Uutiset

Himoliikunta voi mennä överiksi

Tuija Saastamoinen myöntää, että tavoitteellinen liikunta vaatii joskus irronneita varpaankynsiä, kun hän juoksee kisan loppuun asti sisulla. Saastamoinen tunnustaa olevansa liikunnasta riippuvainen, mutta terveellisellä tavalla, koska kuntoilu auttaa jaksamaan töissä ja virkistää mieltä.

Liikuntalääketieteen erikoislääkärin Arja Uusitalon mukaan himoliikkuminen kääntyy pakkomielteeksi silloin, kun kuntoilija rääkkää itseään vaivoista ja vammoista välittämättä. Uusitalo luokittelisi liikuntariippuvuuden sairaudeksi.

Tuija Saastamoinen on samaa mieltä. Liikuntariippuvuus ei ole loppupeleissä sen terveellisempää kuin alkoholiriippuvuus. Saastamoinen tietää muutaman kuntoilijan, joilla kuntoilu on riistäytynyt pakkomielteeksi.

Uusitalo ehdottaa, että pakko-oireista liikuntariippuvaista hoidettaisiin keskustelun ja tarkan liikuntaohjelman avulla. Näin säädeltäisiin liikunnasta riippuvaisen kuntoilun määrää ja laatua.

Tarvittaessa voidaan Uusitalon mukaan kokeilla psykoterapiaa. Se on osoittautunut hyödylliseksi pakkotoimintojen hoidossa. (HäSa)

Lue lisää Hämeen Sanomista.

Päivän lehti

29.5.2020