fbpx
Uutiset

Hissinpuute jättää asukkaita kotiensa vangeiksi

Hissittömät taloyhtiöt eivät vieläkään rakennuta kovin innokkaasti hissejä Hämeenlinnassa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) korvaa rakennuskustannuksista puolet silloin, kun vanhaan taloon tehdään hissi; silti Hämeenlinnan kantakaupungissa on vielä 460 hissitöntä rappua 3- ja 4-kerroksisissa taloissa.

Lisäksi muissa kaupunginosissa lasketaan olevan noin 50 kerrostalon rappua ilman hissiä.

-Se on todella huolestuttavaa, koska suuret ikäluokat vanhenevat. Jossain vaiheessa iäkkäiden on mahdotonta asua kerrostaloissa, joissa hissiä ei ole, Hämeenlinnan asumispalvelujen palveluasiantuntija Virpi Ahonen pohtii.

-Ei hissittömyys ole pelkästään iäkkäiden ongelma. Kyllä myös lapsiperheiden on hankala liikkua vaunuineen ja rattaineen, jos hissi puuttuu, rakennuttaja Jukka Heikinmäki Peruskorjauskeskus Oy Hämeestä kertoo.

Aran avustuksen lisäksi joissakin kunnissa maksetaan kunnallista tukea hissien rakentamiselle, mutta Hämeenlinna luopui siitä pari vuotta sitten.

-Eikä sitä ole ensi vuoden budjetissakaan, Ahonen ja Heikinmäki kertovat.

Esimerkiksi Lahdessa taloyhtiöt ovat innostuneet hissihankkeisiin, vaikkei paikallista tukea tule.

Kaikki hyötyvät

Hissin rakentamisesta on yleensä hyötyä kaikille talon asukkaille.

-Tällä hetkellä meillä on iäkkäitä ihmisiä, jotka ovat jääneet kotiensa vangeiksi. On sellaisiakin, jotka eivät ole käyneet ulkona vuoteen tai pariin, koska eivät pysty liikkumaan portaissa, tilaajapäällikkö Leena Harjula kertoo.

-Monesti he joutuvat sen vuoksi muuttamaan pois kotoa.

Isännöitsijä Antti Rantanen muistuttaa, että hissi nostaa selvästi asunnon arvoa.

-Se on investointi, joka kannattaa, isännöintiyhtiö Reim Hämeenlinnan palveluksessa työskentelevä Rantanen vakuuttaa.

Hän arvioi, että hissin kustannus on noin 250-300 euroa asuntoneliölle.

-Pääomavastiketta se korottaa noin 20-30 euroa kuukaudessa, jos taloyhtiö ottaa remonttiin esimerkiksi 10 vuoden lainan.

Taloyhtiöissä riidellään nykyään siitä, miten hissiremontin kustannukset jyvitetään ylä- ja alakerroksissa asuvien kesken.

-Valitettavasti moni remontti tyssää siihen.

Mahtuu pariin neliöön

Nykyään hissi pystytään rakentamaan varsin pieneen tilaan. Jukka Heikinmäen mukaan tarvitaan yhteen suuntaan metri ja toiseen kaksi.

-Siihen saadaan nykyaikainen hissi, johon mahtuu pyörätuolillakin.

Aikaa remonttiin menee muutama kuukausi.

-Esimerkiksi kolmikerroksisen talon, jossa on kaksi porrasta, remontti kesti kolme kuukautta. Eikä siinä tulla asuntojen sisään.

Kun hissittömään taloon tehdään hissi, Aran avustus kattaa puolet myös invaluiskien rakentamisesta. Monesti nekin puuttuvat vanhoista kerrostaloista.

Säädökset muuttivat kymmenisen vuotta sitten. Sen jälkeen myös kolmikerroksiset uudistalot on pitänyt varustaa hissillä.

Taloyhtiöitä kannustetaan

Virpi Ahonen sanoo, että Hämeenlinna pyrkii mukaan valtakunnallisiin projekteihin, joilla hissittömiä taloyhtiöitä rohkaistaan investoimaan hissiin.

-Paljon on kiinni taloyhtiöiden hallituksista. Kun niillä on riittävästi tietoa, hanke on usein helpompi ajaa läpi.

Hämeenlinnan vanhin hissi sijaitsee ns. Höyhensaaren talossa Rauhankadun ja Palokunnankadun kulmassa. Se on rakennettu 1930. (HäSa)

Menot