Herkku-heinäkuu: Päivitä pastasi italialaiselle tasolle – italialaisen pastan perusta on oliiviöljystä ja valkosipulista tai vihanneksista tehty soffritto

Pastan ystävän kannattaa hyödyntää myös pakasteita. Hanki pienet sydänsimpukat pakasteesta yksinkertaista mutta herkullista pastaa varten.
Italialaisille pasta on ruokalaji eikä lisuke. Siksi pasta ei ole pastaa ilman soffrittoa eli oliiviöljyyn tehtyä ”kivijalkaa”.
Soffritton tekeminen on helppoa. Tarvitset vain muutamia raaka-aineita, joita löydät myös Suomesta.
Ykkösversio soffrittosta toimii aina, kakkosversio on tarkoitettu lähinnä lihaisille pastoille. Tarkista käyttämäsi chilirouheen tulisuus ennen käyttöä.
Kokeile rohkeasti erilaisia pastaruokia muuntelemalla raaka-aineita, joita laitat soffritton seuraksi. Voit epäonnistua oikeastaan vain tekemällä soffritton liian kuumalla pannulla. Ole siis varovainen erityisesti valkosipulin kanssa.
Aloita soffritton valmistaminen, kun olet laittanut pastan kiehuvaan veteen. Sekoita lopuksi pasta pannulla olevaan soffrittoon.
Jos soffritto ei innosta, kokeile sen sijaan pestoa.
Italialaiset ovat tarkkoja siitä, että tietyt pastamuodot sopivat vain tiettyjen kastikkeiden kanssa. Toisaalta kaiken voi aina selittää sillä, että naapurimaakunnassa tai ainakin Pohjois-Italiassa asiat tehdään toisin. Sekoita siis eri pastalaatuja, soffrittoja ja kastikkeita mielesi mukaan.
Ohjeet ovat noin neljälle, pastan määrän voit sovittaa ruokailijoiden mukaan.
Pasta
spagettia, tagliatellea tai mitä tahansa pastaa
vettä
kourallinen merisuolaa
Käytä isoa, vähintään viiden litran kattilaa, äläkä pihistele veden kanssa. Kun vesi kiehuu kunnolla, heitä kattilaan kourallinen merisuolaa. Odota muutama minuutti ennen kuin kaadat pastan veteen. Muista sekoittaa. Anna veden edelleen poreilla.
Älä usko pastapaketin ehdottamia kypsymisminuutteja, vaan aloita maistelu noin 2–3 minuuttia ennen kuin paketin ohje käskee. Pasta jatkaa kypsymistä kastikkeessa, joten lopeta keittäminen, kun se on vielä napakkaa.
Siivilöi pasta. Ota talteen pari kupillista keitinvettä, jota voit lisätä lopuksi pastan joukkoon vähän kerrallaan, jos pastasi tuntuu nihkeältä.
Spagettiin et tarvitse siivilää, vaan voit nostella sen pihdeillä kattilasta suoraan soffritto-pannulle. Sekoita soffrittoon tai kastikkeeseen ja anna pastan imeä makuja pienellä lämmöllä.
Soffritto 1
1 iso valkosipulinkynsi
2–3 tl kuivattua chilirouhetta
hyvää oliiviöljyä
pari oksaa tuoretta persiljaa
mustapippuria
Pilko valkosipuli pieneksi silpuksi. Kaada pannulle oliiviöljyä niin, että pannun pohja peittyy. Kuumenna öljy pienellä lämmöllä. Nosta pannulle valkosipulimurska ja chilirouhe. Sekoita, kunnes valkosipuli pehmenee ja muuttuu kullankeltaiseksi. Varo, ettet vahingossa ruskista tai polta valkosipulia.
Tässä vaiheessa soffritton peruspohja on valmis. Jos et jatka sitä varsinaiseksi kastikkeeksi, voit sekoittaa siihen keittämäsi pastan. Anna pastan muhia hetki pannulla, että se imee soffritton maut. Sekoita joukkoon mustapippuri ja hienonnettu persilja ja tarjoile.
Tomaattikastike
soffritto 1 -pohja
400 g säilyketomaatteja tai
500 g kirsikkatomaatteja
pari kourallista tuoretta basilikaa
Helppo tomaattikastike pastalle syntyy, kun sekoitat esimerkiksi tölkillisen tomaattimurskaa soffrittoon siinä vaiheessa, kun valkosipulit ovat kypsyneet. Voit käyttää myös tuoreita, pilkottuja tomaatteja tai molempia.
Sekoita joukkoon hienonnettu basilika.
Kasvispasta
soffritto 1 -pohja
1–2 munakoisoa, kesäkurpitsaa tai sieniä makusi mukaan
pari oksaa tuoretta oreganoa,
persiljaa tai muita yrttejä
Valmista soffritto. Kuutioi munakoisot, kesäkurpitsat tai sienet ja lisää ne pannulle, kun soffritton valkosipulit ovat kypsyneet. Anna pehmentyä ja sekoita pastan joukkoon. Mausta ja koristele yrteillä.
Raakamakkarapasta
soffritto 1 -pohja
4–6 raakamakkaraa
lasillinen kuivaa valkoviiniä
tuoreita yrttejä (esimerkiksi basilikaa, timjamia tai oreganoa makusi mukaan)
Valmista soffritto. Puristele makkarat kuoristaan pannulle noin peukalonpään kokoisiksi pätkiksi. Lisää joukkoon valkoviini. Hauduta kypsäksi miedolla lämmöllä.
Sekoita joukkoon hienonnetut yrtit ja tarjoile.
Vinkki: Saat makkarapastaasi vaihtelua, kun valitset eri tavoin maustettuja makkaroita, kuten esimerkiksi fenkolimakkaroita, chilimakkaroita tai miksei jopa siskonmakkaroita.
Soffritto 2
1 keskikokoinen sipuli
noin 10 cm pala sellerinvartta
1 porkkana
hyvää oliiviöljyä
Hienonna vihannekset. Kaada pannulle oliiviöljyä niin, että pannun pohja peittyy. Kuumenna öljy pienellä lämmöllä. Nosta pannulle sipuli, selleri ja porkkana. Kypsytä hiljalleen miedolla lämmöllä, kunnes vihannekset ovat pehmeitä.
Jauhelihapasta
soffritto 2 -pohja
400 g jauhelihaa
400 g säilyketomaatteja
(lasillinen punaviiniä)
tuoreita yrttejä, esimerkiksi
basilikaa tai oreganoa
suolaa
mustapippuria
Valmista soffrito 2. Kun vihannekset ovat pehmeitä, nostele jauheliha pannulle. Kaada sekaan säilyketomaatit ja halutessasi myös punaviini. Anna kypsyä kannen alla rauhassa. Mausta kastike silputuilla yrteillä sekä pippurilla ja suolalla.
Pestokastike
1 valkosipulinkynsi
15 g pinjansiemeniä
noin puoli kourallista
saksanpähkinöitä
3–4 kourallista basilikanlehtiä
3–4 dl hyvää oliiviöljyä
Laita ensin tehosekoittimeen tai mortteliin valkosipuli, siemenet ja pähkinät. Pyöräytä ne mahdollisimman hienoksi murskaksi. Kaada seos kuppiin odottamaan.
Nosta seuraavaksi basilikanlehdet sekoittimeen, lorauta päälle hieman oliiviöljyä ja hurauta lehdet tahnaksi.
Sekoita basilikatahna ja pähkinäseos keskenään. Kaada seos lasipurkkiin. Lisää loraus oliiviöljyä ja sekoita, kunnes pesto on tasaista.
Täytä lopuksi purkki oliiviöljyllä, mutta älä enää sekoita sitä pestoon.
Öljyhattu varmistaa sen, että pestosi säilyy jääkaapissa noin kuukauden. Ilman täyteöljyä joudut syömään pestosi päivässä tai parissa. Muista sulkea kansi hyvin.
Italiassa salaatti syödään erikseen
Kesä on erinomaista aikaa nauttia erilaisista salaateista italialaiseen tapaan. Italiassa salaatti syödään usein vasta pääruuan jälkeen eikä sitä missään tapauksessa sekoiteta samalle lautaselle muiden ruokien kanssa. Mausta salaattisi kevyesti vain suolalla ja pippurilla tai etikalla. Tai syö salaatinlehdet sellaisenaan.
Pakastealtaasta saat helposti simpukoita pastalle
Pastan ystävän kannattaa hyödyntää myös pakasteita. Hanki pienet sydänsimpukat pakasteesta yksinkertaista mutta herkullista pastaa varten.
Sydänsimpukkaspagetti
Kahdelle
1 pala paahtoleipää
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
140 g spagettia
300 g kuorellisia venussimpukoita (pakaste)
150 g miniluumutomaatteja
1 dl kuivaa valkoviiniä tai kasvislientä
½ sitruunan mehu
Leikkaa mielellään hiukan kuivahtanut paahtoleipä pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna kaksi valkosipulinkynttä. Kuumenna paistinpannulla 1 rkl oliiviöljyä ja lisää siihen valkosipuli ja leipäkuutiot. Paista rapeiksi kohtuullisella lämmöllä. Lisää lehtipersiljaa ja sitruunan kuori. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja laita sivuun odottamaan.
Laita pasta runsaaseen, kiehuvaan ja suolalla maustettuun veteen ja kypsennä napakaksi. Säästä 2 dl pastan keitinvettä.
Huuhtele ja valuta pakastetut simpukat.
Pastan kiehuessa kuullota viimeistä hienonnettua valkosipulia hetki ruokalusikallisessa öljyä kasarin pohjalla. Puolita tomaatit. Lisää valkoviini (tai kasvisliemi), kuumenna ja lisää simpukat ja tomaatit. Peitä kannella ja anna höyrystyä 2–3 minuuttia, kunnes simpukat avautuvat. Heitä pois avautumattomat simpukat.
Sekoita simpukoihin valutettu spagetti, sitruunamehu ja leipämuruseos sekä tarvittaessa pieni määrä kerrallaan pastan keitinvettä, mikäli pasta vaikuttaa kuivalta. Tarkista suola ja pippuri. Tarjoile heti.