fbpx
Uutiset

Hiuksilla on erikoinen leikkauksen jälkeinen elämä

Parturi-kampaamojen lattioilta lakaistaan muovipusseittain hiuksia joka päivä. Roskikseen kaikki silpaistut hiukset eivät suinkaan päädy, sillä ihmismieli on miltei rajattoman kekseliäs.

– Kerran Wetterhoffilta kävi joku meillä hakemassa leikattuja hiuksia villapaidan tekemistä varten, muistelee parturi-kampaamo Pääpaikan Arja Salmenoja.

Hiusvillapaidan tekijä on saattanut käyttää hiuksia myös neulatyynyjensä täyttämiseen.

– Hiukset ovat kuulemani mukaan neulatyynyjen parhainta täytettä, myöntää Tabita Kotkavaara Hius Ateljé -liikkeestä.

Kotkavaaralta asiakkaat eivät ole vielä pyydelleet vastaleikattuja hiuksia neulatyynyjen täytteeksi.

Käytännöllisyys ennen kaikkea

Parturi-kampaaja Meeri Suomalainen arvelee pitkien irtohiusten olevan hyvää peruukkiainesta. Hiusten avulla voidaan myös tutkia erilaisia sairauksia.

– Eräs syöpää sairastanut tyttö vei mukanaan hiuksia sairaalaan tutkittaviksi, Suomalainen kertoo.

Monet ovat havainneet vastaleikatut hiukset hyväksi keinoksi uteliaiden eläinten karkottamiseen pihapiiristä. Parturi-kampaamo Onnenpäivien Arja Mäkelä kertoo kuulleensa tarinan, miten myyrät on saatu pois pihaa sotkemasta tunkemalla hiuksia myyrän koloihin.

Irtokutrit tehoavat myyriä suurempiinkin elikoihin. Kun puuntaimien oksille asettelee sukkahousuihin käärittyjä irtohiuksia, ihmisen tuoksu karkottaa hirvet ja jänikset. Hiustupsut pitänevät loitolla myös uteliaat ihmiset, jos irtohiukset sukkahousuineen ripustaa esimerkiksi vaatteisiinsa riittävän näkyvästi.

Tauluja, koruja, tonttujen hiuksia

Taiteilijat ovat saaneet hiuksista inspiraatiota niin paljon, että nimike “hiustaiteilija” on saamassa uuden merkityksen.

– Asiakas on joskus pohtinut hiusten käyttämistä taulun tekemisessä. Sitä en osaa sanoa, miten hiukset oli tarkoitus ottaa maalaustekniikkaan mukaan, toteaa parturi-kampaamo Dixien Anu Räntilä.

Räntilä muistuttaa, että hiuksia on kautta aikojen käytetty apuna erilaisissa käsitöissä. Hiuksista on tehty esimerkiksi hiuskoruja.

– Tukkaa jotkut käyttävät myös askartelussa, esimerkiksi näin joulun alla tonttujen hiuksina, tietää Onnenpäivien Mäkelä.

Väärän pään karvoja kaupan

Tarpeettomiksi käyneiden hiusten käyttö ei aina rajoitu asiallisiin tarkoituksiin. Polttareitaan juhliva sulho on joutunut kerran jos toisenkin myymään pienessä muovipussissa irtohiuksia morsiamensa alapääkarvoina.

– Onhan noita erikoisia käyttötarkoituksia kuultu. Ei niitä voi nyt oikein ruveta tässä kertomaan, kun täällä on muitakin paikalla, eräästä parturiliikkeestä hymähdetään. (HäSa)

Menot