Uutiset

Hernekeitto on laskiaisen kinkku

Jotkin ruoat jakavat kansan, ja yksi niistä on eineshernekeitto. Toiset eivät voi vilkaista siihen päinkään, kun taas toisten mielestä säilykerokka päihittää jopa kotitekoisen vastineensa.

Hämeenlinnalainen Tuula Pyykönen vannoo kotitekoisen hernekeiton nimeen ja vinkkaa, että lantun lisääminen tuo siihen hyvän vivahteen.

– Kyllä sitä purkkikeittoakin joskus laitetaan, Pyykönen kuitenkin tunnustaa.

Anja Pyykönen, 8, ei ole rokan ylin ystävä, mutta kyllä se ennen talvista hiihtoretkeä hänellekin maistuu.

Hernekeitto on yksi vanhimmista valmisruoista Suomessa: Jalostaja on valmistanut purkkirokkaa tiettävästi vuodesta 1952 lähtien.

Vaikka vuosien varrella kilpailijoita on tullut kaupan hyllylle yhä kiihtyvään tahtiin, on hernekeitto säilyttänyt suosionsa einesten joukossa. Pelkästään Jalostajan hernekeittoa myydään vuodessa noin 5,5 miljoonaa tölkkiä. Yle Olotilan ja Meidän Perhe -lehden perhekyselyyn vastanneista perheistä joka neljännessä oli viimeisen kuukauden aikana syöty purkkihernekeittoa.

Etelä-Hämeen Marttojen kotitalousneuvoja Jaana Lehrbäck pitää purkkihernekeittoa suhteellisen hyvänä eineksenä.

– Kunhan ei sitä jatkuvasti syö, hän muistuttaa.

Lehrbäckin mukaan hernekeitto on suomalaisen ruokakulttuurin erottamaton osa.

– Se on vähän sama kuin kinkku jouluna.

Mutta miten purkkihernekeittoon saisi vähän vaihtelua?
Tavallisesta purkkihernekeitosta saa ruokaisampaa lisäämällä sekaan kypsennettyä jauhelihaa, perinteistä palvikinkkua, pekonia, maksapasteijaa tai vaikkapa lenkkimakkaraa.

Kasvissyöjille sopivia vaihtoehtoja ovat soijarouheen ohella vaikkapa leipäjuusto, tofu tai aurinkokuivattua tomaattia.

Lisää makua keittoon saa höystämällä sitä erilaisilla mausteilla: sinapilla, meiramilla, chilijauheella tai chilitahnalla, inkiväärillä tai vaikkapa pestolla.

Valmiin lautasellisen voi täydentää vaikkapa lusikallisella ranskankermaa, smetanaa tai raejuustoa.

Saara Törmä vinkkaa Vihreän Langan ruokasivuilla purkkihernekeiton muunnelmasta, joka vie hänen mukaansa talviflunssan mennessään:

Parantava purkkikeitto (2 annosta)
1 sipuli (100 g) silputtuna
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 rkl öljyä
1 tlk (435 g) kasvishernekeittoa
1 1/2 dl vettä
1 dl kasviskermaa tai kermaa
1 rkl soijakastiketta
2 tl sokeria
1-2 tl sambal oelek -chilitahnaa
1/4 tl mustapippuria

Lisäksi
1 rkl luomusitruunan mehua
2-4 valkosipulinkynttä puristettuna

Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista siinä sipulisilppu ja inkivääri. Lisää hernekeitto, vesi, kerma, soijakastike, sokeri, sambal oelek ja pippuri. Sekoita keitto tasaiseksi ja kiehauta. Lisää lopuksi sitruunamehu. Annostele keittoa lautaselle. Purista valkosipulia suoraan lautaselle keiton joukkoon. Lisää halutessasi vielä chilitahnaa.

Pakasteherneillä purkkihernekeittoon saa kauniin vihreän värin, selviää Markku Haapion Purkkiruokaa-kirjasta löytyvästä reseptistä.

Herkkurokka (2 annosta)
1 tlk hernekeittoa
200 g pakasteherneitä
puoli tölkillistä liha- tai kasvislientä
2 munankeltuaista
1 dl kuohukermaa
2 rkl paahdettua sipulia

Keitä pakasteherneitä hetki liemessä. Lisää hernekeitto ja aja tasaiseksi soseeksi tehosekoittimella. Kuumenna. Vatkaa soppa, kerma ja keltuaiset nopeasti yhteen ja jaa kahdelle lautaselle. Ripota paahdettu sipuli pinnalle.

Hyvää retkiruokaa purkkihernekeitosta saa, kun sen kuivaa kuivurissa tai matalalla lämmöllä uunissa. Kuivatettu keitto herätetään tien päällä henkiin veden avulla.

Jos keitto kyllästyttää, saa purkkirokasta aikaiseksi muutakin. Jere Niemisen Herne rokkaa -kirjasta löytyy kekseliäs kotlettiresepti:

Hernekotletit (5-6 kappaletta)
1 tlk hernekeittoa (riittävän kiinteää)
sinappia
korppujauhoja
rypsiöljyä tai margariinia

Leikkaa hernekeittopötkö tasakokoisiksi pihveiksi. Voitele pihvit sinapilla molemmin puolin ja leivitä korppujauhoilla. Paista reilussa rasvassa molemmilta puolilta kullanruskeiksi.

Kokeilunhaluisille voisi ehdottaa hieman samalla periaatteella tehtäviä hernekeittofalafelpyöryköitä. Falafelit tehdään tavallisesti härkäpavuista tai kikherneistä, mutta vastaavia pyöryköitä saa muovattua kiinteästä hernekeitostakin. Leivittämisen jälkeen pyörykät uppopaistetaan rasvassa. (HäSa)

Teresa Kauppila