Uutiset

Hevostytöistä kasvaa johtajia

Hevostaitokilpailuissa testataan osallistujan taitoja hevosen hoidossa ja käsittelyssä.

Yhteensä 32 hevosista innostunutta koetteli taitojaan sekä teoriassa että käytännössä, kun ratsastusseura Tawast Riders järjesti Hämeen alueen hevostaitomestaruuskilpailut Alaspään Ratsastuskeskuksessa lauantaina.

Hevostaidoista on hyötyä myös muussa elämässä.

– Tuoreen ruotsalaisen tutkimuksen mukaan hevostytöistä kasvaa johtajia. Tallin sosiaalinen ympäristö kavereineen ja aikuisineen sekä taito oppia hallitsemaan isoja hevosia opettaa johtajuuteen, kertoo Tawast Riders ry:n nuorisovastaava Eveliina Toivonen.

Mestaruuksista kilpailtiin kolmessa sarjassa. Pääosa kilpailijoista oli lapsia ja nuoria, mutta aikuisillekin oli oma sarjansa. Suomen ratsastajainliiton tuoreen, vuonna 2011 perustetun, jäsenseuran tavoitteena on nostaa hevosharrastajien taitotasoa ohjatusti jo pienestä pitäen Nuori Suomi -hevoskerhoissa.

– Hevostaidot ovat tärkeitä ylipäänsä sen takia, että hevonen painaa 500–600 kiloa. Hevostaidot ovat turvallisuustekijä, ja sen lisäksi käsittelytaidot tuovat ratsastusharrastukseen lisäarvoa.

Seurat panostavat hevostaitoihin

Myös Hämeen Ratsastajissa hevostaitoja opetellaan ohjatusti Nuori Suomi -kerhoissa.

Hämeen ratsastajien panostus hevostaitoihin ja turvallisuuteen sekä vireä seuratoiminta palkittiin Suomen Ratsastajainliiton palkintogaalassa Tampereella viime viikonvaihteessa. Hämeen Ratsastajat ry:n puheenjohtajalle Minna Korpi-Salolle valtakunnallinen tunnustus antaa puhtia tekemiseen ja kruunaa koko vuoden.

– Palkinto on tunnustus siitä, että olemme onnistuneet työssämme, kertoo Korpi-Salo.

Kerhoissa pienimmät opettelevat aluksi tallin säännöt. Samalla lapset oppivat toimimaan rauhallisesti isojen eläinten kanssa.

– Teemme talutusharjoituksia ja lapset oppivat puhdistamaan kaviot. He opettelevat myös tarkistamaan, että varusteet ovat kunnossa, mikä lisää turvallisuutta.

Seura on nostanut junioritoiminnan ykkösasiakseen. Taustalla on huoli vapaaehtoistoiminnan suosion laskusta.

– Junioritoiminnalla varmistamme, että meillä on aktiivisia jäseniä myös tulevaisuudessa.

Turvallisuus etusijalla

Hämeen ratsastajien kotitalli Aulangon Ratsastuskoulu palkittiin Hämeen alueen vuoden 2011 parhaana tallina. Seuran ja tallin yhteistyö on tiivistä. Hevoskerhotoiminnan lisäksi seuralla ja tallilla on paljon yhteisiä kilpailuja sekä valmennuksia. Ratsastuskenttä on uudistettu ja suunnitteilla on myös uuden maneesin rakentaminen yhteistyönä.

– Palkinto lämmittää mieltä. Talli oli huonossa kunnossa eikä ole vielä valmis, mutta todella paljon on saatu aikaiseksi, kertoo talliyrittäjä Master ratsastuksenopettaja Salla Varenti.

Turvallisuusasioihin seura ja talli panostavat muun muassa yhteisillä paloharjoituksilla. Aulangolla kulkuväylät ovat riittävän leveät ja ovet aukeavat kunnolla.

– Myös ammattitaitoinen henkilökunta ja hyvin koulutetut hevoset lisäävät harrastuksen turvallisuutta.

Kaikki Ratsastajainliiton jäsenet on vakuutettu ja tallilla on myös oma vakuutus ratsastajille.

– Suomessa ratsastus on turvallista. Meillä on kuluttajaviraston turvallisuusohjeet ratsastuspalveluille, Varenti summaa. (HäSa)