fbpx
Uutiset

Hiljaa, hiljaa käsikellot kajahtaa

Hyvin jouluinen tunnelma täytti Hauhon kirkon lauantai-iltapäivällä, kun jyväskyläläinen käsikello-orkesteri Kide esiintyi konsertissaan Hauhon Hawujoulu-tapahtuman päätteeksi.

Kymmenhenkinen naisryhmä soitti pääosin jouluisia, tuttuja kappaleita, joihin kuulijat saivat aivan uudenlaista tarttumapintaa Suomessa vielä melko harvinaisten käsikellojen heleästä äänestä.

-Onhan tämä ihan erilaista joulumusiikkia kuin yleensä. Kaikenlaisia einogrönejä esiintyy pitkin poikin. Tulimme Parolasta ihan tätä varten, kertoo kellojen pehmeää sointia ihaillut Petri Hurme 3-vuotias Minka-tyttö sylissään.

-Konsertti oli aivan mahtava! Käsikelloissa on aivan erilainen sointi kuin muissa musiikkisoittimissa, toteaa Kalvolasta niin ikään konserttia varten saapunut Maisa Heikkilä miehensä Matti Heikkilä muassaan.


Vaikea soitin

Konsertin jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus tutustua käsikelloihin ja testata niiden sointia.

Maisa Heikkilä kyseli orkesteriin kuuluvalta Hannele Antikaiselta, miten käsikelloja soitetaan oikeaoppisesti.

-Käsi koukistetaan ensi suoraan kulmaan ja sitten tehdään pyörivää liikettä ottaen koko käsivarsi mukaan, Antikainen demonstroi.

Heikkilää kiinnostivat erityisesti chimes- eli putkikellot, jotka eivät kellolta näytä lainkaan mutta joista tulee hyvin urkumainen ääni.

Orkesterin johtaja Sari Eirtola-Loukola kertoo, että chimes-kelloja heillä on kolme oktaavia eli 37 kappaletta ja tavallisia käsikelloja viisi oktaavia eli yli 50 kappaletta.

-Yksi kello vastaa yhtä pianon kosketinta. Yhdellä soittajalla on siis hoidettavanaan kaksi valkoista kosketinta ja siihen kuuluvat mustat koskettimet, johtaja havainnollistaa soiton periaatetta.

-Käsikello on yllättävän vaikea soitin. Tässä pitää sulautua ryhmään ja jokaisen lyönnin pitää mennä kohdalleen. Tämä on myös todella sitova harrastus. Yksikään soittaja ei voi olla pois, korostaa Eirtola-Loukola, joka joutui lauantaisessa konsertissa paikkaamaan yllättäen sairastunutta soittajaa.


Vain viisi orkesteria

Suomessa on kaikkiaan viisi käsikello-orkesteria: Kide, Dolce, Sonus, Lapin Käsikellot sekä Hups!. Harrastajia on satakunta, joista Jyväskylässä on 27.

Kalliit soittimet ovat seurakuntien omistamia. Esimerkiksi Kide-orkesterin käsikellot ovat noin 25 000 euron arvoiset. Kelloja valmistetaan ainoastaan Yhdysvalloissa, ja kallis hinta tulee tehtaiden turhista hukkavaluista.

-Mutta kun käsikellon saa kerran vireeseen, sitä ei tarvitse koskaan virittää uudelleen. Ainoastaan sisällä olevia muoviosia uusitaan, orkesterin johtaja Sari Eirtola-Loukola kertoo.

Hinnat tosin saattavat aleta, kun Japaniinkin on valmistumassa ensimmäinen kellotehdas. Yhdysvaltojen ja Japanin lisäksi käsikelloperinne on vahva Isossa-Britanniassa.

Kide tarjoaa ainoana Suomessa opetusta kaikille ikäryhmille lapsista aikuisiin. Orkesteri tekee parikymmentä keikkaa vuodessa aina ulkomaita myöten.

Kide-orkesterilta on ilmestynyt myös tuore joululevy Joulun kellot. (HäSa)

Menot