Kolumnit Uutiset

Hiljainen sopeutuminen on viisauden alku

Jostakinhan se viimeinen kirjoitus on kirjoitettava, sanoi miespuolinen kollega, kun kerroin kirjoittavani hyvä sisko -verkostoista.

Naiskollegan mukaan perjantai on mielentila. Minusta se on viikonpäivä. Siinä se.

Perjantai mielentilana -ajattelu valtaa alaa entistä enemmän.

Toisiaan ymmärtävät henkilöt verkostoituvat. Keskustelu Kurskin panssaritaistelusta ei kiinnosta keskimääräistä naiskollegaa. Siksi en edes yritä.

Ala oli jo vahvasti naisistumassa, kun aloitin toimittajan työt 1980-luvun alussa. Silloin armeijankäynyt ja mielellään kirjoitustaitoinen mies revittiin väkisin töihin.

Toimituksen ilmassa leyhyi vielä jonkin aikaa tupakansavuinen muisto vanhojen aikojen pitkän linjan herrasmiestoimittajista.

Jos työpaikka säilyy, tätä vauhtia meitä on toimituksessa yllättävän pian nuorten naisten riesana enää muutama naavoittuva ukko.

Miespuolinen kesätoimittaja on ollut jo vuosia harvinaisuus.

Uusista lääkäreistä ja papeista on valtaosa naisia. Jo paljon aikaisemmin naisistui opettajan ammatti. Virkamiehistä huomattava osa on naisia. Naisistuminen ei katso edes toimialaa. Teknisilläkin aloilla jyrää jo naisvalta. Naiset suunnittelevat muun muassa asuinympäristömme.

Nuoret miehet ovat yhteiskunnan erityisen suojelun tarpeessa. Ilmeisesti he ovat kaikki jo peräkammareissaan videopelejä pelaamassa, naisten elättäminä.

Hyvä veli -verkostot järjestelevät jäsentensä asioita parhain päin suomalaisen yhteiskunnan syövereissä.

Itse en ole näihin todellisiin tai kuviteltuihin verkostoihin törmännyt. Hyvä veli -alkuisia kirjeitäkään ei ole tullut pitkään aikaan ns. mielipidevaikuttajilta.

Kekkosen jälkeen pienemmätkin kihot ottivat tavakseen käyttää HV-lyhennettä. Sittemmin kirjainyhdistelmä on saanut ihan eri merkityksen.

Toivottavasti naiset eivät sorru verkostoissaan vastaavaan vihjailevaan viestittelyyn, vaikka he ovatkin vallanneet jo rotarit ja ties mitkä muinaiset mieslinnakkeet.

Naisistuminen voi tarkoittaa avoimuuden lisääntymistä, vaikka aina nurkan takana vaanivat myös pahansuopa valtapeli ja kyräily. Mielipiteet voivat singahdella naisten kesken myös niin luovasti ja valtoimenaan, että koko orastava hyvä sisko -verkosto tukehtuu omaan mahdottomuutensa, etten sanoisi kälkätykseensä.

Pohjalaisen äidin poikana on helppoa tunnustaa tosiasiat. Vahvatkaan naiset eivät iske puun takaa, ja sopeutuminen on selviytymisen edellytys. Ainakin voi yrittää välttää jyrätyksi tulemisen.

Häviän usein naisille ultrajuoksussa. Se on jopa etuoikeus. Naiset ovat sitkeitä ja kestävät tunnetusti kipua miehiä paremmin.

Antakaa meille hitaille dinosauruksille kuitenkin edes vähän tilaa ja hiljaisuutta olla oma yksinkertainen, mahdollisesti putkiaivoinen itsemme. Kiitos.

Päivän lehti

3.6.2020