Uutiset

Hietanen pelaa Torpedon puolesta jouluaattonakin

Perinteinen joulumässääminen ei kuulu Juuso Hietasen ruokavalioon. Kun suomalaiset jo sulattelevat jouluruokiaan ja avaavat lahjojaan, Hietanen astuu jääkiekkokaukaloon.

– Meillä on jouluaattona peli. Ennen en ole jouluaattona pelannut, mutta pelireissuilla olen kyllä aattoa viettänyt, Hietanen naurahtaa.

Hän pelaa jo neljättä kauttaan KHL-liigaa venäläisessä Torpedo Nizhni Novgorodissa. Torpedon jouluaaton ottelu Sotshin joukkuetta vastaan alkaa kello 19.

Jääkiekon on pakko olla Torpedon miesten mielessä oikeastaan läpi joulun pyhien. Torpedon pelit nimittäin jatkuvat heti tapaninpäivänä kotiottelulla Dinamo Moskovaa vastaan.

Hietanen ei ole suinkaan ainoa Torpedon suomalainen. Juuson lisäksi joukkueessa pelaavat Sakari Salminen, Jarkko Immonen ja Veli-Matti Savinainen.

– Paljon olemme yhdessä muiden suomalaisten ja heidän perheidensä kanssa. Varmasti nytkin kehitellään suomalaista jouluateriaa johonkin väliin. Oli meillä viime vuonnakin kinkku ja muita jouluruokia, avovaimonsa Annika Heinosen kanssa Nizhni Novgorodissa pelikauden viihtyvä Hietanen kertoo.

Suorat lennot

Hietanen sanoo, että aina on kiva tulla Suomeen. Mahdollista on, että hän pääsee käymään kotona Hämeenlinnassa vuodenvaihteessa, kun venäläiset pitävät omat juhlapyhänsä.

– Yhtä hyvin voi olla niinkin, etten pääse Suomeen. Ei täällä anneta pelaajille viikko- tai kuukausiohjelmia. En siis tiedä, mitä meidän joukkueella on ohjelmassa.

Matkustaminen Hämeenlinnasta Nizhni Novgorodiin tai toisin päin ei ole mikään paha rasti.

– Kolme kertaa viikossa Helsingistä on suora lento Nizhni Novgorodiin. Se on helpottanut matkustamista aika paljon. Ei tarvitse enää lentää sinne Moskovan kautta.

Jokereita vastaan

Tammikuussa Hietanen tulee kuitenkin Suomeen ja Helsinkiin pelaaman. Torpedo kohtaa Jokerit 22. tammikuuta Hartwall-areenassa.

– Luulisin, että on hienoa pelata Jokereita vastaan Suomessa. Jokerit on pelannut erittäin hyvin KHL-liigaa. Se ei ole ollut minulle kuitenkaan yllätys. Tiesin, että niin käy. Jokereilla on hyvä organisaatio, jossa hommat toimivat. Joukkue on niin valmennukseltaan kuin pelaajistoltaankin vahva. Miksei sillä olisi mahdollisuutta voittaa vaikka koko sarja, Hietanen miettii.

Hänen mukaansa keväällä vahvimmilla ovat todennäköisesti KHL:n suuret – moskovalaiset Dinamo ja TsSKa, Pietarin SKA, Kazan ja Magnitogorsk.

– Tietysti pienikin voi yllättää. Ei se mahdotonta ole. Miksemme esimerkiksi me, Juuso naurahtaa.

Palkat tulleet

Hietanen kuitenkin sanoo, ettei hänen edustamansa Torpedo kuulu KHL:n pienimpiin.

– Kyllä Torpedo on keskitason seura budjetiltaan ja puitteidensakin puolesta.

KHL-seurojen taloudellisista vaikeuksista on riittänyt viime aikoina puhetta. Palkat ovat tietyissä seuroissa pahasti myöhässä. Ruplan kurssin raju lasku on aiheuttanut myös tuskan hetkiä monille.

– Meillä palkat ovat tähän mennessä tulleet sovitusti. Meillä pitäisi kaiken olla nyt hyvin. Tiedän kuitenkin, ettei näin ole kaikissa seuroissa.

Ruplan kurssin lasku ei Hietasen mukaan vielä hirveästi näkynyt nizninovgorodilaisten normaalissa elämässä.

– Mutta kyllä se varmasti näkyy, jos tilanne jatkuu samanlaisena.

Sopimus loppuu

Hietanen ei löydä valittamista Nizhni Novgorodista. Hän on oppinut tuntemaan kaupungin jo hyvin.

– Ihan asiallinen kaupunki. Varmasti parempaa keskitasoa KHL-kaupungeista. Ei ole koskaan ollut sellaista fiilistä, että täällä olisi turvatonta asua. Asuntomme on hyvä. Jäähalli on vanha, mutta pukukoppimme on saunaosastoineen hyvää tasoa.

Hietasen sopimus Torpedon kanssa loppuu tähän kauteen.

– Ensi kaudesta on vielä kaikki auki, ei vielä mitään tietoa siitä. Jossain vaiheessa asiat varmasti selviävät, mutta eivät vielä.

Tälläkin kaudella on vielä paljon pelattavaa.

– Torpedossa tavoitteenamme on päästä pudotuspeleihin. Kausi on mennyt ihan ok. Aloitimme hyvin, mutta joulukuussa olemme hävinneet enemmän kuin voittaneet. Niin hyvin pitäisi pelata, että saisin pelata vielä keväällä maajoukkueessa MM-kisoissa Tshekissä, Hietanen selvittää.

Asiasanat