Uutiset

Hiv-testien suosio paljasti ikävän ilmiön

Hiv- ja aidstietoisuuden levittämiseen on vuosikymmenet tehty ahkerasti töitä epidemian ja väärien ennakkoluulojen estämiseksi. Vaikka Suomessa ollaan pääosin hyvin perillä taudin luonteesta, edelleen hiv-tartunnan saaneet kokevat sairaudestaan liian suurta sosiaalista taakkaa.
 
– Kyllä siihen vielä liittyy stigmaa taudin historiasta johtuen. Edelleenkin suurin osa hiv-positiivisista ei halua kertoa lähipiirissään taudista – tai ehkä aivan läheisimmille ihmisille, mutta ei ainakaan laajemmin. He edelleenkin pelkäävät syrjintää erilaisissa yhteyksissä, toteaa Hiv-säätiön toiminnanjohtaja Jukka Keronen.
 
Taudin osalta välillä lietsotaan Kerosen mukaan turhan suuriakin kauhukuvia. Se näkyy esimerkiksi siinä, millaisia rangaistuksia hiv-positiivinen voi saada lain edessä, mikäli hän ei ole kertonut seksikumppanilleen olevansa hiv-positiivinen. Keronen pitää hiv-positiivisten saamia rangaistuksia välillä kohtuuttoman suurina silloin kun tauti on lääkehoidossa niin että tartuntavaaraa ei ole.

Hiv-testeihin mennään aiempaa ahkerammin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viime vuosina Suomessa on todettu pääsääntöisesti 150–180 uutta hiv-tartuntatapausta vuodessa. Vuosittain Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Tampereella toimivissa Hiv-tukikeskuksissa ilmaisen ja nimettömän hiv-pikatestin käy tekemässä noin 2000 henkilöä.
 
Tänä vuonna testeissä on käynyt tavallista enemmän väkeä, kun säätiö aloitti ilman ajanvarausta olevat viikoittaiset testipäivät miehille, joilla on seksiä miesten kanssa.
 
Kerosen mukaan ilman ajanvarausta olevat testipäivät ovat olleet hyvin suosittuja. Toisaalta samalla kun testeihin on tullut enemmän väkeä, myös tartuntoja on löytynyt aiempaa enemmän. 
 
– En tiedä johtuuko se siitä, että tänä vuonna on käynyt jonkin verran enemmän väkeä testeissä kuin aiempina vuosina vai kenties tartuntojen määrän lievästä kasvusta, Keronen toteaa.
 
Hiv-tukikeskuksissa todetaan vuosittain noin kymmenen tartuntatapausta, mutta tänä vuonna positiivisia testituloksia on ollut jo 18. (LM-HäSa)

 

Asiasanat

Mainos