Uutiset

Hitchcock lupasi minulle roiston roolin

Hämeen Sanomien Ajastin-sivun jutussa 27.1. toimittaja Tuula Nieminen kertoo Alfred Hitchcockin Hämeenlinnan vierailusta. Olen itse useaan otteeseen kertonut tapahtumasta eri yhteyksissä.

Muutama tarkennus Niemisen kertomaan on tarpeen, jottei syntyisi kuvaa, että olen ominut itselleni Niemisen skuupin.

Sain vinkin Hitchcockin vierailusta Aulangon silloiselta johtajalta Ella-Liisa Pesoselta, minkä nyt paljastan hänen luvallaan. Ella-Liisa Pesonen oli etukäteen varmistanut, ettei hänen kuuluisalla vieraallaan ole mitään sitä vastaan, että maakunnan valtalehden edustajat tulevat paikalle.

Olin tuolloin Hämeen Sanomissa uutistoimittajana ja pyysin kesätoimittaja Tuula Niemisen mukaani keikalle. Sovimme, että hän sujuvammin englantia puhuvana haastattelee ja minä kuvaan. Lehden ainoa valokuvaaja lienee ollut kesälomalla. Käytössäni oli 6×6 rollikka ja kokeneen kollegan Tuomo Pöntysen valotusohjeet: laita 5,6 ja 60, kyllä siitä jotain filmille jää.

Otin muutamia kuvia laivalaiturilla kävelleestä seurueesta ja pyysin lopuksi Hitchcockia asettumaan ”like Hitchcock” -asentoon pää koppavasti pystyssä, käsi sydämellä. Hän totteli kiltisti. Siitä rohkaistuneena kysyin, otetaanko filmiin mahdollisesti paikallisia ihmisiä avustajiksi. Hän vilkaisi minua päästä varpaisiin, virnisti ilkikurisesti ja lupasi minulle konnan osan.

Tapaaminen Aulangon rannassa kesti vain muutaman minuutin, mutta kesätoimittaja Tuula Nieminen hyödynsi sen kuin kokenut ammattilainen ikään ja teki loistavan jutun lehteen.

Ella-Liisa Pesonen tarjosi Hictcockille ja hänen vaimolleen lounaan Aulangolla. Vieras oli ilmeisen tykästynyt ruokiin ja erityisesti juomiin. Hän siemaili aterian aikana pullollisen Koskenkorvaa, muttei se hänen uhkeasta olemuksestaan juuri ulospäin näkynyt, muistelee hotellin johtaja.

Kiitokseksi vieraanvaraisuudesta Hitchcock antoi Ella-Liisa Pesoselle omituskirjoituksella varustetun kirjansa, johon hän vielä varmemmaksi vakuudeksi piirisi kuuluisan profiilinsa.

Hitchcockin vierailu poiki jatkojutun seuraavana aprillipäivänä. Hämeen Sanomissa kerrottiin, että Hitchcock aloittaa filmauksen ja etsii paikallisia avustajia. Ilmoittautua voi

Kasarminkatu 23:ssa tai soittamalla annettuun numeroon. Osoitteessa oli tuolloin rakentamaton tontti. Puhelinnumero oli Hämeen Sanomien toimitussihteerin, jossa toimittaja Kari Lähteenmäki amerikkalaisittain englantia murtaen ensin kyseli ehdokkaan avuja ja lopuksi ilmoitti, että juttu on aprillia. Osa avustajakokelaista nauroi katketakseen, osa paiskasi luurin korvaan.

Terttu Häkkinen

Hämeenlinna

Päivän lehti

6.8.2020