fbpx
Uutiset

Hiidenjoen hapettomuuden tutkimukseen apurahaa

Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen säätiö on jakanut apurahat nuorelle tutkijalle ja erilaisille innovaatioille.

Nuorelle tutkijalla myönnettävän 5000 euron apurahan sai Pia Tuokko, joka tutkii kesällä 2012 Janakkalan Hiidenjoen syvänteiden hapettomuusongelman laajuutta.

Tutkimuksesta saatavien tulosten avulla Hiidenjoella tehtävät mahdolliset kunnostustoimet pystytään kohdentamaan paremmin oikeaan paikkaan.

Säätiö on jakanut myös neljä 3000 euron innovaatioapurahaa. Ne menivät Rento Design Oy:n Ulla Harjulle ja Hanna Väinölälle sekä Vihernetin Lea Hettulalle, Kivinetin Kukka Koskiselle ja palkokasveista elintarviketta valmistavaa yritystä käynnistävälle Jouni Hiltuselle.

Rento Design on Hämeenlinnassa toimiva yritys, joka myy urbaania muotia ja sisustusta pääasiallisesti verkkokaupassa. Harju ja Väinölä ovat keksineet ja kehittäneet täysin uuden tuotesarjan, jota tehdään kierrätetyistä muoti- ja sisustuslehdistä. Sarjaan kuuluu erilaisia laukkuja ja pussukoita. Apuraha on myönnetty tuotesarjan jatkokehitystä varten.

Jouni Hiltunen aikoo valmistaa kotimaisista palkokasveista fermentoitua tempe-elintarviketta Lammilla. Tutkimuksessa on valmisteltu tuotantokuntoon kolmea uutta elintarviketta eli herne-, härkäpapu- ja lupiinitempe. Prosessissa muodostuu yhtenäinen, kiinteä kakku, josta valmistetaan ruokaa tavallisesti paistamalla.

Lea Hettula jatkokehittää Vihernetin kasvitietokannan toimivaksi viheralaa tukevaksi työvälineeksi. Vihernetti on viheralan ammattilaisille suunnattu palvelu, joka koostuu uudesta portaalityyppisestä internet-sivustosta sekä kasvitietokantapalvelusta.

Kukka Koskinen puolestaan tutkii Kivinetin liiketoimintamahdollisuuksista maisemasuunnittelun yhtenä työvälineenä. Tällä hetkellä kivituotteiden tiedonhakuun ei ole yhteistä tietokantaa. (HäSa)

Menot