Uutiset

Himopoimija voi myydä marjansa torikauppiaalle

Marjanpoimintaan hullaantuneiden ei tarvitse koettaa saada kaikkia marjoja mahtumaan omaan pakastimeen. Innokas noukkija voi myydä saaliinsa esimerkiksi suoraan torimyyjälle, maaseutumatkailutiloille tai ravintoloihin, sanoo toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktisista Aromeista.

Vaikka kellä tahansa on oikeus kerätä marjoja ja sieniä, täytyy niistä muilta poimijoilta ostettaessa maksaa tulo- ja arvonlisäveroa. Yksityinen poimija ei siis saa ostaa muiden poimimia marjoja omaan myyntiin verotta.

Moision mukaan lakia kuitenkin kierretään. Vaikka mustan pörssi marjamarkkinoista ei virallista tietoa olekaan, voi jotain päätellä edellisten vuosien marjanpoimintatilastoista.

-ALV-käytäntö tuli voimaan kun Suomi liittyi EU:hun. Sen jälkeen erityisesti lakan määrät laskivat, toteaa Moisio yhdestä Suomen luonnon arvokkaimmista marjoista.


Vaihdantaa lehtien palstoilla

Ostajat ja myyjät kohtaavat toisensa monesti lehtien palstoilla. Moisio kertoo tehneensä koesoittoja sieniä ja marjoja ostaville yrittäjille, jotta saisi heidät liittymään jäseneksi. Suomessa on noin 200 marjoja ostavaa, toiminimellä toimivaa yrittäjää.

Kanta-Hämeen alueelta ei metsämarjoja ostavia yrittäjiä helposti löydy, muualta Suomesta kylläkin. Moisio vinkkaa, että marjayrittäjiä voi yrittää etsiä esimerkiksi Arktisten Aromien internetsivuilta tai osoitteesta www.aitojamakuja.fi.

Moisio tietää, että aina yrittäjät eivät ole innokkaita kertomaan tietojaan. Tällaisissa tapauksissa voi toiminnanjohtajan mukaan epäillä veronkiertoa.

-Jäsenyritysporukkaa keljuttaa se, että veroja maksamattomien kanssa on lähes mahdotonta kilpailla. He pystyvät myymään niin paljon halvemmalla.


Roskamarjaa ostetaan pohjoisessa

Yksityinen poimija ei voi tarjota marjasatoaan suoraan teollisuuden käyttöön, vaan ne kulkevat välikäsien kautta. Moision mukaan puhdistamattoman teollisuusmarjan ostajat ovat harvassa, suurin osa Pohjois-Suomessa.

Esimerkiksi Kiantama, Polarica, Marja Bothnia Berries ja Napapiiri Organics ostavat roskaista marjaa poimijoilta.

-Marjat pakastetaan, jonka jälkeen ne puhdistetaan ja pakataan isoihin marjasäkkeihin. Sen jälkeen ne päätyvät jälleenmyyjille.


Eviralle ilmoitus marja-autoista

Ulkomaalaiset poimijat noukkivat suurimman osan puhdistamattomasta metsämarjasta. Moision mukaan suurin osa ulkomaalaisista tulee Thaimaasta, Ukrainasta ja Venäjältä. Myös Baltian maiden matkailijat saavat osan matkakassastaan myymällä marjoja.

Osa poimijoista tulee mansikan satokaudeksi. Jos viisumissa on vielä matkustusaikaa, he siirtyvät metsiin ja myyvät saaliinsa vaikkapa suoraan autosta levähdyspaikoilla tai teiden varsilla.

Myyntipaikasta pitäisi tehdä ilmoitus Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle tai kunnan terveystarkastajalle. Harvoin sitä käytännössä tapahtuu, uskoo Moisio.

-Paikan pitäisi olla sellainen, ettei liikennepöly lennä marjoihin. EU-maat poikkeavat tässä suhteessa paljon toisistaan. Marjojen myyminen teiden varsilla on ihan tavallista esimerkiksi uusissa EU-maissa. (HäSa)