Uutiset

Hirvikärpäset kammoavat karkotetta

Hauholainen yritys HPP Europe on tuonut markkinoille tuotteen, joka todennäköisesti kiinnostaa syksyisessä metsässä liikkujia. Sienestäjän tai marjastajan ei nimittäin enää tarvitse pelätä hirvikärpästen iskua ponihännän kätköihin.

-Hirvikärpässtop testattiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa ja tutkimuksen mukaan sillä on 100-prosenttinen purenta- ja 90-prosenttinen karkotesuoja. Kilpailijan tuote pääsi vain 18 prosenttiseen suojaan, yrittäjä Harri Hurmola kertoo ylpeänä.

Sen ikävän tunteen, jonkä hirvikärpästen joukkokokoontuminen niskahiuksiin aiheuttaa, lisäksi hirvikärpäsen purema voi aiheuttaa allergisen reaktion tai puremasta voi saada bartonella-bakteerin, joka voi aiheuttaa sydänlihastulehduksia.

HPP on keskittynyt viimeiset kolme vuotta Hirvikärpäs-, Hyttys- ja Punkkistop -tuotteiden loppuun viemiseen ja tällä hetkellä Hurmola hykertelee tyytyväisyyttään. Hirvikärpässtop on hänen mukaansa tuotesarjan hitti.

-Alan ammattilaiset pitävät tätä vuosisadan keksintönä.

Kärpänen ei viihdy karkotteen lähellä

MTT:n tutkijan Bengt LIndqvistin mukaan karkote tehosi lähes kaikkiin testikärpäsiin. Ne karttoivat ikaridiini-nimiseen tehoaineeseen perustuvaa karkotetta lähes poikkeuksetta.

Hurmolan mukaan ikaridiini on Bayerin teknisen kehitys- ja tutkimusyhtiö Saltigon kehittämä hajuton ja ihoystävällinen tuote.

Valmisteen tehoa tutkittiin MTT:llä pyyhkimällä toiseen käteen Hirvikärpässtoppia. Toinen jätettiin saunapuhtaaksi. Kädet työnnettiin vuorotellen harsokankaalla peitettyyn häkkiin, jossa oli hirvikärpäsiä.

Käsi, jossa ei ollut karkotetta, houkutteli kärpäsiä puoleensa, mutta vain kaksi kärpästä piipahti kädellä, jossa oli karkotetta.

-Kärpäset eivät viihdy karkotteen lähellä.

Koe toistettiin useita kertoja.

-Tuote pitää hirvikärpäset pois myös koirien turkista.

Hurmolan mukaan tuote sopii kaikille, paitsi alle 3-vuotiaille. Kielto alle 3-vuotiaille tosin johtuu siitä, että niin pienille lapsille ei saa tehdä mitään testejä, ja jos todistettua testitulosta ei ole, asia täytyy mainita pakkauksessa.

Hirvikärpäsiä riittää eri puolilla maailmaa

Hurmola aloitti autopesuun liittyvien tuotteiden ideoinnin 1992. Ne pääsivät nopeasti kansainvälisten ketjujen hyllyihin.

-Hirvikärpässtoppikin on globaali tuote, jota markkinoidaan eri puolille maailmaa. Hirvikärpäsiä on kaikkialla maailmassa Pohjois-Saksan korkeudelta ylöspäin

Vuosien aikana tuotemäärä on vain kasvanut. Pari viikkoa sitten markkinoille tuli asetooniton kynsilakan poistopyyhe.

Hurmolan mukaan yrityksen kasvu perustuu ympäristöystävällisten tuotteiden kehittämiseen.

Yrityksen tuotteet kehitellään pääosin Saksassa ja Ruotsissa. Ruotsissa yritys työllistää nelisenkymmentä alihankkijaa. Hauholla työntekijöitä on neljä, mutta uusia palkataan vielä tämän vuoden aikana niin tuotantoon kuin konttoriinkin.

-Tämän vuoden liikevaihto tulee luonnollisesti kasvamaan. (HäSa)

Menot