fbpx
Uutiset

Hintojen korotus jää nähtäväksi

Parturien ja kampaamojen arvolisävero nousee vuoden vaihteessa 14 prosenttiyksikön verran, 23 prosenttiin. Hämeenlinnalaisen Parturi-kampaamo Ellan yrittäjä Riitta Rintala sanoo, että veronkorotuksen koko vaikutus jää nähtäväksi.

-Harmaa työ todennäköisesti lisääntyy. Pahin juttu on, että nuoret parturi-kampaajat eivät työllisty koulusta valmistuttuaan. Kukaan ei tietenkään palkkaa nyt lisää väkeä. Se on minusta surullisinta.

Vuodet 2007-2011 parturi-kampaamoilla oli voimassa yleiseen arvonlisäverokantaan verrattuna alennettu 9 prosentin alv.

-Viisi vuotta vero oli 9 prosenttia, ja se tuntui tosi hyvältä, Rintala sanoo.

Sitä ennen vuodesta 1994 parturi-kampaamoihin sovellettiin samaa verokantaa kuin muihinkin palveluihin.

-Silloin aikoinaan 1994, kun arvonlisäveroprosentti tuli alalle, meillä ei ainakaan laitettu koko summaa hintoihin. Ei uskallettu, etteivät asiakkaat pelästy, eivätkä tule parturiin.

Asiakkaat käyvät entistä harvemmin

Parturi-kampaaja Johanna Ristola Lammin Hiustiimistä arvioi hintojen nousevan vuodenvaihteen alv-korotuksen vaikutuksesta. Korotuksen määrää hän ei ryhdy ennustamaan etukäteen.

-Hinnankorotus riippuu asiakkaista eli siitä, vähenevätkö asiakkaat vai eivät. Osa on ainakin jo tilannut aikoja ensi vuodelle. Ei alv-muutos kuitenkaan paljon muuta. Hintoihin vain tulee vähän lisää, mutta ei muuta.

Ristola valmistui parturi-kampaajaksi viime keväänä. Hän aloitti yrittäjänä neljä kuukautta sitten niin sanotulla vuokratuolilla.

Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Arja Laurila pitää selvänä, että alv-korotus vaikuttaa palveluiden käyttöön. Hänen mukaansa valtiovalta ei ole ottanut huomioon työttömyyden ja harmaan talouden lisääntymistä, kun se on arvioinut verotulojen kasvua.

-Vaikka asiakkaat eivät lopettaisi parturi-kampaamojen käyttöä, he käyvät aiempaa harvemmin. Se johtaa myös siihen, että työsuhteita tullaan irtisanomaan melkoinen määrä kaupungeissa, joissa on paljon palkattuja työntekijöitä.

“Keväällä tulee paljon työttömiä”

Laurilan mukaan yli 50 prosenttia työsuhteista irtisanottiin 1994, jolloin arvonlisävero tuli alalle.

-Samaa pelätään nyt. Joka tapauksessa ensi keväänä tulee iso joukko työttömiä parturi-kampaajia, kun uudet valmistuvat. Vuosittain valmistuu noin tuhat parturi-kampaajaa.

Hämeenlinnassa työttömyyden uhka ei niin suuri, koska täällä on vähän palkattua työvoimaa. Täällä valtaosa parturi-kampaajista on yrittäjiä.

Hiusyrittäjät ry:n hallituksen jäsenenä Riitta Rintala haluaa ryhtyä ajamaan uudistusta, jossa osa palkkaa olisi arvonlisäverovähennyksen alaista.

– Se siksi, että nuoret työllistyisivät paremmin. Heillä ei ole aluksi ammattitaitoa tarpeeksi, ei työkoemusta eikä asiakkaita. Ammattitaito tulee pikkuhiljaa. Kyllä siinä menee viisi vuotta, että he pystyvät omillaan työskentelemään.

Hän palkkasi yhden työntekijän lisää, kun arvonverolisäveroa viisi vuotta sitten alennettiin.

Vero menee valtiolle täysimääräisesti

Toiminnanjohtaja Laurila myöntää ongelmaksi, että kaikki eivät ole valmiita nostamaan hintoja asiakkaiden menettämisen pelossa.

– Kovin monta kuukautta parturi-kampaamo ei kuitenkaan voi elää sillä tavalla, että maksaa arvonlisäveron katteesta. Meillä ei ole juurikaan vähennysoikeuksia, koska olemme työvoimavaltainen ala ja investoinnit ovat kovin pieniä. Meitä vero rasittaa täysimääräisesti.

Laurila toteaa arvonlisäveron olevan kuluttajilta perittävä vero, jonka yrittäjät joutuvat perimään täysimääräisesti ja tilittämään edelleen valtiolle.

-Olemme ohjeistaneet jäseniämme poistamaan hinnoista 9 prosentin arvonlisäveron ja lisäämään nettohintaan uuden veron. (HäSa)

Menot