fbpx
Uutiset

Historioitsija löysi avioliiton ennätysparin - hautakivestä

Brittiläinen historioitsija on löytänyt sattumalta tiedon pariskunnasta, joka ehti olla naimisissa 81 kokonaista vuotta. Ennätys on nyt hyväksytty myös Guinessin ennätystenkirjaan.

Graham Lawrence huomasi sattumalta kävelyllään murattien peittämän hautakiven, jonka alla lepäävät Thomas ja Elizabeth Morgan oli vihitty Walesissa toukokuussa 1809. Avioliitto päättyi vasta tammikuussa 1891, kun juuri 105-vuotta täyttänyt Elizabeth kuoli. Leskeksi jäänyt mies kuoli pari vuotta myöhemmin 106 vuoden iässä.

Pitkäikäisellä avioparilla oli 17 lastenlasta ja 30 lastenlastenlasta.

STT

Juliette Binochen Oscar sai ympärilleen uuden kullan

Ranskalaisen elokuvatähden Juliette Binochen Oscar-palkinto on saanut uuden kultakuorrutuksen.

Binoche palautti vuonna 1996 saamansa Oscarin Yhdysvaltain Elokuva-akatemialle, kun pystin alkuperäinen kultaväri oli kulunut lähes kokonaan pois, kertoo lmdb.com -uutispalvelu. Oscar oli himmentynyt harmaaksi filmitähden 3-vuotiaan pojan omittua palkinto leikkeihinsä.

Binoche sai Oscarin sivuosastaan elokuvassa Englantilainen potilas.

Yhdysvaltain Elokuva-akatemia on myöntänyt Oscar-palkinnoille elinikäisen takuun.

STT

Aarteita jazzhuutokaupassa

Legendaaristen jazzmuusikoiden soittimia tulee myyntiin huutokaupassa New Yorkissa. Aarteet kaupittelee sunnuntaina Guernseyn huutokauppahuone.

Ensinnäkin vasaran alle päätyy John Coltranen useita saksofoneja. Vähäisemmäksi tuskin jää myöskään Dizzy Gillespien trumpetin tai Benny Goodmanin klarinetin arvo.

Sokerina pohjalla on King Super 20 -saksofoni, jota Charlie Parker soitti vuodesta 1947 kuolemaansa asti, vuoteen 1955.
Daily News -päivälehti arvioikin, että sunnuntaina koetaan kaikkien aikojen paras jazzhuutokauppa.

Charlie Parkerin fonin myyntihinnan arvioidaan voivan nousta jopa viiteen miljoonaan dollariin (noin neljä milj. euroa).

Soittimien ohella omistajaa vaihtaa myös muuta
muistoesineistöä, jota ovat jättäneet jälkeensä sellaiset jazzin jättiläiset kuin Louis Armstrong, Thelonius Monk ja Billie Holiday.

STT

Oscar-juontaja lupaa pitää leukansa kurissa

Tämän vuoden Oscar-gaalan juontajaksi pestattu Chris Rock lupaa, että hän pitää filmijuhlassa leukansa kurissa. Alatyylisestä puheenparrestaan tunnettu Rock on arvioitu melkoiseksi riskiksi suurtapahtumalle.

– Olen ollut tv:ssä ja hauska kiroilematta, tummapintainen moottoriturpa muistutti vieraillessaan CBS:n 60 minutes -ohjelmassa.

Oscar-gaalan lähettää suuryhtiö ABC. Puulaaki näyttää lähetyksen pienellä viiveellä, mikä antaa mahdollisuuden peittää loukkaavat sanat tai kommentit summeriäänellä.
Moinen sensuroinnin mahdollisuus ei haittaa Chris Rockia.

– Kun olet trapetsitaiteilija, suojaverkko on vain hyvä asia, hän korosti.

Rock ehti jo närkästyttää Jenkkilän elokuva-akatemiaa luonnehtimalla Oscar-juhlaa vähemmän mairittelevaan sävyyn lehtihaastattelussa.

– Palkintogaalat ovat idioottimaisia. Oscar-gaala on muotishow. jota vain harva heteroseksuaalinen mies haluaa katsoa, Rock hersytteli Entertainment Weekly -aikakauslehden sivuilla.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa Oscarinsa Los Angelesissa 27. helmikuuta.

STT

Menot