wasabitahnaa
1 dl majoneesia
hot dog -sämpylöitä
nakkeja
teriyakikastiketta
valmiiksi paahdettuja merilevälastuja
tuoretta jalopenoa
kuivattua sipulia
Valmista aluksi porkkanasalaatti. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi ja sekoita joukkoon etikka, sokeri ja suola. Anna maustua 15 minuuttia.
Tee wasabimajoneesi sekoittamalla wasabitahnaa makusi mukaan majoneesin joukkoon. Jätä myös majoneesi hetkeksi maustumaan.
Lämmitä sämpylät ja nakit. Kokoa hodarit ja koristele ne wasabimajoneesilla, merilevälastuilla, teriyaki-kastikkeella, jalopenosiivuilla ja kuivatulla sipulilla.
Pariisi
Karamellisoidut fenkolit
2 isoa fenkolia
3 rkl voita
3 rkl hunajaa
ripaus suolaa
Homejuustokerma
100 g sinihomejuustoa
125 g ranskankermaa
ripaus mustapippuria
hot dog -sämpylöitä
nakkeja
sipulisilppua
Huuhtele fenkolit, leikkaa kanta pois ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Sulata voi pannulla ja lisää hunaja. Lisää fenkoliviipaleet ja hauduta pannulla miedolla lämmöllä noin 15–20 minuuttia, kunnes väri muuttuu karamellisoituneen ruskeaksi.
Valmista homejuustokerma murskaamalla homejuusto haarukalla pieneksi muruksi ja sekoittamalla joukkoon ranskankerma. Rouhi tahnan joukkoon mustapippuria.
Lämmitä sämpylät ja nakit. Kokoa hodarit ja viimeistele halutessasi sipulisilpulla.
Munchen
2 rkl voita
1 prk hapankaalia
hot dog -sämpylöitä
lammasmakkaroita
vahvaa sinappia
Kuumenna voi pannulla, lisää hapankaali ja hauduta noin ?5 minuuttia. Lämmitä sämpylät ja paista makkarat. Kokoa sämpylän väliin makkaraa, hapankaalia ja sinappia.
Suolakinuskijäätelö kampittaa sokerinhimon
Kaipaatko helppoa ja nopeaa, mutta samalla hienostunutta ja herkullista jälkiruokaa? Suolakinuski on niin hyvää, että sitä tekisi mieli tehdä tupla-annos.
Tavallinenkin vaniljajäätelö nousee suolakinuskikastikkeen avulla hienostoluokkaan, mutta jos haluat annokseen vielä lisää makua ja väriä, kokeile lisätä puolukoita tai karpaloita. Ne kesyyntyvät kinuskin parina juuri sopivasti.
Jäätelöä ja suolakinuskia
200 g hienosokeria
1,8 dl vettä
1 dl kuohukermaa
80 g voita
1 tl merisuolaa
Vaniljajäätelöä
Suolapähkinöitä
Valmista kinuski sekoittamalla sokeri ja 0,8 dl vettä isolla paistinpannulla. Kun sokeri alkaa sulaa, lisää lämpöä ja anna poreilla sekoittamatta noin 6–10 minuuttia kauniin ruskeaksi. Siirrä liedeltä ja sekoita varovasti joukkoon kerma, voi, 1 dl vettä ja suola. Kuumenna vielä noin 1–2 minuutin ajan, kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä hetken.
Kokoa annokset laittamalla kulhon pohjalle iso pallo vaniljajäätelöä. Kaada lämmintä kinuskikastiketta ja viimeistele annos suolapähkinöillä.
Valmis kinuskikastike säilyy jääkaapissa noin viikon.
Huomenna paistetaan rosvopaisti
Herkku-heinäkuu-sarja kokoaa yhteen kesän maukkaimmat reseptit, kokkausniksit ja Suomen parhaat ruokakaupungit joka päivä, koko heinäkuun ajan. Kattaus tarjoillaan nautittavaksi aina myöhäisen kesäaamiaisen aikoihin.
Huomenna paistamme rosvopaistin ja käymme läpi paistomittareita.