Uutiset Hämeenlinna

Historiallisen ortodoksikirkon suojelu halutaan varmistaa pitkälle tulevaisuuteen

Kirkko on jo suojeltu, mutta sen säilyminen halutaan vielä varmistaa.
Vaikka Ahveniston ortodoksinen kirkko onkin aivan keskussairaalan parkkipaikan kupeessa,on sen ympäristöstä kiire kaukana. Kuva: Riku Hasari
Vaikka Ahveniston ortodoksinen kirkko onkin aivan keskussairaalan parkkipaikan kupeessa,on sen ympäristöstä kiire kaukana. Kuva: Riku Hasari

Museoviraston mielestä Ahveniston kirkolla on huomattavaa rakennushistoriallista, historiallista ja kaupunkikuvallista arvoa ja se pitää säilyttää.

Ortodoksinen kirkko on esittänyt aikaisemmin, että kirkko luopuisi kaikkiaan 46 rakennuksesta pienentääkseen kirkon kuluja. Yhtenä rakennuksena on ollut esillä juuri Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan Ahveniston kirkko.

Vanha kirkko on jo ikänsä puolesta suojeltu lailla ortodoksisesta kirkosta. Mikäli suojelu kuitenkin jostakin syystä lakkaisi, täyttää rakennus Museoviraston mielestä rakennusperintölain mukaiset suojelun edellytykset.

Suojelu on Museoviraston mielestä aiheellista todeta myös vireillä olevassa asemakaavassa, sillä kohteen arvoa ei voida muuten turvata riittävästi käyttötarkoituksen ja omistajan muuttuessa.

125 vuotias kirkko

Kirkon vaiheista ei ole täyttä tietoa, mutta se on erittäin hyvässä kunnossa. Kirkko oli ilmeisesti alun perin kreikkalaiskatolisen yhteisön tai venäläisen sotaväen omaisuutta. Se siirtyi myöhemmin kreikkalaiskatoliselle seurakunnalle, mutta takavarikoitiin lyhyeksi aikaa 17.4.1918 annetun asetuksen perusteella.

Kirkko on vanhalla sotilashautausmaalla aivan Kanta-Hämeen keskussairaalan pysäköintialueen liepeillä. Kirkon tontin omistaa sairaanhoitopiiri ja Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta rakennuksen. Kirkon virallista omistusta on yritetty selvittää jo pitkään, mutta se on edelleen epäselvä.

Pyhäkkö vihittiin käyttöön 2.6.1894. Kirkollinen toiminta hiipui 1920-luvulla, mutta käynnistyi jälleen 1990-luvun lopulla, jolloin kirkko kunnostettiin. Nykyisin kirkkoa käytetään seurakunnan kesäkirkkona. HäSa