Uutiset

Hillary Clinton lupasi olla kaikkien presidentti

 

Kaikki penkkirivit, portaikot ja käytävät olivat täynnä. Demokraattien puoluekokousareenan lähes 20 000 paikkaa eivät riittäneet alkuunkaan ihmisjoukolle, joka oli saapunut kuulemaan Hillary Clintonin puhetta.

Suosionosoituksista ei ollut tulla loppua, kun Yhdysvaltojen historian ensimmäinen naispresidenttiehdokas astui lavalle. Jopa niinkin kokenut konkari kuin Clinton näytti liikuttuvan saamastaan vastaanotosta.

Vielä alkuillasta käytävillä oli supistu Bernie Sandersin kannattajien suunnittelemista protesteista, mutta ne typistyivät lopulta muutamiin Kalifornian valitsijamiesten pitelemiin kyltteihin, joita suurin osa ihmisistä ei edes huomannut.

 

Clinton oli puheensa alusta loppuun saakka yleisönsä kiistaton tähti.

”Me rakastamme sinua”, naisääni valitsijamiesten joukosta kaikui salissa kirkkaana ja voimakkaana. Hän tuntui puhuvan koko yleisön puolesta.

Kuten aiempienkin päivien puoluekokouspuhujat, Clinton korosti puheessaan sitä, että amerikkalaiset voivat tehdä maastaan paremman työskentelemällä yhdessä.

– Älkää uskoko ketään, joka sanoo, että ”Minä yksin voin korjata asian”. Niitä sanoja Donald Trump käytti Clevelandissa. Ja niiden pitäisi soittaa hälytyskelloja jokaisen meistä päässä, Clinton sanoi republikaanien ehdokkaasta.

– Hän unohtaa jok’ikisen meistä. Amerikkalaiset eivät sano ”Minä yksin voin korjata asian”. Me sanomme ”Korjaamme sen yhdessä.”

Jo varhaisessa vaiheessa puhettaan Clinton kutsui esivaalien vastaehdokkaansa Bernie Sandersin kannattajat mukaan talkoisiin.

– Haluan teidän tietävän, että olen kuullut teitä. Teidän asianne on meidän asiamme. Maamme tarvitsee teidän ajatuksianne, energiaanne ja intohimoanne.

Clinton muistutti Sandersin tukijoukkoja siitä, että monet Sandersin ajatukset näkyvät uudessa puolueohjelmassa.

– Me kirjoitimme sen yhdessä – lähdetään nyt toteuttamaan se yhdessä.

 

Ensimmäisen naisehdokkaan nimittämisen Clinton sanoi olevan tärkeä virstanpylväs.

– Kun seison tässä äitini tyttärenä ja tyttäreni äitinä, olen niin onnellinen siitä, että tämä päivä on koittanut, hän kuvasi.

– Onnellinen isoäitien ja pienten tyttöjen puolesta ja kaikkien siinä välissä.

Puoluekokouksen kantava teema oli kaikkina neljänä päivänä se, ettei ketään jätetä ulkopuolelle. Sen mukaisesti Clinton piti huolta siitä, etteivät miehet tuntisi oloaan ulkopuolisiksi naisten iloitessa virstanpylväästään.

– Olen onnellinen myös poikien ja miesten puolesta, sillä kun mikä tahansa muuri murtuu Amerikassa, kenelle hyvänsä, se raivaa tietä kaikille, hän jatkoi.

– Kun kattoja ei ole, vain taivas on rajana.

 

Trump vetoaa politiikan asiantuntijoiden mukaan erityisesti vihaisiin, kouluttamattomiin äänestäjiin. Clinton kohdisti pienen osan puheestaan suoraan tälle ryhmälle.

– Olen kulkenut ympäri maata puhumassa työtä tekevien perheiden kanssa. Ja olen kuullut niin monia teistä, jotka koette, ettei talous kerta kaikkiaan toimi, hän aloitti.

– Jotkut teistä ovat turhautuneita – jopa raivoissaan. Ja tiedättekö mitä? Olette oikeassa. Se ei toimi vielä sillä tavalla kuin sen pitäisi.

Demokraattinen puolue oli perinteisesti ennen kaikkea työväenluokan asialla. Viime vuosikymmeninä se on kuitenkin profiloitunut uudelleen monimuotoisuutta ylistäväksi puolueeksi, joka ajaa esimerkiksi maahanmuuttajien, vammaisten ja seksuaalivähemmistöjen asiaa.

– Demokraatit ovat työtä tekevien ihmisten puolue. Mutta me emme ole tehneet riittävän hyvää työtä osoittaaksemme, että ymmärrämme, mitä koette. Ja me teemme jotain sille asialle, Clinton lupasi.

 

Clinton esitteli puheessaan poikkeuksellisen yksityiskohtaisesti asioita, joita presidenttinä ajaisi.

Demokraatit ovat kritisoineet Donald Trumpin puoluekokouspuhetta konkreettisten ratkaisujen ja poliittisen asiasisällön puutteesta, ja Clinton oli selvästi päättänyt pitää täysin päinvastaisen puheen.

– Virkakauteni ensimmäisenä satana päivänä teemme töitä kummankin puolueen kanssa viedäksemme läpi suurimman sijoituksen uusiin, hyväpalkkaisiin työpaikkoihin sitten toisen maailmansodan, hän sanoi.

– Minä ja Bernie Sanders työskentelemme yhdessä tehdäksemme alemman korkeakoulututkinnon suorittamisesta maksutonta keskiluokalle ja velatonta kaikille.

Hän lupasi myös auttaa niitä, joilla on jo opintovelkaa.

– Ei vain ole oikein, että Donald Trump voi sivuuttaa omat velkansa, mutta opiskelijat ja perheet eivät voi järjestellä omiaan uudelleen.

Presidentti Obaman monet aloitteet ovat kaatuneet republikaanienemmistöiseen kongressiin. Clinton sanoi ääneen, että monet kotisohvilla varmasti ihmettelevät, miten hän kuvittelee toteuttavansa suunnitelmansa.

– Katsokaa tähänastisia saavutuksiani. Olen työskennellyt kummankin puolueen kanssa viedäkseni läpi lakeja ja sopimuksia ja aloittaakseni uusia ohjelmia, jotka hyödyttävät miljoonia ihmisiä, Clinton sanoi.

– Jos annatte minulle tilaisuuden, teen niin myös presidenttinä. LM-HäSa