Uutiset

Hevosasiat kuntoon Aulangolla

Hevoset ovat perinteisesti kuuluneet Aulangon alueelle palvellen sekä paikallisia ratsastuksen harrastajia että matkailijoita. Hevosten ja hevosharrastajien tilat ovat päässeet pahasti rapistumaan, joten nyt olisi aika korjata monia epäkohtia Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan kaupungin tulisi ottaa sille kuuluva vastuu Aulangon hevosalueen rakentamisesta asialliseksi, siistiksi ja Aulangon henkeen sopivaksi.

Koska kaupunki omistaa maa-alueen, sen on mahdollista saada opetusministeriön julkista tukea rakentamiseen. Yksityiselle yrittäjälle ei tukia valitettavasti myönnetä ja ratsastusseuralle hanke on ”talkootoiminnalla” kohtuuton toteuttaa.

Hämeenlinnan kaupunki omistaa paljon liikuntaan tarkoitettuja kiinteistöjä, joita se vuokraa liikuntatoiminnan järjestäjille. Miksei näin toimita ratsastuksessa? Olisiko syynä se, että harrastajista yli 90 prosenttia on tyttöjä ja naisia?

Ratsastus kuuluu tanssin ja voimistelun ohella 3-18-vuotiaiden tyttöjen kolmen suosituimman liikuntalajin joukkoon, kun kyse on organisoidusta liikuntatoiminnasta.

Harvalla on oma hevonen, yleensä lajia harrastetaan ratsastuskouluilla. Vielä 1970-luvulla ratsastuskoulujen toiminnasta vastasivat lajin yhdistykset, mutta toiminnan ammattimaistuttua ja laajennettua talkoointo lopahti ja tilalle tulivat yritysmuotoiset toimijat. Tämä vei lajilta julkisen tuen ja nosti siten harrastuksen hintaa.

Ruotsissa tilanne on toinen; siellä ratsastus naisten ja tyttöjen suosituimpana lajina nauttii yhteiskunnan rakentamista liikuntapaikoista ja kuntien palkkaamista nuoriso-ohjaajista.

Nuoret tytöt ratsastavat useimmiten tunnin viikossa, mutta viettävät aikaa valvotuissa ja tervehenkisissä tallimiljöissä tuntikausia viikoittain. Tästä ansiokkaasta nuorisotoiminnasta Aulangolla toimiva Hämeen Ratsastajat palkittiin Nuori Suomi ry:n Sinetillä.

Annetaan jatkossa Hämeen Ratsastajien keskittyä seuratoimintaan ja varmistetaan uudelle yrittäjälle turvalliset ja ajanmukaiset tilat tarjota ratsastuksen mahdollisuuksia kaikille lajista innostuneille – ikään ja sukupuoleen katsomatta!

Outi Pohjanvirta

kasvatustieteen maisteri

Hattula

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic