Uutiset

Hevonen bittiavaruudesta

Tänään tulin tallille hieman tavallista aikaisemmin (n. klo 11). Korppu juoksenteli tarhassa ja hirnahti minut nähdessään. Se oli aivan touhussa, kun tulin hakemaan sen talliin. Karsinassa Korppu rauhoittui. Tarkistin, ettei sillä ollut haavoja. Harjasin Korpun huolellisesti ja satuloin sen. Menin Korpun kanssa ensiksi maastoon kävelemään 10 minuutiksi ja sitten menimme kentälle.

Näin alkaa nimimerkki Ezzin tallipäiväkirjamerkintä aamupäivästä Korppu-hoitohevosen kanssa Kuutamolaukan tallilla.

Tallin internet-kotisivuilla on paljon kirjoituksia. Eikä ihme. Kotisivu on ”arabialaisen täysiverisen” Korpun ja kumppaneiden ainoa koti.

Homman nimi on virtuaalitallit, joiden suosio on niin suurta, että virtuaalihevostelijoille on jo perustettu muun muassa virtuaalinen ratsastajainliitto, virtuaalinen hevosopisto ja virtuaalisia rotuyhdistyksiä.

Jos hakukoneeseen syöttää sanan ”virtuaalitalli”, tulokseksi saa kymmeniä sivuja täynnä linkkejä. Osa talleista ei enää toimi, mutta uusia nousee kuin ruohoa laitumella.

Virtuaalinen ratsastajainliitto pyrkii osaltaan purkamaan sumaa: sen yhtenä tavoitteena on listata huolella tehdyt ja usein päivitettävät tallit.

Flunssassakin voi hevostella

Internet-talleilla kävijöistä moni hevostelee samaan aikaan oikeastikin, sanoo Kuutamolaukka-tallin emäntä, 12-vuotias Jessica Vantaalta. Hän käy säännöllisesti ratsastustunneilla.

– Innostuin virtuaalitalleista, kun serkkuni teki sellaisen. Virtuaalihevostelussa kivaa on se, että sairaanakin voi käydä hoitamassa hoitsuaan, Jessica perustelee.

Virtuaalitallien vieraskirjoissa nautiskellaan muun muassa oman hoitohevosen kanssa tehdyistä maastoreissuista, onnistuneista esteratasessioista ja kilpailumenestyksestä.

Oikealla tallilla yhdellä hevosella voi olla paljon paijaajia – eikä hevosen kanssa metsään lähteminen yksin ja tuosta vain tule kuuloonkaan.

Virtuaalitallimaailmassa vaikuttavat ennen kaikkea nuoret tytöt. Joukkoon mahtuu niin ala-asteikäisiä kuin lukion aloittaneitakin. Senikäisille oman tallin perustaminen on vielä kaukainen haave.

Paitsi internetissä.

– Halusin kokeilla, millaista oman tallin pitäminen on. Virtuaalitallin pitämisessäkin on oltava pitkäjännitteinen, pohtii PK Sporthorses-nimistä tallia pyörittävä tamperelainen Anna.

Virtuaalihevoskaupat virtuaalirahalla

Edessäsi näkyy englantilaistyyppinen tallirakennus, joka on puoliympyrän muotoisessa asetelmassa. Hevosenpäitä työntyy ovien yli katsomaan uutta tulijaa. Punaiseksi maalatut seinät ja valkoiset ikkunakarmit tekevät tunnelmasta idyllisen.

Tällaista on Annan pyörittämän PK Sporthorsesin pihassa. Kuusitoistavuotias Anna on virtuaalihevostelussa jo veteraani: hän aloitti kuutisen vuotta sitten hoitajana Pokulan virtuaalitallilla. Neljä vuotta sitten hän otti tallin hoteisiinsa.

Hänen omistajakaudellaan ratsastuskoulusta on tullut kilpa- ja siitostalli.

Anna päivittää tallia yhä säännöllisesti, mutta kertoo olevansa kasvamassa touhusta ulos.

– Olen ihmetellyt, että olen näinkin kauan jaksanut, hän nauraa.

Kun Anna ennen pitkää lopettaa tallinsa, hän luultavasti panee hevosensa ”myyntiin”. Oikeaa rahaa ei liiku, mutta luodut hevoset siirtyvät toiselle tallille jatkamaan elämäänsä.

– Ei tallin lopettaminen kauheasti kirpaise. Silti omat suosikkihevoset olisi ehkä kiva saada jollekin toiselle tallillle. Monet tallit ”ostavat” hevosia, koska se tuntuu oikeammalta kuin hevosen keksiminen.

”Saa edes jossain hoitaa”

Virtuaalitalli ei missään tapauksessa korvaa oikeata tallia ja oikeita hevosia, painottaa Anna, jolla on oma hevonen ja kymmenen vuoden ratsastuskokemus.

Hän uskoo virtuaalitallien kuitenkin olevan arvaamattoman arvokkaita sellaisille, joilla syystä tai toisesta ei ole mahdollisuutta oikeaan talleiluun.

– Saa edes jossain hoitaa hevosta. Tällaisellakin tallilla voi oppia vastuuta, jos jaksaa käydä säännöllisesti, hän pohtii.

Virtuaalitalleista on harmiakin. Varsinkin vielä muutamia vuosia sitten virtuaalihevosia varten napsittiin kuvia luvatta muilta sivuistoilta. Nyt monella sivulla lukee: ”kuvien käyttö virtuaalitallilla kielletty”.

– Useimmat ottavat nykyään kuvansa itse. Nykyään on myös sellaisia, joilta saa vapaasti kopioida kuvia. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic