fbpx
Uutiset

Hoitajamitoitus ei ole pois kotihoidosta

SDP:n varapuheenjohtaja Eero Vainio pitää oppositiopuolue keskustan ja hallituskumppani kokoomuksen lausuntoja 0,7 hoitajan mitoituksesta pehmoisina.

– Ne ovat puutaheinää. Ei meistä kukaan vastusta kotihoitoa. Vanhustenhuoltolain tavoitteena on lähinnä korjata räikeimpiä väärinkäytöksiä, koska tällä hetkellä esimerkiksi kaikkia yksityisiä hoivapalveluyrityksiä ei saada kuriin. En ymmärrä, kuka tätä voi vastustaa, Vainio toteaa.

Hänen mukaansa hoitajamitoitus on pieni, mutta tärkeä osa vanhustenhuoltolakia. Toki se on myös rahakysymys.

– Asia ratkaistaan budjettiriihessä. Voi olla, että mitoitukseen tarvitaan kunniltakin lisää rahaa, mutta on kuntapoliitikkojen tehtävä varmistaa, ettei se ole pois kotihoidosta, Vainio sanoo.

Hallituspuolueista kokoomus vastustaa ainoana sitovaa mitoitusta. Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sekä entinen sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula ovat arvostelleet kovin sanoin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) ajamaa lakimuutosta.

Politiikka palasi politiikkaan

Sinänsä Vainio pitää hyvänä suuntauksena sitä, että politiikka on palannut politiikkaan. Hänen mukaansa on vain normaalia, että hallituksen sisälläkin on toisistaan poikkeavia näkemyksiä.

– Viime vuodet keskustelu on pyörinyt lähinnä talouden ja rakenteiden ympärillä. On oikea suuntaus, että nyt aletaan puhua myös arvoista ja palveluista, Vainio sanoo.

Hänen mukaansa hoitajamitoituksessa kyse ei ole kuntavaalien alla annetuista populistisista lupauksista, vaan pyrkimyksestä tehdä palveluista tasavertaisia.

Viimeisimmät kannatusluvut näyttävät SDP:lle plussaa kokoomuksen kustannuksella. Vainion mukaan luvuissa näkyy, että SDP on onnistunut tuomaan omia ajatuksiaan esille sekä hallitusneuvotteluissa että nyt päätöksenteossa.

– Oma peli on paranemassa, mutta ei tässä auta vielä henkseleitä paukutella, Vainio muistuttaa.

Pakolla ei synny kuin tehottomuutta

Vainio opiskelee Tampereen yliopistossa kunta- ja aluejohtamista ja viimeistelee parhaillaan kandidaatin tutkielmaa kuntaliitoksista Joensuun ja Jyväskylän seuduilla.

Miehen mielestä liitokset voivat onnistua ainoastaan, jos niille on poliittista tahtoa. Väkisin yhdistämällä ei synny kuin tehottomuutta. Vainio antaakin kuntaministeri Henna Virkkuselle (kok.) pyyhkeitä tämän tavasta patistella vastentahtoisia kuntia yhteen.

– Hän ei ole vetänyt hanketta kovin diplomaattisesti, vaan niin hätäisesti, että se on synnyttänyt lisää vastarintaa ehkä ennestäänkin traumatisoituneissa kunnissa, Vainio arvioi.

Hän kaipaisi esimerkiksi Hämeenlinnan seudun pattitilanteeseen kuntarajat ylittävää keskustelua puolueiden kesken.

– Kuntaliitos ei ole ainoa ratkaisu, mutta poliitikkojen pitäisi ottaa vastuuta siitä, ettei positiivinen kehitys ala hiipua, Vainio pohtii.

Esimerkkinä muille nuorille

Vainio valittiin SDP:n varapuheenjohtajaksi toukokuun puoluekokouksessa.

– Teimme ihan kunnon kampanjan, mutta valinta taisi silti tulla monelle aikamoisena yllätyksenä. Olihan se huikea juttu, Vainio kertaa muutaman kuukauden takaisia tunnelmiaan.

Hän kokee edustavansa SDP:n johdossa nimenomaan nuorien ääntä, joka jäi puolueen ukkoutuessa välillä vähemmälle huomiolle.

– SDP:n nuorisokannatus on ollut alhainen, vaikka nuoret kannattavatkin laajasti punavihreitä arvoja. Paljon on kiinni siitä, kuka puhuu. Tavoitteeni onkin kirkastaa puolueen retoriikkaa oman esimerkkini kautta, Vainio sanoo. (HäSa)

Menot