Herkku-heinäkuu: Moni tekee raparperistä makeita leivonnaisia, mutta kirpeä kesäkasvi maustaa maukkaaksi liharuoat ja sopii kesäjuomien kyytipojaksi

Raparperi puskee vartta puutarhan ensimmäisten kasvien joukossa ja innostuessaan tuottaa satoa niin, että hyvät reseptit ovat tarpeen.
Raparperi maistuu raakana kirpeän hapokkaalta, mutta sokerin kanssa kypsennettynä siitä tulee viettelevän makoisaa. Se nauttii myös monien mausteiden kuten inkiväärin ja kardemumman seurasta.
Raparperimehu, -kiisseli ja erilaiset kakut ja piirakat ovat klassisia käyttökohteita, mutta kasvis sopii hienosti myös suolaisiin resepteihin. Persialainen lihapata on maukas esimerkki raparperin monikäyttöisyydestä. Naudan voi reseptissä hyvin korvata myös lampaanlihalla.
Persialainen lihapata raparperilla
neljälle
500 g naudanpaistia kuutioina
1 sipuli
1 rkl öljyä
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl maustepippuria jauheena
1 kanelitanko
ripaus suolaa, mustapippuria
½ l vettä
1 lihaliemikuutio
1 ruukku persiljaa
3–4 mintunoksaa
2–3 raparperin vartta
1 tl hunajaa
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Kuutoi naudanpaisti noin 2 x 2 cm kuutioiksi. Ruskista kuutiot öljyssä padassa. Kuori ja hienonna sipuli, pienennä lämpöä, lisää sipuli pataan ja pehmittele muutama minuutti. Lisää mukaan kurkuma, juustokumina, maustepippuri, kanelitanko ja hiukan suolaa ja mustapippuria. Lisää vesi ja lihaliemikuutio, ja laita pata kypsymään uuniin noin 1 ½ tunniksi kansi päällä.
Hienonna persiljan- ja mintunlehdet. Huuhtele raparperin varret ja leikkaa ne noin 5 cm, pituisiksi paloiksi. Paksut varret voi halkaista. Lisää yrtit ja raparperinpalat sekä hunaja pataan ja kypsennä ilman kantta vielä 15 minuuttia. Tarkista suola.
Tarjoa riisin kanssa.
Mansikka sopii grillatun raparperikanan kaveriksi
Raparperikana on saanut innoituksensa parin vuoden takaisesta somehitistä eli pekoniin käärityistä, grillatuista raparperinvarsista. Tutumpi makupari mansikka ja raparperi löytyvät samalta lautaselta, kun grillatun kanan kanssa tarjoillaan mansikoin ja basilikanlehdin ryyditettyä couscousia.
Grillattua raparperikanaa
neljälle
1 raparperinvarsi
500 g maustamattomia broilerin ohutleikkeitä
suolaa ja mustapippuria
170 g pekonia
Huuhdo ja halkaise raparperi. Pätki varsi noin 10 cm pituisiin paloihin.
Levitä broilerin ohutleikkeet leikkuulaudalle, ja suolaa ja pippuroi ne molemmin puolin. Asettele kullekin broilerinleikkeelle 1–2 raparperin palaa, kiedo ympärille pekonia ja kiinnitä paketti hammastikulla tai puuvillalangalla.
Grillaa molemmin puolin kypsiksi. Tarjoa mansikka-couscousin kera.
Mansikka-couscous
4 dl kasvislientä
1 rkl öljyä
4 dl couscousia
2½ dl mansikoita
2 kevätsipulia
½ kurkku
½ sitruunan mehu
½ dl revittyjä basilikan lehtiä
Kuumenna kasvisliemi ja kaada se ja öljy kulhossa olevien couscous-ryynien päälle. Anna jäähtyä ja sekoita sitten haarukalla kuohkeaksi.
Viipaloi mansikat, hienonna kevätsipulit varsineen, kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita varovasti ryynien joukkoon. Mausta lopuksi sitruunan mehulla ja basilikalla.
Grilliruoan kirpeänmakea lisäke
Pikkelöity raparperi ja retiisi sopii mainiosti esimerkiksi grillattavien ruokien kylkeen sekä täytettäviin leipien tai aasialaisten makujen kaveriksi.
Raparperia ja retiisiä pikkelissä
4 raparperinvartta
1 nippu retiisiä
3 dl vettä
2 dl hienoa sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
1 tl suolaa
Pese retiisit ja raparperit. Viipaloi molemmat mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja pistä puhtaaseen, noin puolen litran suuruiseen lasipurkkiin.
Kuumenna liemen ainekset vesi, sokeri, etikka ja suola niin että sokeri sulaa ja kaada sitten kasvisten päälle. Sulje kansi ja anna maustua viileässä seuraavaan päivään.
Ruis maustaa raparperikiisselin virolaisen version
Ruis-raparperikeitto on hieno versio perinteisestä raparperikiisselistä naapurimaastamme Virosta. Ruis tuo keittoon upean paahteisen vivahteen samalla kun se suurustaa keiton miellyttävän paksuiseksi.
Ruis-raparperikeitto
4–6:lle
2 palaa ruisleipää
4 raparperinvartta (400g)
1 dl sokeria
1 kanelitanko
1 l vettä
Tarjoiluun kermavaahtoa, ranskankermaa tai vaniljajäätelöä
Pilko ruisleipä kattilaan. Huuhdo ja paloittele raparperit ja lisää nekin kattilaan sokerin, kanelitangon ja veden kanssa.
Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista noin 20 minuuttia eli kunnes leipä ja raparperi hajoavat keittoon.
Anna jäähtyä. Nauti viileäksi välipalaksi tai jälkiruuaksi kermavaahdon, ranskankerman tai vaniljajäätelön kera.
Näin leivot mehevän raparperikakun ilman kananmunia
Piimäpohjainen raparperikakku on ilman kananmuniakin mehevä ja maistuvan kardemummainen. Se on myös helppo valmistaa ilman vaahdotuksia ja vatkaimia. Suurentamalla reseptin puolitoistakertaiseksi valmistat matalan uunipellisen. Lyhennä silloin paistoaikaa kymmenisen minuuttia.
Mehevä raparperikakku
(munaton)
50 g voita
5 dl piimää
2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
½ l pilkottua raparperia
1 dl muscovadosokeria
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele 24–26 cm irtopohjavuoan reunat ja vuoraa pohja leivinpaperilla.
Sulata ja jäähdytä voi ja sekoita se piimään. Sekoita sokeri, jauhot, ruokasooda ja mausteet ensin keskenään ja lisää ne piimä-voi-seoksen joukkoon. Sekoita taikinaksi.
Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle raparperinpalat ja muscovadosokeri. Paista noin 40 minuuttia, kunnes puutikulla kokeilttaessa tikkuun ei tartu taikinaa.
Kakun seurana maistuu niin ranskankerma, jäätelö kuin vaniljakastikekin.
Tyylikäs jälkkärikakku rouskuu suussa ja tyrmää makeudellaan
Ulkoministeriön neliosaisen Suomi 100 -menun kruusi jälkiruokana tarjottava britakakku. Kakku sopii myös kesäpöytiin.
Keittiömestarit ovat suunnitelleet kakun täytteeksi supisuomalaisen raparperin, joka sopiikin raikkaana, hapokkaana ja rouskuvana kasvina hyvin marengin makeuden ja kermavaahdon keveyden vastapainoksi.
Jos kakun haluaa valmistaa hyvissä ajoin ja laittaa jääkaappiin odottamaan tarjoilua, voi kermavaahdon korvata esimerkiksi mascarponella. Toinen vaihtoehto on tehdä kaikki kakun osat valmiiksi ja koota kakku juuri ennen tarjoilua.
Britakakku
Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 munankeltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Vatkaa voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi, ja lisää joukkoon keltuaiset yksitellen.
Sekoita eri kulhossa kuivat aineet ja lisää seosta ja maitoa vuorotellen vaahtoon.
Levitä pohja leivinpaperille noin 25 x 30 cm levyksi.
Paista 180 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä ja jaa kahtia.
Marenki:
2 munanvalkuaista
1,5 dl sokeria
1 dl mantelilastuja
Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi, kunnes se ei valu kääntäessäsi kulhon ylösalaisin.
Levitä seos toisen kakkupohjan päälle. Ripottele päälle mantelilastut.
Paista uunissa 175 asteessa vaaleanruskeaksi. Jäähdytä hyvin.
Täyte:
5 dl raparperiä tai omenaa
1 dl sokeria
tilkka vettä
2 dl kuohukermaa
Kuori ja kuutioi raparperi tai omena. Lisää kasariin sokerin ja vesitilkan kanssa ja hauduta pehmeäksi.
Jäähdytä ja valuta siivilässä.
Levitä jäljellejääneelle kakkupohjalle.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Peitä raparperi- tai omenapalat kermavaahdolla.
Nosta päälle kanneksi toinen kakkupohja, jonka pinnalla marenki on.
Tarjoile heti.
Alkoholiton kupliva raparperijuoma onnistuu myös soodavesilaitteella
Raikas raparperijuoma on edullinen ja hauska kesäjuoma ja vaikka alkoholiton vaihtoehto kuohuviinille. Tässä ohjeessa kuplat saadaan alkoholittomasta siideristä ja vichystä. Jos kodistasi löytyy soodavesilaite, voit kaasuttaa raparperimehun yhtä hyvin sillä. Muista jättää laitteen pulloon tarpeeksi ilmaa. Lisää silloin puolet enemmän vettä seokseen, jottei juomasta tule liian makeaa
Raparperijuoma
10 henkilölle
3 l raparperin paloja
4 dl sokeria
3 kanelitankoa
2 cm pala tuoretta inkivääriä
1 l kiehuvaa vettä
1 ½ l (alkoholitonta) siideriä ja kivennäisvettä
Huuhdo ja paloittele raparperin varret ja siirrä ne tilavaan astiaan. Lisää joukkoon sokeri ja mausteet. Kiehauta vesi ja kaada se raparperien päälle. Sekoita, kunnes sokeri on kokonaan sulanut.
Vie astia jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan ja anna seisoa siellä pari vuorokautta. Siivilöi, pullota ja säilytä viileässä. Tarjoiltaessa sekoita joukkoon siideriä ja kivennäisvettä makusi mukaan.
Makoisa makusiirappi maustaa drinkin ja maistuu vaikka jogurtin kanssa
Itsetehty makusiirappi on helppo keino valloittaa janoisat suut. Mauksi käy mikä tahansa kauden hedelmä tai marja ja yrtti. Lopputuloksena saat aitoa hedelmän makua ja loputtomasti makuvaihtoehtoja. Raparperi kannattaa säilöä talteen ennen kuin kausi loppuu. Ylijäänyt raparperimassa maistuu esimerkiksi jogurtin kanssa. Tässä siirappiohjeessa mukana on myös rosmariinia. Sen voimakas tuoksu muuttuu osaksi juoman makua.
Desilitra siirappia riittää noin kuuteen lasilliseen valmista juomaa, riippuen haluamastasi makeuden tasosta. Siirappi säilyy jääkaapissa useamman viikon.
Raparperi-rosmariini-spritzer
Raparperisiirappi:
noin 3,5 dl
3 raparperinvartta
2 dl sokeria
2 dl vettä
Tarjoiluun:
kivennäisvettä
muutama rosmariininoksa
Huuhtele raparperinvarret, mutta älä kuori niitä. Raparperin punaisesta kuoresta siirappi saa kauniin, vaaleanpunaisen värin. Viipaloi paloiksi. Lisää kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes raparperi hajoaa. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä.
Siivilöi raparperimassa pois siirapista tiheän siivilän avulla. Kaada siirappi suppilon avulla pulloon tai kannelliseen astiaan.
Tee juoma kaatamalla lasin pohjalle noin 3 rkl siirappia, muutama jääpala ja rosmariininoksa. Kaada päälle noin 1,5 dl kivennäisvettä.
Raparperinlehtiä ei voi syödä edes ryöpättynä
Raparperin suuret, upeat lehdet ovat valitettavasti myrkyllisiä ja siksi syömäkelvottomia.
Kun on oikein päässyt raparperin makuun, tekisi mieli syödä kirpsakasta kasvista muutkin osat kuin vain varsi. Se ei kannata.
Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka ärsyttää suolta.
Raparperi myös sitoo kalsiumia ja vähentää elintärkeän hivenaineen määrää veressä.
Raparperinlehdissä on oksaalihappoa niin paljon, että niitä ei voi syödä edes ryöpättynä. Mikäli välttämättä haluaa hyödyntää raparperinlehdet, niistä voi tehdä raparperivettä. Se on hyvä ase taistelussa puutarhan kirvoja vastaan.
Huomenna poimimme villiyrttejä ja hyötykasveja
Herkku-heinäkuu-sarja kokoaa yhteen kesän maukkaimmat reseptit, kokkausniksit ja Suomen parhaat ruokakaupungit joka päivä, koko heinäkuun ajan. Kattaus tarjoillaan nautittavaksi aina myöhäisen kesäaamiaisen aikoihin.
Huomenna makustelemme villiyrttejä ja kerromme, miten erotat kesän hyötykasvit.