Hipsteri livettää

 

Tervetuloa Kalle-sedän uudissanakatsaukseen.
 
Tänään käsittelemme livettäviä hipstereitä. Tehdään heti yksi asia selväksi. Hipsterit ovat naisten lantiomalliset alushousut. Niissä on enemmän kangasta kuin stringeissä, joita käyttivät vuosituhannen vaihteen kahdeksasluokkalaiset. Muoti meni ohi, kun ope käski kotiin vaihtamaan poikia kiihdyttävät alkkarit, jotka eivät olleet edes mukavat yllä. Hiersivät sieltä.
 
Siis hipsteri yksikössä. Kuulostaa helsinkiläiseltä. Sitähän se onkin, suurkaupunkilaista alakulttuuria. Hipsteri ei tunnusta olevansa hipsteri, joten jos kysyt asiasta perheenjäseneltäsi (onko sinusta, Jouni, tullut – hipsteri?), saat todennäköisesti kieltävän vastauksen, sillä vaikka hipsteriys on loputtoman coolia, on se samalla myös jotenkin noloa. Kyse on ambivalenssista, arvotuksen kaksijakoisuudesta.
 
Hipsteriyden määrittelemistä vaikeuttaa ilmiön monimuotoisuus. Se on humoristisia viiksiä, Conversen tennareita eli koripallokenkiä, vanhahtavan oloista kulttuuripukeutumista, valikoivaa ruokailemista ja päivittäisiä jopoajeluita kivijalkakahviloihin näpyttelemään ultrakevyen Mac-tietokoneen taikanäppäimiä.
 
Kysy hipsteriltä, mitä tämä tekee työkseen. Hipsteri vastaa sinulle. Et ymmärrä vastausta, mutta et kehtaa pyytää tarkennusta. Vastauksessa esiintyivät sanat friilänsse, luova ja proggis, mutta ne eivät päässäsi asetu ymmärrettäväksi sanajoukkioksi. Kysy hipsteriltä, millaista musiikkia tämä kuuntelee. Hipsteri tulittaa lonkalta kymmenen kotimaista tajuttoman loistavaa artistia ja bändiä, joista jokaisen kuulet nyt ensimmäisen kerran. Eikö olekin omituista, ettei listauksessa mainita lainkaan Eppu Normaalia, Chisua, Jenni Vartiaista ja Yötä?
 
Olen hieman kateellinen hipstereille. Miksikö? Koska ne ovat niin rentoja. Ne ovat niin sopusoinnussa tämän maailman kanssa: heräävät linnunlauluun, ovat viileitä vaikka pukeutuisivat saunamattoon, tietävät parhaat soijalattemestat ja ovat vieläpä aseistariisuvan ystävällisiä. Minusta tuntuu, että hipsterit ovat löytäneet luontevan tavan elää tässä maailmassa, ja mikä huipuinta, ne ovat parhaiten perillä siitä, mikä tässä urbaanissa viidakossamme on eniten in, hip ja pop.
 
Hipsterit ovat yksinkertaisesti niin hyviä tyyppejä, että niitä on alettu inhota. Tietokonemaailmassa hipsterien suosimien Instagram-vintagevalokuvien tuhoksi on kehitetty Normalize-sovellus, joka palauttaa otokset tavallisen näköisiksi. Sanfransiscolainen kahvila kielsi asiakkailtaan ärsyttävät hipsterikeskustelut – seinälle kiinnitetyn sääntölappusen alalaidassa vieläpä luki, että älä ota tästä sääntölappusesta Instagram-kuvaa, senkin hipsteri!
 
Tahtoisin olla hipsteri yhden viikon ajan. Tahtoisin livettää kuin aito hipsteri.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic