fbpx
Uutiset

Hetemäen seuraajahaku voisi mennä uusiksi, jos hakijoita vetäytyisi – kaikki haastatellut yhä kisassa

Haku voidaan panna uusiksi myös, jos arviot Päivi Nergistä muuttuvat selvityksessä, jota perustuslakivaliokunta tekee eduskunnan tiedonsaannista.
Valtiovarainministeriön kansliapäällikköä Martti Hetemäkeä pidetään Suomen vaikutusvaltaisimpana virkamiehenä. Hänen seuraajansa valinta on siirtynyt poliittisten erimielisyyksien takia. Kuva: Mauri Ratilainen
Valtiovarainministeriön kansliapäällikköä Martti Hetemäkeä pidetään Suomen vaikutusvaltaisimpana virkamiehenä. Hänen seuraajansa valinta on siirtynyt poliittisten erimielisyyksien takia. Kuva: Mauri Ratilainen

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäen seuraajaksi hakeneista ja haastatteluun yltäneistä kukaan ei ole ainakaan tämänhetkisten tietojen mukaan vetäytymässä kisasta. Lännen Media tavoitti haastatteluun yltäneet viisi hakijaa, joista kaikki kertovat hakemuksensa olevan yhä voimassa.

Tällä on merkitystä, kun arvioidaan mahdollisuutta panna virka uudelleen haettavaksi. Jos yksi tai useampi hakija vetäisi hakemuksensa pois, jouduttaisiin arvioimaan uudelleen, olisiko oikeudellisesti mahdollista panna virka uuteen hakuun.

Viran täyttö on tällä hetkellä jäissä, minkä takia Hetemäen kanssa on sovittu jatkokaudesta enintään syyskuun loppuun. Työelämäprofessoriksi siirtyvän Hetemäen oli määrä jäädä kansliapäällikön tehtävästä pois kesäkuun lopussa.

Sdp olisi tiettävästi viime vuoden lopulla halunnut viran uuteen hakuun, mutta siihen ei ryhdytty. Puolueen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Antti Rinne (sd.) on vastustanut alivaltiosihteeri Päivi Nergin nimitystä virkaan.

Lain mukaan virka voidaan ilmoittaa uudelleen haettavaksi vain perustellusta syystä.

– Arvio on ollut, että tässä ei ole edellytyksiä laittaa virkaa uudelleen hakuun, sanoo hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen valtiovarainministeriöstä.

Hänen käsityksensä mukaan uudelleen haku voisi liittyä esimerkiksi siihen, jos virkaan ei ole yhtään hakijaa tai kelpoisia hakijoita on vain vähän.

Virkaan haasteltiin viisi henkilöä. He olivat valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.).

Koska kelpoisia hakijoita oli useampia, Majasen tulkinnan mukaan ei ole oikeudellisia edellytyksiä panna virkaa uuteen hakuun.

– Minun on hankala spekuloida asialla. Yleisellä tasolla voin sanoa, että arvio siitä, ettei ole edellytyksiä laittaa virkaa uudelleen haettavaksi, perustui sen hetkisiin tosiseikkoihin, Majanen sanoo Lännen Medialle.

Nerg on ehdokkaista ainoa, jolla on kansliapäällikkökokemusta. Muiden vahvuutena pidetään tohtoritason tutkintoa taloustieteistä.

Uusi haku ei poissuljettu

Majanen jatkaa, että jos hakijoita olisikin vähemmän tai jos joidenkin hakijoiden osalta ilmenee jotain sellaista, joka muuttaa merkittävästi arviota heidän ansioistaan, uudelleen haku voi tulla lain mukaan mahdolliseksi.

– Siten uudelleen haku ei ole täysin poissuljettu, vaikka en halua spekuloida, että siihen jotenkin mentäisiin. Prosessi on kesken ja Päivi Nerg on valikoitunut meillä kärkiehdokkaaksi.

Majasen mukaan nyt odotellaan perustuslakivaliokunnan selvityksen valmistumista.

Valiokunta selvittää parhaillaan eduskunnan tiedonsaantioikeuksien toteutumista. Yhtenä osana laajaa selvitystä on sote-uudistusta johtaneen Nergin ja eräiden muiden valtiovarainministeriön virkamiesten toiminta viime hallituskauden lopulla. Kyse on siitä, pimitettiinkö sote-uudistukseen liittyviä tietoja eduskunnalta.

Nerg ja muut virkamiehet ovat kiistäneet pimittämisen. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on todennut, että selvitys ei kohdistu yksittäisten virkamiesten tekemisiin.

Hetemäen kautta jatkettu

Kansliapäällikkö Martti Hetemäki ei hakenut määräaikaista virkaa uudelleen. Hänen kauttaan on kuitenkin poikkeuksellisesti jatkettu jo kolme kertaa muutama kuukausi kerrallaan.

Nykyinen jatkokausi päättyy syyskuun lopussa. Lain mukaan virkakautta voitaisiin jatkaa enintään vuosi eli maaliskuulle. Se olisi Majasen mukaan erikoinen ratkaisu.

– On tärkeää saada virkavalinta ratkaistua haun tuloksena eikä siten, että virkakautta jatketaan loputtomiin, Majanen sanoo.

Jutun alkua on korjattu. Martti Hetemäen tittelistä puuttui alkuperäisessä versiossa sana kansliapäällikkö. On korjattu oikeaan muotoon valtiovarainministeriön kansliapäällikkö.

Menot