fbpx
Uutiset

Historiallisen kovaa puhetta Lapissa – Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syytti Venäjää ja Kiinaa: "Haluammeko Jäämerestä uuden Etelä-Kiinan meren?"

Ulkoministeri Mike Pompeo puhui ennen arktisten maiden ulkoministerien kohtaamista Lappi Areenalla. Napapiirillä nähdään harvoin tämän kaliiberin päättäjiä ja näin suoria sanoja.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puhui maanantaina neljältä Rovaniemellä. Kuva: Anssi Jokiranta
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puhui maanantaina neljältä Rovaniemellä. Kuva: Anssi Jokiranta

Lapin vaarojen ja tunturien keskellä nähtiin maanantaina poikkeuksellista suuren maailman kuhinaa, kun suurvaltojen ulkoministerejä alkoi kerääntyä Rovaniemelle arktisen neuvoston kokoukseen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo saapui Rovaniemelle vaivihkaa omalla lentokoneellaan. Pompeo on yksi Yhdysvaltain merkittävimmistä poliitikoista, arvojärjestyksessä heti presidentti Donald Trumpin ja varapresidentti Mike Pencen perässä.

Kiina ei ole eikä siitä tule neuvoston jäsentä

Ulkoministeri Mike Pompeo laukoi puheessaan kovia sanoja Venäjästä ja Kiinasta, jotka pyrkivät laajentamaan jalansijaansa maailman pohjoisosissa.

– Haluammeko Jäämeren muuttuvan uudeksi Etelä-Kiinan mereksi? Mielestäni vastaus on päivänselvä, Pompeo sanoi.

Hän nosti esiin Kiinan jätti-investoinnit arktisen alueen maissa ja pyrkimyksen luoda jalansijaa esimerkiksi ydinsukellusveneilleen, joilla voisi uhata Yhdysvaltojakin.

– Peking yrittää rakentaa kriittistä siviili-infrastruktuuria, jotta se voisi vahvistaa sotilaallista läsnäoloaan.

Pompeo muistutti, että Kiina on tarkkailijajäsen arktisessa neuvostossa, mutta se ei ole, eikä siitä tule varsinaista jäsentä. Kiina ei ole arktinen maa.

“Venäjän aluevaatimukset voivat muuttua väkivaltaisiksi”

Venäjä ei päässyt Pompeon ryöpytyksessä vähemmällä. Hän muistutti, että Venäjä on ottanut uudelleen kylmän sodan aikaisia tukikohtia käyttöön.

Kaikki arktiset suurvallat kiistelevät alueen luonnonvaroista ja kulkuyhteyksistä, myös Yhdysvallat ja Venäjä.

– Tiedämme, että Venäjän aluevaatimukset voivat muuttua väkivaltaisiksi, Pompeo sanoi ja mainitsi Ukrainan sodan.

Yhdysvaltojen tavoitteena on saada arktisen alueen kaikki valtiot noudattamaan pelisääntöjä, jotta alueen taloudellisista mahdollisuuksista päästään hyötymään.

Pompeo otti esiin myös mustan hiilen kysymyksen, josta on ollut kiistaa.

– Yhdysvallat on vähentänyt mustan hiilen päästöjään. Venäjästä ei ole varmuutta, vaikka sillä on alueen suurimmat mustan hiilen päästöt.

Soini: “Amerikan linja selvästi esiin”

Mike Pompeo sanoi, että arktinen neuvosto ei voi enää keskittyä vain ympäristön ja kulttuurin edistämiseen vaan sen pitää ottaa agendalleen myös arktisen alueen uhkat.

Ulkoministeri tarkoitti kiristyvää kilpailua luonnonvaroista ja sotilaallisesta varustautumisesta.

– Puheessa tuli Amerikan linja selvästi esiin. Se oli selvää puhetta, mikä on Yhdysvaltain kanta. Ei sinänsä yllättävää, on ollut nähtävissä jo pitemmän aikaa, arvioi ulkoministeri Timo Soini Yhdysvaltain ulkoministerin puhetta.

Kokous pidetään tiistaina

Varsinainen arktisen neuvoston ulkoministerikokous pidetään Ounasvaaralla Lappi Areenalla tiistaina. Paikalla on myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja pohjoismaiden sekä Kanadan ulkoministerit.

Pompeon mukaan arktinen alue ei ole koskaan ollut niin kiinnostava kuin nyt, juuri avautuvien luonnonvaramahdollisuuksien ja suurvaltojen taistelun vuoksi.

Hän kiitti Yhdysvaltain 1800-luvun päättäjien kaukonäköisyyttä, kun Yhdysvallat osti Alaskan Venäjältä ja sai väylän arktiselle alueelle.

Menot