fbpx
Uutiset

HJS käynnistää stipendirahaston

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran edustusjoukkuetta pyörittävä HJS-akatemia ry on perustanut stipendirahaston seuran junioripelaajien tueksi. Rahastosta tullaan vuosittain jakamaan stipendejä seuraan sitoutuneille pelaajanaluille, joiden sosioekonominen tausta vaikeuttaa harrastamisen jatkamista tai jopa sen tosissaan aloittamista.

HJS-akatemian puheenjohtaja Tomi Uusitorpan mukaan seuralla on kaksi syytä hankkeen käynnistämiseen. Tarkoituksena on huomioida sekä harraste- että kilpajoukkueiden juniorit.

– Kenellekään kustannus ei saisi olla kynnyskysymys. Sillä tavalla voidaan menettää lupaavia pelaajia jo ennen kuin he tulevat jalkapallon pariin. Toinen asia on, että vaatimustaso nousee koko ajan kilpaurheilun puolella, ja sitä myötä nousee harjoittelun määrä ja edelleen kustannukset, Uusitorppa perustelee.

Entinen FC Hämeenlinnan veikkausliigapelaaja luottaa rahaston olevan kannattava HJS-akatemialle, jonka päämääränä on pelata Palloliiton sarjoissa (Kakkosessa) omavaraisesti.

– Toimintamme tähtää siihen, että HJS:n pelaajapolku on täydellinen omille pelaajillemme. Pyrimme tekemään kaikkemme, jotta ihmisten olisi hyvä olla seurassa, Uusitorppa selvittää.

Rahaston malli on peräisin HJS:n junioriyhteistyöseuralta Helsingin Jalkapalloklubilta. HJK perusti kaksi vuotta sitten Aulis Rytkönen -stipendirahaston vastaaviin tarkoituksiin. Rahat ovat peräisin yksityishenkilöiden lahjoituksista. Nimiä ja summia HJS ei kerro, mutta rahastosta jaetaan vuosittain stipendeinä noin puolet

Uusitorpan mukaan on poikkeuksellista, että viidennen sarjatason joukkue käynnistää näin mittavan yhteiskunnallisen hankkeen.

– HJK jakoi viime vuonna 7500 euroa 27 pelaajalle. Tavoitteemme ei ole olla mikään HJK eikä meidän tarvitsekaan olla, mutta siitä pystyy saamaan vähän osviittaa mistä summista puhutaan, puheenjohtaja vihjaa.

Stipendirahaston itsenäisyyttä korostaakseen puheenjohtajakin haettiin seuran ulkopuolelta. Tehtävää hoitaa kaupungin liikuntapalvelujen tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki.

HJS:n junioritoiminnanjohtaja Ville Dahlmanin mukaan seurassa on harrastajille monta eri hintatasoa. Halvimmillaan kausi maksaa juniorille 290 euroa ja kalleimmillaan lähes 2000 euroa.

– Olemme tarkoituksella pitäneet tällaista matalaa kynnystä, jota seura on aika voimakkaasti subventoinut. Keskimäärin pääosa maksaa 50–80 euroa kuukaudessa, Dahlman kertoo.

Dahlman selventää, että kulut koostuvat pääosin kenttä- ja hallimaksuista, joita kertyy useammin harjoitteleville enemmän. Valmennus ei ole suuri kuluerä junioripuolella, sillä päätoimisia valmentajia ei vielä ole.

– Suorituspaikat ovat täällä aika arvokkaita varsinkin talviharjoittelussa. Se on useampia satoja euroja per juniori, toiminnanjohtaja taustoittaa.

Asiasanat

Menot