Uutiset

Herkkuja, jotka sopivat kaikille

Miten onnistuu tavalliselta erikoisruokavalioihin tottumattomalta kokilta munattomien ja gluteenittomien leivonnaisten leipominen?

Entä mitä käytetään maidon sijasta, jos vieraille ei käy maito ollenkaan?

– Hyvin onnistuu ja vaihtoehtoja löytyy, vakuuttaa Emmi-Liia Sjöholm.

Emmi-Liia Sjöholm on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, joissa perehdytään erikoisruokavalion saloihin. Viljaton kattaus -kirjaansa hän kokosi gluteenittomia reseptejä, uudemmassa Koko perheen kattaus -teoksessa hän jätti resepteistä pois myös maidon ja kananmunat.

Emmi-Liia Sjöholm lupaa, että ilman näitä raaka-aineitakin saadaan kaikille juhlavieraille maistuvia herkkuja.

Vaikeinta on ehkä leipoa ilman kananmunaa. Kananmuna takaa leivonnaisiin kuohkeuden, mutta ilmankin pärjää kyllä.

Maitotuotteille on lukuisia korvikkeita, joita on saatavana jo pienistäkin ruokakaupoista. Maidon sijaan voi käyttää soija-, riisi-, kaura ja pähkinämaitojuomia. Kokeilemalla usein selviää, mikä tuote sopii minkäkinlaiseen ruoanlaittoon. Myös ranskankermalle ja tuorejuustoille on kasvisvaihtoehtoja.

– Soijajuoma on ehkä kermaisempaa kuin manteli- tai kaurajuoma. Kaura on ekologisin vaihtoehto, soijan maku on neutraalein.

Kasvimaitojuomia ei virallisesti saa kutsua maidoksi.

Juhlia järjestettäessä on kohteliasta huomioida erilaiset ruokavaliot. Vatsavaivojen vuoksi gluteenia välttelevien määrä on lisääntynyt, joten gluteenittomia tuotteita syövät myös muut kuin keliaakikot. Leipoja voi käyttää joko luontaisesti gluteenittomia tuotteita kuten kaura-, riisi- tai tattarijauhoja.

– Kaurasta kannattaa tarkistaa se, että jauhoissa on gluteeniton-merkintä, sillä kaikkia kauratuotteita ei ole valmistettu omalla linjastollaan.

Emmi-Liia Sjöholm kannustaa merkitsemään juhlatarjottavat aina, kun ne ovat maidottomia, gluteenittomia ja kananmunattomia.

– Onhan se tylsää, jos ruokarajoitteen takia ei soi syödä mitään, kun muut herkuttelevat vieressä, hän naurahtaa.

Vinkkinä hän sanoo, että reseptit toimivat myös vegaaneille, kunhan vaihtaa hunajan esimerkiksi vaahterasiirapiksi.

 

Bataattimuffinssit

6 muffinssia
2 ½ dl soijamaitoa
2 dl riisijauhoa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl hienoksi raastettua bataattia
1 rkl perunajauhoja
1 tl ksantaania
1 tl leivinjauhetta
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
½ dl koivusokeria tai hunajaa
 
Kuorrute
150 g maustamatonta soijatuorejuustoa
3 rkl koivusokeria

Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään ja annostele ne muffinssivuokiin. Täytä koko vuoka, jotta muffinssit kohoavat hieman reunojen yli. Paista 225 asteessa uunin alatasossa 45 minuuttia.

Sekoita kuorrute ja levitä sitä jäähtyneiden muffinssien päälle.

Mango-melonipuikot
8 jäätelöpuikkoa
3 mangoa tai 3 dl pakastettuja mangopaloja
½ pieni verkkomeloni
1 tlk kookoskermaa
1 dl hunajaa

Kuori mango. Leikkaa veitsellä hedelmäliha kiven ympäriltä. Raaemmista hedelmistä kivi irtoaa hieman hankalasti. Voit myös käyttää valmiiksi pakastettuja mangopaloja.

Kuori ja viipaloi verkkomeloni ja poista siemenet. Sekoita hedelmät, kookosmaito ja hunaja blenderissä takaiseksi.

Annostele seos jäätelömuotteihin ja pakasta puikkoja yön yli.

Perunasalaatti
neljälle

10 perunaa
oliiviöljyä paistamiseen
1 ruukku vihersalaattia
1 ruukku salviaa
3 rkl kapriksia

Pese ja halkaise perunat. Keitä ne lähes kypsiksi ja kaada vesi pois. Paista perunoita pannulla oliiviöljyssä, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean pinnan. Nypi salvianlehdet pannulle ja paista niitä hetki oliiviöljyssä.

Revi ja pese salaatti. Lisää joukkoon paistetut perunat, salvia ja kaprikset. Rouhi päälle halutessasi hieman mustapippuria.

Sinappikastike salaatille
 

2 dl kaura fraichea
½ sitruuna
1 tl kokojyväsinappia
nokare perinteistä sinappia
ripaus suolaa

Purista sitruunan mehu kaura fraichen joukkoon. Lisää sinapit ja suola. Sekoita.

Suklaakeksit
6 keksiä  

1 tl kaakaojauhetta
2 dl riisijauhoja
1 dl soijamaitoa
2 rkl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
½ dl vaahterasiirappia

Sekoita ainekset kulhossa. Lusikoi taikina pellille pieniksi kekseiksi. Paista 220 asteessa 10 minuuttia.

Maapähkinäkeksit
6 keksiä

1 dl maapähkinävoita
2 dl kaurajauhoja
3 rkl hunajaa

Sekoita ainekset kulhossa. Lusikoi taikina pellille pieniksi kekseiksi. Paista 220 asteessa 10 minuuttia.