Uutiset

Hevosvoimin uuteen nousuun

Puheenjohtaja Bjarne Kalliksen ero sysää kristillisdemokraatit pahasti tuuliajolle juuri kunnallisvaalien alla. Kokkolalaisrehtorille riitti, kun kaksissa vaaleissa peräkkäin tuli rumasti loimeen. Paikkaa ei hellinnyt europarlamentista ja kun keskusta ei eduskuntavaaleissa tarjonnut vetoapuaan, eduskuntaryhmäkin supistui.

Poliittisissa piireissä arvuutellaan, kenet valjastetaan johtoon. Katseet on suunnattu pieneen eduskuntaryhmään, mutta siellä on toistaiseksi emmitty.

Mutta ei hätää, kyllä Luoja luomistaan huolen pitää. Valitkoot puheenjohtajakseen vaalivankkureita vetäneen doping-ruuna Forillan.

Se olisi piristävä poikkeus puoluejohtajien kirjossa. Ruuna tulee politiikan ulkopuolelta, se on tehnyt oikeata, lajilleen tyypillistä työtä ja kokenut elämässään syviä kriisejä. Kyse ei siis ole mistään broilerista.

Nuorena se niitti mainetta ravikilpailuissa ja myöhemmissä vaiheissaan ajautui ainakin kahdesti pahaan umpikujaan.

Joku matalamielinen kuohari veisteli siltä pallit pois eli teki siitä ruunan. Kokemus on ollut varmasti järkyttävä viriilille orille, se joutui hahmottamaan itselleen uuden identiteetin. Epäilemättä kasvattava kokemus.

Sen aiempi omistaja pumpasi ruunapoloon kiellettyjä hormoneja, josta Länsi-Suomen lääninhallitus julisti hevoselle kuolemantuomion. Sen olisi toki paremmin ansainnut vilpillinen hevosmies itse, mutta maailmahan on täynnä vääriä tuomioita.

Ankaran tuomion täytäänpanon odottelu on varmasti ollut hevosen piinoista pahimmasta päästä. Kun se siitäkin selvisi, on selvää, että loppuelämässään Forilla kestää mitä vaan.

Ruuna on valmiiksi tunnettu ja sillä on laajaa kokemusta vaalikampanjasta. Eurovaalien alla se esiintyi kautta Suomen toreilla ja ostoskeskusten pihoilla.

Se ei pelkää ihmisiä, osaa ottaa yleisönsä ja sen viettielämä on nuhteettoman vakaata.

Samanmielisyytensä ruuna ilmaisee hevosten tapaan iloisin hirnahduksin ja pään nyökytyksin.

Mikäli Forilla on eri mieltä, se laskee ilmoille mojovan hevosenpierun ja jyrkimmillään laatii läjän vastapuolen nuuhkittavaksi.

Jalo eläin ei olisi maailmanhistoriassa ensimmäistä kertaa politiikan johtotehtävissä. Rooman keisari Caligula nimitti hevosensa Incitatuksen senaattoriksi ja täydestä meni.

Rehellistä työtä tehnyt, elämässään kovia kokenut Forilla pesee mennen tullen jonkun Kärkkäisen.

JUKKA VIITANIEMI