Uutiset

Hiillosta herkullista retkiruokaa

Avotulella kokatessa ruoat kypsyvät hitaammin kuin kotikeittiössä, joten varaa runsaasti aikaa. Ruoka myös kuivahtaa helpommin. Siksi esimerkiksi kaloista avotulella valmistettavaksi sopivat rasvaiset lajit kuten lohi, taimen tai nieriä.

Ruokaa laittaessa ei kannata käyttää räiskyvää kuusta polttopuuna. Mänty on parempi vaihtoehto, mutta paras on koivuklapi, sillä lehtipuu ei räisky ja sen lämpöarvo on erinomainen.

Pidä huolta, että ruoanlaittovälineet kestävät tulta. Tämän aukeaman resepteissä käyttöä on ainakin pihdeille, joilla nyyttejä saa siirreltyä kätevästi.

Jos avotulella kokkaa usein, kannattaa hankkia paksuja rautapatoja ja -pannuja esimerkiksi kirpputoreilta.

Tee nuotio vain valmiille tulentekopaikalle tai maanomistajan luvalla. Ota huomioon metsäpalovaroitukset.

Tikkusämpylät

8 pullaa
4 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
1 ½ tl suolaa
(½ dl kuivattua nokkosta tai vuohenputkea)
n. 10–12 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
2 munaa
100 g huoneenlämpöistä voita
Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Lisää kuivahiiva, hunaja, suola, kuivattu nokkonen hienonnettuna ja puolet jauhoista. Alusta taikinaksi. Riko ja vaivaa kananmunat yksitellen taikinaan. Lisää jauhoja sen verran, että taikina on vielä pehmeää. Lisää alustuksen lopussa pehmeä voi. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.

Leivo kohonneesta taikinasta ohuita tankoja. Kieputa tangot tiukasti tikun nokkaan ja anna kohota kymmenisen minuuttia nuotion reunalla. Paista sämpylöitä hiilloksella 10–15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.

Fenkoli-perunanyytit

neljä annosta

500 g perunoita
250 g fenkolia
3 kesäsipulia
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunan kuorta raastettuna
2 rkl sitruunamehua
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
Pese ja kuori perunat. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele ja halkaise fenkoli. Leikkaa kanta pois ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja jaa nyytteihin. Nyyttien pohjalle kannattaa laittaa palanen leivinpaperia.

Paista nyyttejä ritilän päällä tai kuumien kivien päällä noin 30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Nieriä

neljälle

1 kg kokonainen nieriä
2 rkl oliiviöljyä
1–2 rkl karkeaa merisuolaa
½ sitruuna
½ pieni purjo
muutama rosmariinin oksa
¼ tl mustapippuria
lisäksi vedessä liotettua paistinarua
Pyyhi perattu kala kuivaksi sisältä ja ulkoa talouspaperilla. Tee kalan kylkiin viillot ruotojen suuntaisesti. Hiero kalan sisälle oliiviöljyä. Mausta kala reilusti merisuolalla sisä- ja ulkopuolelta.

Leikkaa sitruuna ja purjo ohuiksi viipaleiksi. Puolita sitruunaviipaleet. Asettele viipaleet kalan sisälle muutaman rosmariininoksan kanssa. Rouhi sisälle myös hieman mustapippuria. Sido kala paksuun keppiin vedessä liotetulla paistinarulla tai käytä halsteria. Paista kalaa hiilloksen päälle, kunnes se on kypsää, noin 30 minuuttia. Kala on kypsä, kun selkäevä irtoaa helposti vetämällä.

Paahdetut omenat

neljälle

4 hapanta omenaa
30 g huoneenlämpöistä voita
½ dl kaurahiutaleita
2 rkl vaahterasiirappia
½ tl kanelia
Pese omenat ja poista siemenkodat omenaporalla. Aseta jokainen omena ison foliopalan päälle.

Sekoita huoneenlämpöiseen voihin kaurahiutaleet, vaahterasiirappi ja kaneli. Täytä omenat kauraseoksella. Sulje folionyytit tiukasti ja paista hiilloksella 20–25 minuuttia kunnes omenat ovat pehmenneet. Tarjoile heti.

Elina Ylitervo