Uutiset

Herkku-heinäkuu: Syötävän suloiset pikkuleivät, piirakat ja kakut vievät kielen mennessään – täältä löytyvät myös helpot vegaaniherkut makeannälkään

Suloiset pikkuleivät säilyvät hyvin pakkasessa. Piiraat ja kakut koristavat kahvipöytää helposti. Vegaaninen mariannekakku syntyy vain viidestä raaka-aineesta. Syntisen suklainen brownie on kakun ja keksin välimuoto.

Nämä kolme erilaista pikkuleipää kestävät hyvin pakastamista, joten voit leipoa ne valmiiksi jopa kuukautta ennen syöntihetkeä.

Macaronsit ovat näyttäviä, mutta hiukan työläitä valmistettavia. Suloinen ulkonäkö ja herkullinen maku ovat kuitenkin kaiken vaivan arvoisia. Huolellisuudella onnistut, joten älä suotta arastele niiden valmistamista.

Macaronsit ovat parhaimmillaan vuorokauden lepäämisen jälkeen. Säilytä ne ilmatiiviissä rasiassa. Jääkaapissa ne säilyvät neljästä viiteen päivään, pakastimessa kuukauden.

Voit täyttää macaronsit myös hillolla tai maustetulla tuorejuustolla. Voikreemi kestää kuitenkin parhaiten pakastamisen.

 

Macaronsit

Noin 30 kappaletta

Kuoret

3 valkuaista isoista munista

210 g tomusokeria

125 g mantelijauhoa

30 g hienoa sokeria

(geeli- ja jauhemaista elintarvikeväriä)

Aloita macaronsien teko jo edellisenä päivänä erottelemalla valkuaiset keltuaisista. Anna valkuaisten levätä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa vähintään vuorokausi, enintään viisi päivää. (Käytä keltuaiset muussa ruuanlaitossa.)

Kun valkuaiset ovat saaneet levätä, ota ne huoneenlämpöön useampi tunti ennen leipomista, jotta ne lämpenevät.

Mittaa tomusokeri ja mantelijauho kulhoon, ja sekoita ne keskenään tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Jos sinulla ei ole sauva- tai tehosekoitinta, voit sekoittaa myös käsin, mutta varaudu siihen, ettei macaronien koostumus ole yhtä sileä. Siivilöi seos, jotta se on tarpeeksi hienoa.

Kaada valkuaiset teräskulhoon. Mitta sokeri valmiiksi ja pidä se lähettyvillä. Ala vatkata valkuaisia keskiteholla. Kun ne alkavat muuttua valkoiseksi, lisää lusikallinen sokeria. Jatka vatkaamista ja sokerin lisäämistä muutaman minuutin ajan, jotta seos muuttuu ilmavaksi. Marenki on valmista, kun seokseen muodostuu huippuja, jotka jäävät pystyyn, kun nostat vatkaimet pois taikinasta.

Jos haluat värjätä macaronsien kuoren, tee se nyt. Käytä geeli- tai jauhemaisia värejä, nestemäiset muuttavat liikaa taikinan koostumusta. Kääntele väri varovasti marengin joukkoon. Älä vatkaa, vaan kääntele hellästi.

Kääntele sitten varovasti joukkoon kuivat ainekset neljän tai viiden kääntelyn aikana.

Laita leivinpaperi pellin päälle. Laita pursotinpussi kuppiin ja käännä pussin reunat kupin ympäri ja kaada taikina pussiin.

Pursota pellille samankokoisia, noin kahden euron kolikon kokoisia länttejä. Muista jättää niiden välille vähän rakoa, sillä kuoret laajenevat hiukan uunissa. Älä välitä, vaikka kuoren pintaan jää pieni nyppy, se tasoittuu uunissa.

Anna pursotettujen kuorien levätä huoneen lämmössä noin 30 minuuttia, jotta pinta kovettuu, eikä repeydy uunissa. Lämmitä sillä aikaa uuni 160 asteeseen.

Paista kuoria noin 12 minuuttia. Seuraa paistamista, sillä kuorien ei ole tarkoitus tummua uunissa.

 

Voikreemitäyte

100 g voita

100 g tomusokeria

elintarvikeväriä

Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri keskenään. Värjää haluamasi väriseksi elintarvikevärillä.

Laita täyte pursotinpussiin, pursota kuorelle ja paina toinen kuori päälle.

 

Sateenkaarikeksit

Noin 40 keksiä

225 g voita

2,4 dl sokeria

1 iso muna

2 tl vanilja-aromia

6 dl vehnäjauhoja

2 tl maissitärkkelystä

1 1/2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

4 eri elintarvikeväriä

1 munavalkuainen

nonparelleja

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää joukkoon kevyesti vatkaten muna sekä vanilja-aromi.

Sekoita jauhot, maissitärkkelys, leivinjauhe ja suola keskenään ja lisää ne hitaasti taikinan joukkoon.

Jaa taikina neljään osaan. Värjää jokainen osa haluamallasi elintarvikevärillä ja anna levätä jääkaapissa tunnin ajan. Ei haittaa, vaikka taikina odottaisi kauemminkin.

Laita uuni lämpenemään 190-asteeseen. Ota oliivin kokoinen pala jokaista taikinaa ja paina ne yhteen yhdeksi isoksi palloksi. Pyöritä pallo kämmentesi välissä pötkyläksi. Kieritä pötkylä spiraalin muotoiseksi kiekoksi. Työstä koko taikina näin kekseiksi.

Erottele valkuainen keltuaisesta. (Käytä keltuainen johonkin muuhun.) Kasta keksin reunat valkuaiseen ja pyöritä reunoja sen jälkeen lautasella, jossa on nonparelleja.

Paista 10–12 minuuttia. Seuraa paistamista, sillä keksien ei ole tarkoitus saada väriä.

 

Laventelikeksit

Noin 20 keksiä

100 g voita

1 sitruuna

1,5 dl tomusokeria

1 rkl kuivattua laventelia

hyppysellinen suolaa

4 dl vehnäjauhoja

3 rkl sitruunamehua

2 rkl maitoa

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Pese ja raasta sitruunan kuori.

Sekoita suuressa astiassa keskenään kuoriraaste, tomusokeri sekä kuivattu laventeli. Lisää pehmeä voi joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Ripauta joukkoon hyppysellinen suolaa. Lisää jauhot vähän kerrallaan vatkaten maltillisesti.

Purista sitruunasta mehu ja vatkaa se maidon kanssa taikinaan. Pyöritä taikina pötkyläksi ja kääri kelmuun. Nosta pötkylä jääkaappiin noin tunniksi. Se säilyy muutaman päivän, jos haluat tehdä sen etukäteen.

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla. Leikkaa taikinasta veitsellä puolen sentin paksuisia kiekkoja.

Paista 11 minuuttia. Ole tarkkana, etteivät keksit tummu.

 

Kesän helpoin kerroskakku

Marjatriffeli on kesän helpoin ja herkullisin kakku, varsinkin jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää uunia.

Kakku kootaan parin litran vetoiseen lasimaljaan kerroksittain ja on loputtomasti muunneltavissa. Voit tehdä sen vaikka kuivahtaneesta pullasta ja keksimuruista Pappilan hätävaran tapaan.

Kerma-rahkaseokseen sopivat myös makeat tuorejuustot. Marjat vaihtelevat sesongin mukaan.

 

Marjatriffeli

200 g sokerikakkupohjaa reiluina kuutioina

1 dl omenamehua kostutukseen tarvittaessa

4 dl mustikkakiisseliä

50 g pikkumarenkeja

5 dl kuohukermaa

250 g maitorahkaa

1,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1–5 l kauden tuoreita marjoja

sitruunamelissaa tai viinimarjan lehtiä

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mukaan sokerit ja rahka.

Kokoa triffeli kerroksittain lasimaljaan: kiisseliä, omenamehussa kostutettuja kakunpaloja, kermarahkaseosta, marjoja, murusteltua marenkia. Toista.

Asettele päällimmäiseksi kaunis keko marjoja.

Triffeli on parhaimmillaan vetäydyttyään muutaman tunnin jääkaapissa.

 

Uunijäätelö on näyttävä, mutta helppo

Retrokakku uunijäätelö on näyttävä mutta helppo kesäinen jälkiruoka. Jäätelökeon päälle levitetty marenkihuntu tekee kakusta näyttävän.

Kakkupohjan leipomisen voi oikaista ostamalla valmiin torttupohjan.

Uunijäätelön voi rakennella myös mukeihin yksittäisiksi annoksiksi.

Korvaa kakkupohja keksimurulla, annostele päälle marjoja ja jäätelöä, kruunaa komeus marengilla ja käytä hetki uunissa.

 

Uunijäätelö

8 annosta

Pohja:

2 munaa

1 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Kostutus:

½ dl sitruunamehua

½ dl vettä

3 rkl sokeria

Täyte:

1 l vaniljajäätelöä

7 dl tuoreita marjoja

Marenki:

5 valkuaista

2 ½ dl erikoishienoa sokeria

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi paksuksi vaahdoksi. Yhdistä toisessa astiassa jauhot ja leivinjauhe, siivilöi seos vaahtoon ja sekoita varovasti. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 26-senttiseen kakkuvuokaan. Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia kypsäksi. Kumoa jäähtynyt kakkupohja.

Kostuta kakku sitruunamehulla. Levitä marjat kakkupohjan päälle. Leikkaa jäätelö kuutioiksi ja nostele keoksi marjojen päälle. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Levitä marenki jäätelön päälle. Älä jätä aukkoja, jotta jäätelö ei sula uunissa. Paista 3–5 minuuttia 250-asteisessa uunissa, jotta marenki saa väriä. Vahdi kakkua koko ajan, jotta se ei pala. Koristele marjoilla ja tarjoa heti.

 

Sitruuna-polentakakku yhdistää hapanta ja makeaa

Nautintohetken kruunaa sitruuna-polentakakku. Kauniin keltaisessa kakussa hapan sitruuna yhdistyy makeaan. Polenta ja unikonsiemenet antavat kakulle rouheutta. Tätä kakkua voi tarjota aamiaisella maustamattoman jogurtin päälle murusteltuna.

 

Sitruuna-polentakakku unikonsiemenillä

2 sitruunan kuori

1 ½ dl oliiviöljyä

2 ½ dl sokeria

4 dl mantelijauhetta

1 ¼ dl polentaa

2 rkl unikonsiemeniä

2 tl leivinjauhetta

3 kananmunaa

Sitruunasiirappi:

2 sitruunan mehu

1 ½ dl tomusokeria

lisäksi:

turkkilaista jogurttia

tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pingota irtopohjavuoan pohjaan leivinpaperi kiristämällä reuna pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen paperi pois ja öljyä vuoka.

Raasta sitruunojen kuoret. Mittaa oliiviöljy ja sokeri kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi. Yhdistä mantelijauhe, polenta, unikonsiemenet, leivinjauhe ja sitruunankuoriraaste toisessa kulhossa ja sekoita. Lisää öljyseokseen yksi kananmuna kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Kääntele lopuksi varovasti sekaan kuivat ainekset vähän kerrallaan.

Kaada taikina uunivuokaan ja paista uunin keskiosassa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on keskeltä kypsä hammastikulla kokeiltaessa. Jos pinta alkaa ruskistua, alenna lämpöä.

Anna kakun vetäytyä sillä aikaa, kun valmistat siirapin. Yhdistä sitruunamehu ja tomusokeri kasarissa ja kiehauta. Sekoita, kunnes tomusokeri on liuennut.

Pistele kakun pinta tasaisesti hammastikulla ja lusikoi sitruunasiirappia kakun pintaan. Anna siirapin aina imeytyä ennen seuraavan lusikallisen lisäämistä. Jatka näin, kunnes kaikki siirappi on imeytynyt kakkuun. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuin poistat sen irtopohjavuoasta.

Tarjoa sellaisenaan tai kevyesti tomusokerilla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa.

 

Kirsikkapiiras valmistuu tunnissa

Ranskalainen kirsikkapannukakku on hienostuneempi versio suomalaisesta pannukakusta, mutta aivan yhtä helppo. Valmis clafoutis on pöydässä valmiina syötäväksi alle tunnissa.

Keski-Ranskassa sijaitsevasta Limousinin maakunnasta kotoisin olevaan piirakkaan voi käyttää myös aprikooseja, luumuja tai vaikka mustikoita, sen mukaan mitä metsästä, torilta tai lähikaupastasi milloinkin löytyy.

 

Kirsikkaclafoutis

Neljälle

3 dl kirsikoita

1 rkl voita

2 kananmunaa

1 dl kermaa

1 dl maitoa

½ dl fariinisokeria

½ dl mantelijauhoa

½ dl vehnäjauhoa

1 rkl jauhettua kardemummaa

ripaus suolaa

1 vaniljatanko

voita vuoan voiteluun

1 rkl fariinisokeria

tomusokeria

Huuhtele kirsikat, leikkaa ne puoliksi ja poista niistä kivet. Sulata voi.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki.

Lisää joukkoon kerma, maito, sokeri, jauhot ja mausteet. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet veitsen avulla joukkoon.

Voitele vuoka tai korkeareunainen valurautapannu, jonka halkaisija on noin 23 cm. Asettele kirsikan puolikkaat pohjalle ja kaada päälle taikina. Ripottele lopuksi ruokalusikallinen fariinisokeria pannukakun päälle.

Paista 175 asteisessa uunissa noin 35–40 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin.

Viimeistele piiras tomusokerilla.

Tarjoile halutessasi paksun vaniljakastikkeen kanssa.

 

Helpot vegaaniherkut makeannälkään

Vegaanisten jälkiruokien tekeminen ei ole vaikeaa. Se vaatii vain tarkkuutta raaka-aineiden kanssa. Pakkauksesta kannattaa tarkastaa, ettei tuote sisällä esimerkiksi voita, maitoa tai liivatetta. Suurin osa eläinperäisistä tuotteista on helposti korvattavissa.

Kikherneiden liemi jälkiruuassa voi kuulostaa hurjalta, mutta lopputuloksena on ilmava ja rapea herkku. Marenkimassaan lisätään ksantaania, joka pitää marengin kasassa uunissa. Ksantaania löytyy ruokakauppojen leivontatuotehyllystä.

Pavlova täytetään soijakermavaahdolla, vaahterasiirapilla ja juuri nyt sesongissa olevilla passionhedelmällä ja granaattiomenalla.

Pannacotta saa makunsa tuoreesta mangosta. Mangot kannattaa ostaa ajoissa kotiin kypsymään, sillä ne tuodaan raakoina Suomeen. Raaka mango kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa.

 

Mango-pannacotta vegaanille

kuudelle

3 mangoa

1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

¾ dl vaahterasiirappia

½ tl vaniljajauhetta

hyppysellinen suolaa

1 pss vegegeliä

koristeluun kookoslastuja

Kuutioi mango. Laita mangokuutiot, kookosmaito, vaahterasiirappi, vaniljajauhe ja suola blenderiin. Pyöräytä sileäksi soseeksi.

Kaada sose kattilaan ja lisää vegegel. Lämmitä keskilämmöllä kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksunee.

Kaada tarjoiluastioihin ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia. Koristele kookoslastuilla juuri ennen tarjoilua.

 

Vege-Pavlova

2 kpl

Marenki:

1 ½ dl kikherneiden lientä (400 g säilykkeestä)

2 dl erikoishienoa sokeria

¾ tl ksantaania

1 rkl maissitärkkelystä

Täyte:

5 dl vaahtoutuvaa soijakermaa

4 rkl vaahterasiirappia

10 passionhedelmää

1 granaattiomena

Valuta kikherneiden säilöntäliemi astiaan. Vatkaa voimakkaasti noin kymmenen minuuttia kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa niin kauan, että vaahto on kovaa ja kiiltävää. Lisää lopuksi ksantaani ja maissitärkkelys ja vatkaa sekaisin.

Jaa vaahto kahdeksi pyöreäksi, halkaisijaltaan noin 20-senttiseksi levyksi öljytyllä leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Tee reunoista hieman korkeammat.

Kuivata 100-asteisessa uunissa 2–3 tuntia, kunnes levyt irtoavat helposti leivinpaperista.

Napsauta uuni pois päältä ja anna levyjen kuivua jälkilämmössä noin tunti. Laita puuhaarukka uuniluukun väliin, jotta kosteus pääsee haihtumaan.

Täytä pavlovat juuri ennen tarjoilua. Vaahdota kylmä soijakerma. Lusikoi kerma marengin päälle ja valuta päälle vaahterasiirappia.

Koristele passionhedelmällä ja granaatinomenansiemenillä.

 

Vegaaniset suklaabrowniet

12 kpl

200 g tummaa vegaanista suklaata

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl kaakaojauhetta

2 dl sokeria

hyppysellinen suolaa

1 vaniljatanko

¾ dl rypsiöljyä

2 1/3 dl mantelimaitoa

Sulata 150 g suklaasta vesihauteessa. Paloittele suklaa kuumaa kestävään kulhoon. Kiehuta pienessä kattilassa vettä ja nosta pois liedeltä.

Nosta kulho kattilan päälle ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut.

Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kaakaojauhe. Lisää sokeri ja suola. Raaputa vaniljatangosta siemenet ja lisää jauhoseokseen.

Sekoita joukkoon öljy, mantelimaito ja sulatettu suklaa. Rouhi jäljelle jäänyt suklaa ja sekoita taikinan joukkoon.

Kaada taikina noin 33 x 21 cm -kokoiseen vuokaan, joka on sivelty öljyllä tai vuorattu leivinpaperilla.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia. Brownie saa jäädä löysäksi keskeltä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

 

Mariannekakku vegaanille

12 annosta

Pohja:

200 g Oreo-keksejä

75 g vegaanista margariinia

Täyte:

25 kpl Marianne-karkkeja

6 dl soijavispikermaa

350 g vegaanista leivontasuklaata

koristeluun Marianne-karkkeja ja Oreo-keksejä

Murskaa Oreo-keksit. Sulata margariini ja kaada keksimurskan joukkoon. Painele keksi-voiseos irtopohjavuokaan (halkaisija noin 22 senttiä), jonka pohja on peitetty leivinpaperilla. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Murskaa Marianne-karkit. Vispaa kylmä kerma ja sulata suklaa vesihauteessa.

 

Huomenna päivitetään pasta italialaiselle tasolle

Herkku-heinäkuu-sarja kokoaa yhteen kesän maukkaimmat reseptit, kokkausniksit ja Suomen parhaat ruokakaupungit joka päivä, koko heinäkuun ajan. Kattaus tarjoillaan nautittavaksi aina myöhäisen kesäaamiaisen aikoihin.

Huomenna lautaselle pääsee aimo annos pastaa.