fbpx
Uutiset

Hiv lisääntyy Kanta-Hämeessä tavallisen väestön keskuudessa

Kanta-Hämeessä on varmasti kymmeniä hiv-positiivisia, jotka eivät tiedä tartunnastaan ja voivat levittää sitä eteenpäin. Tartunnalle altistuneita lienee satoja.

Tartuntataudeista Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä vastaava infektioylilääkäri Janne Mikkola sanoo, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan koko maassa on noin tuhat tietämättään hiv-positiivista.

– Kanta-Hämeen väestöpohjan mukaan tällä alueella pitäisi olla 30 tällaista kantajaa. Kun olemme jäljittäneet hiv-positiivisiksi havaittujen seksikumppaneita, heitä on ollut jopa kymmeniä, joista osa jää tavoittamatta tai ei mene testiin kehotuksista huolimatta. He ovat tahollaan voineet levittää tautia eteenpäin, hän sanoo.

Nykyään hiv leviää eniten tavallisissa heterosuhteissa. Tartunnan saaneita on kaiken ikäisiä ja kaikissa yhteiskuntaluokissa.

Mikkola epäilee, ettei terveydenhoitohenkilöstö miellä hiviä tavallisten ihmisten taudiksi. Tämä asenne vaikeuttaa hiv-testiin pääsyä, vaikka ilmaiseen testiin pitäisi päästä nimettömästi millä tahansa paikkakunnalla. Edelleen ajatellaan, että tauti leviää lähinnä huumeidenkäyttäjien ja homoseksuaalien keskuudessa.

Hiv leviää veren ja sukupuolielinten eritteiden mukana. Esimerkiksi kyyneleet ja sylki eivät levitä tartuntaa.

Janne Mikkola kertoo, että tartunnan vaara riippuu hiviä kantavan veressä olevien virusten määrästä. Niitä on veressä paljon lähikuukausina kantajan oman tartunnan jälkeen ja taudin edettyä pitkälle. Välissä voi olla jopa kymmenkunta vuotta, jolloin viruksia on veressä melko vähän.(HäSa)

Menot