Uutiset

Hevimies Terho ponnistaa ikuisen kakkosen paikalta

– Vaikka meillä on kaikkien aikojen perussuomalaisin hallitus, se voi olla vielä parempi ja haluan omalta osaltani auttaa tekemään siitä vielä paremman, sanoi Sampo Terho viikko sitten esitellessään medialle ohjelmaansa perussuomalaisten puheenjohtajakilpaan.

Terho saattoi tuolloin jo tietää, että paikka hallituksessa on urkenemassa. Häntä pidetään puolueen johdon suosikkina ensi kesän puheenjohtajavaalissa. Nousu hallitukseen voidaan nähdä puolueen yrityksenä pönkittää Terhon asemaa suhteessa tärkeimpään kilpailijaan, europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoon. Halla-ahon leiristä on korostettu mielikuvaa Terhosta puheenjohtaja Timo Soinin perintöprinssinä.

Soini ei ole julkisesti ilmaissut kantaansa, mutta lienee selvää, että maltillinen Terho olisi äkkiväärää Halla-ahoa mieluisampi työn jatkaja.

Terhoa pidetään neuvottelukykyisenä ja harkitsevana poliitikkona. Maahanmuuttokriittisyydessä Terho on asteen Soinia ärhäkämpi, mutta monta astetta Halla-ahoa sovittelevampi. Yleisesti häntä pidetään puheenjohtajakandidaattina, jonka kanssa kokoomus ja keskusta voisivat jatkaa yhteistyötä myös kesän jälkeen.

Terho on seurannut politiikassa Timo Soinia, mutta hänellä on läheiset välit myös Jussi Halla-ahoon. Halla-ahon kanssa yhteistä Terholla on myös mieltymys fantasiakirjallisuuteen. Molemmat tunnustautuvat Tolkienin tarinoiden lukijoiksi, Terho on myös hahmotellut nuorempana omaa fantasiateostaan. Sittemmin hän on kunnostautunut tietokirjailijana. Musiikkimaukseen Terho mainitsee vanhan hevin ja progen ja kertoo soittavansa itsekin rumpuja ja koskettimia.

Penkkiurheilun saralla jääkiekko ja nyrkkeily kiinnostavat.

Ensimmäisiin eduskuntavaaleihinsa Terhon sai lähtemään juuri Soini. Terho on kertonut, että kiinnostui perussuomalaisista pyydettyään tapaamista Soinin kanssa eduskunnassa opiskeluaikoinaan. Vielä vuonna 2003 tuntemattoman Terhon kannatus ei kantanut eduskuntaan.

Hän valmistui samana vuonna Tampereen yliopistosta filosofian maisteriksi. Hän ehti työskennellä puolustusministeriössä ja rauhanturvaajana Balkanilla. Paluun vaaleihin hän teki vuonna 2009 eurovaaleissa. Kampanjassa taustatukea tarjosi nimenomaan Halla-aho, joka oli pannut merkille Terhon maahanmuuttokriittiset ajatukset.

Vaaleissa Terho ylsi perussuomalaisten kakkospaikalle ja puheenjohtaja Soinin varamieheksi. Paikka europarlamentissa avautui vuonna 2011, kun Soini teki paluun eduskuntaan. Seuraavissa eurovaaleissa Terho valittiin jatkokaudelle. Halla-aho oli tuolloin perussuomalaisten ääniharava ja Terholle jäi jälleen puolueen kakkossuosikin asema. Jo seuraavana vuonna hän palasi kotimaahan eduskuntavaaleissa.

Kevään kuntavaaleissa Terho hävisi Halla-aholle uudelleen. Molemmat valittiin Helsingin valtuustoon, mutta Halla-aho oli puolueen ääniharava ja Terho jälleen kakkonen.

Viime aikoina Terho on nostanut profiiliaan muun muassa vastustamalla pakkoruotsia. Kehysriihessä perussuomalaiset sai läpi kielivalintakokeilun, jossa valituissa kouluissa pakollisen ruotsin voi vaihtaa muihin kieliin. Terho kiirehti tiedottamaan asiasta maanantaina jo ennen puheenjohtajien tiedotustilaisuutta.

Puheenjohtajakampanjansa Terho on nimennyt ”Uudeksi aluksi”. Sen voi nähdä pyrkimyksenä irrottautua perintöprinssin roolista. Terho on EU-kriittinen ja haluaa parempia keinoja hallitsemattoman maahanmuuton ehkäisyyn. Hän on myös väläytellyt kansanäänestystä EU:n jäsenyydestä.

Toisaalta Terho haluaa painottaa olevansa yleispoliitikko. Ohjelmassaan hän korostaa myös talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Ohjelmaansa esitellessään hän muistutti, että kilpailukykysopimusta ei olisi tarvittu, jos Suomi ei olisi euromaa. (Rami Nieminen – Lännen Media)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic