fbpx
Uutiset

Herra Teen hätäapupakkaus mahtuu povitaskuun

Olen aamuteellä Stephen Twiningin kanssa ja onnistun heti tyrimään. Alan uittaa teepussia edes takaisin kupissa, mikä saa kuuluisan teesuvun perillisen huokaisemaan.

– Tuo on aivan turha ranneliike. Teepussia ei pidä liikuttaa, sillä se vain liuottaa veteen teen värin eikä maun. Anna sen hautua rauhassa äläkä kiirehdi, tee ei ole pikaruokaa, hän huomauttaa.

Odotamme kaksi minuuttia teen hautumista. Twining tarjoaa minulle maitoa ja sokeria. Kieltäydyn ja Herra Tee näyttää tyytyväiseltä.

– Sokerin ja maidon käyttäminen teessä on suorastaan barbaarista. Sokeri on liian voimakasta ja pilaa teen maun. On aivan sama kuin tarjoaisin sinulle lohta hienolla illallisella ja sinä laittaisit sen päälle ketsuppia, hän tuhahtaa.

Vaikka englantilaismiehellä on tarkat etikettisääntönsä, hän ei tuputa niitä muille. Toki hän antaa mielellään ohjeita, muttei tarkoita, että niitä pitäisi noudattaa orjallisesti.

– Sanon aina, että se on sinun teesi. Nauti se omalla tavallasi äläkä etiketin mukaan.

Kilpailijoista ei saa puhua pahaa

Teetä lähes sataan eri maahan vievä Twinings johtaa Suomen teemarkkinoita. Brittiyhtiön 300:s juhlavuosi on tuonut Stephen Twiningin Helsinkiin. PR-toiminnasta vastaava Twining kiertää maailmaa kertomassa teenvalmistuksen historiasta ja nykypäivästä. Hänellä on aina mukanaan ensiapupakkauksensa, povitaskuun piilotettu teepussi aitoa Twiningisia.

– Tämä on sitä varten, jos joudun maahan, jossa ei ole tarjolla hyvää teetä, hän vinkkaa silmää.

Twining ei kerro, onko joutunut turvautumaan tee-ensiapuun Suomessa. Suomalaisteetä hän kertoo kyllä maistaneensa.

– Tosin en voi sanoa sitä juurikaan juoneeni. En kommentoi, miltä tee minusta maistui, sillä en koskaan puhu pahaa kilpailijoistani. Jos joku haluaa tietää enemmän kilpailjoistani, menköön kysymään heiltä itseltään, hän heittää.

Teeseuralaiseni juo yhdeksästä viiteentoista kuppia päivässä. Hän vaihtelee teemakuja mielialansa mukaan. Twining ei ole ollut teen himokuluttaja koko ikäänsä, sillä hän innostui teestä vasta teini-ikäisenä. Kahvia Twining juo pari kertaa viikossa, mutta silloinkin sen pitää olla oman firman valmistamaa.

Nuoret juovat vähemmän teetä kuin aikuiset. Twining syyttää tästä tietämättömyyttä, sillä nuoret kuvittelevat, että on olemassa vain yhtä ja samaa teetä. Twiningin mukaan tee tulee osaksi nuorten elämää viimeistään opiskeluvaiheessa.

– He tarvitsevat virkistystä opiskellessaan ja alkavat juoda teetä. Teetä juomana puoltaa myös sen halpa hinta.

Pikkusormet piiloon

Tapa pitää pikkusormea pystyssä teetä juodessa tulee hienoilta aristokraattirouvilta. Stephen Twiningin mukaan se on turhamainen ja falski tapa nauttia teetä.

– Ennen naisen arvo mitattiin hänen käsiensä perusteella. Mitä sirompi käsi, sitä hienompi nainen. Naiset joivat teetä pikkusormet pystyssä, jotta kaikki näkisivät heidän kätensä.

Twining puhuu työkseen teen puolesta. Hänen mukaansa tee on syyttä aliarvostettu juoma.

– Ihmiset eivät ymmärrä teen mahdollisuuksia. He eivät tiedä, kuinka paljon hyviä terveysvaikutuksia teellä on.

Twining kuitenkin uskoo teen voittokulkuun koko ajan hektisemmäksi muuttuvassa maailmassa. Ihmiset tarvitsevat virkistystä elämäänsä ja tee tulee silloin apuun.

– Se on pitkä prosessi ja vie aikaa, mutta Twiningsin on ollut olemassa 300 vuotta ja aiomme olla vielä toisenkin mokoman, hän hymyilee. (HäSa)

Menot