Uutiset

Hirvi on upea eläin

Täällä mielipidepalstalla on kirjoiteltu viime aikoina autoista ja hirvistä. Aihe on erittäin mielenkiintoinen, joten päätin itsekin vähän kommentoida. Ensinnäkin meidän ihmisten täytyisi vihdoinkin oppia hillitsemään kaasujalkaa ja ajamaan edes rajoitusten mukaan.

Hirvivaara-alueella pitäisi jokaisen ymmärtää ajaa vielä hiljempaa. Näin vältyttäisiin monilta onnettomuuksilta.

Lumista tai liukasta tietä ei voi myöskään syyttää onnettomuudesta. Kyllä se on ihminen, joka ei ymmärrä ajaa olosuhteiden vaatimalla tarpeeksi hitaalla nopeudella, eikö niin?

Tietenkin on tärkeää pyrkiä pitämään tiet hyvässä ajokunnossa. Talvinen huono keli Suomessa ei pitäisi olla kenellekään yllätys. Hirvi puolestaan on upea otus ja kuuluu suomalaiseen luontoon ja metsään.

Pohdinkin mikä antaa ihmiselle oikeuden määritellä paljonko hirviä saa asua metsissämme

Hirvenmetsästys ruuaksi kohtuudella, rajoitettuna ja valvottuna on kai ihan ok. Itse en tosin sitä harrastaisi.

Ei voida kuitenkaan ajatella, että hirvet luontoon kuuluvina eläiminä olisivat autoilijoiden tiellä tai uhkana. Kyllä se on yhä kovempaa uusilla moottoriteillä ajavat autot, jotka ovat hirvien uhkana. Se on tietenkin ihminen, joka ajaa autoa. Tästäkään huolimatta mikään ei tee uusimmankaan vuosimallin, joillekin niin pyhän tuntuisesta peltilehmästä yhtäkään elävää olentoa kuten hirveä tärkeämpää.

Lopuksi liittyen erääseen kirjoitustani koskevaan kommenttiin, että tuskin WWF voi vaatia liikaa Suomenkaan metsien suojelulta. Ympäristöä ja eläimiä ei voi koskaan suojella liikaa, eihän?

Päivi Turkki

Hämeenlinna

Päivän lehti

11.8.2020