fbpx
Uutiset

Hevi luonnistuu harmonikallakin

Netta Skog soitti itsensä historiaan Kultainen harmonikka -kisassa. Ensinnäkin, 15-vuotias tyttö oli kisan nuorimpia voittajia. Toiseksi, hän hurmasi tuomarit ja yleisön hevillä. Kolmanneksi, hän nuorensi kisan perinteistä katsojakuntaa useilla kymmenillä vuosilla.

Hauhotalolla harmonikkakonsertissa torstaina esiintyvä Skog ravisteli iloisesti Variseviin lehtiin ja Metsäkukkiin tottuneita harmonikkakisan katsojia. Nummipusulalainen tyttö näytti, miten hevi ja europop luonnistuvat perinteisellä harmonikalla.

– Mä päätin ihan ensiksi, etten soita mitään tavallista. Tuo hevi iski viime vuonna, kun Sami Perttula soitti kisassa Stratovariusta. Valitsin Nightwishin, kun se on mun lempibändi.

Skog poimi bändin tuotannosta komean Dead to the Worldin, koska hän pitää biisin alkulirutusta niin ihanana. Toinen tytön kilpailukappaleista, Ruslanan Wild Dance, korjasi Euroviisujen voiton vuonna 2004.

– En olisi uskonut, että se voisi toimia niin hyvin harmonikalla. Bändi teki myös paljon, kilpailukappaleensa yhdessä Eero Nissisen kanssa sovittanut Skog kertoo.

Hevimusiikki raivasi itsensä ensin epäilijöiden ohi Euroviisuvoittoon, ja nyt sillä kruunattiin viihdeharmonikansoiton Suomen mestaruus. Erilaiselle musiikille on ilmiselvästi tilausta. Skog toivookin, että suunta muuttuisi niin, että vastedes Kultaisessa harmonikassa soitettaisiin sekä vanhaa että uutta musiikkia.

Painava soitin vaatii lihaksia

Kymmenen vuotta harmonikansoittoa harrastanut Skog yllättyi iloisesti voitostaan. Hän lähti kisaan harjoittelemaan, mutta palasi voittajana.

– Ajattelin, että mennään vaan kokeilemaan ekaa kertaa. Nyt kävi näin. Olisin kyllä halunnut osallistua uudestaan parin vuoden päästä.

Skogin elämä ei muuttunut mitenkään järisyttävästi Sata Häme Soi -viikolla järjestettävän harmonikkakisan voiton jälkeen.

– Totta kai tulee enemmän tuntemattomia kättelemään ja onnittelemaan, mutta se on vaan kivaa. Ja on keikkoja enemmän. Vain yksi viikonloppu taitaa olla vapaata.

Tytön kaverit suhtautuvat kannustavasti tytön soittamiseen. Yleensä koulukiusaamiseen ei tarvita mitään järkiperäistä syytä, Skogin tapauksessa siihen riitti erikoisen soittimen soittaminen.

– Ala-asteella ja yläasteella mua kiusattiin vähän, kun tuo on kuitenkin aika erikoinen soitin. Mä annoin niiden kommenttien mennä toisesta korvasta sisään, ja toisesta ulos, tyttö napauttaa.

Taidon lisäksi harmonikansoitto vaatii lihaksia. Skog soittaa kahdella harmonikalla, joista toinen painaa kahdeksan kiloa, toinen yli kymmenen. Miten 15-vuotias tyttö pystyy esiintymään niinkin painavien soittimien kanssa?

– Helposti! Totta kai pitää treenata. Urheilu pitää mielen virkeänä ja lihakset kunnossa, etteivät ne jumiudu.

Ura musiikin puolella kuuluu pirteän tytön haaveisiin. Harmonikansoiton lisäksi lahjakas tyttö laulaa tanssi- ja rokkibändeissä sekä säveltää itse lauluja. Hän ei kuitenkaan pysty laittamaan harmonikkaa ja laulua tärkeysjärjestykseen.

– Harmonikka on ollut kauan mun sydäntä lähellä, mutta nyt laulu yrittää kiriä edelle.

Laulu-uraa Skog lupaa kokeilla ensi vuonna Idolsissa, jos kisa silloin järjestetään. Hevimusiikin ja Nightwishin ystävälle olisi tarjoutunut hyvä tilaisuus kokeilla siipiään bändin laulajana Tarja Turusen lähdettyä.

– Mietin sitäkin, että olisikohan pitänyt hakea, tyttö nauraa. (HäSa)

Menot