Uutiset

Hoitajapako jatkuu Ryksissä

Ryksissä eli Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Riihimäen yksikössä liikkuu huhuja kirurgisen osaston sulkemisesta. Huhujen mukaan osaston toimintaa supistettaisiin tai se saatettaisiin jopa sulkea kokonaan vuodenvaihteen jälkeen.

Maanantaina Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtoryhmä selosti sairaanhoitopiirin talouden tasapainotusohjelmaa ja sairaalan tulevaisuudenkuvia Ryksin henkilöstölle.

– Huhut ovat aiheuttaneet sellaista huolestuneisuutta täällä Riihimäellä, että osaston hoitajia on alkanut irtisanoutua ja hakeutua muihin tehtäviin. Nyt puhutaan henkilökuntapulasta kirurgisella vuodeosastolla, anestesialääkäri Markku Karvonen kertoo.

Viime viikolla osastolta irtisanoutui kaksi hoitajaa, lisäksi yksi sijainen on ilmoittanut lähtevänsä.

– Vain lokakuu on saatu turvattua henkilöstön suhteen, että voidaan jatkaa entiseen malliin. On epävarmaa, onko henkilökuntaa loppusyksyksi riittävästi.

Luottamusmies Päivi Kaisla on laskenut Ryksistä irtisanoutuneen tänä vuonna jo 23 hoitohenkilöä. Lisäksi pari on siirtynyt Hämeenlinnan yksikköön.

Vapautuneista vakansseista on ollut haettavana 17 ja niistä on täytetty 13.

Vakanssien täytöstä ei lupausta

Henkilökunnan tiedotustilaisuudessa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Järviseltä ja hallintoylihoitaja Kirsi Leinolta kysyttiin, täytetäänkö nyt auki jäävät virat.

– Kirsi Leino vastasi, että tilannetta tarkkaillaan. Lupausta täyttämisestä ei tullut, kertoo leikkaussalihoitaja Anja Koponen.

Markku Järvisen mukaan kirurgisen osaston toiminta tulee jatkumaan, mutta osasto pienennetään 16-paikkaiseksi eli noin kymmenellä paikalla nykyisestä.

Osasto voi Järvisen mukaan toimia ja antaa erikoissairaanhoitoa ilman, että sairaalassa on töissä yöaikaan lääkäri.

– Onhan terveyskeskuksen vuodeosastoillakin potilaita yöaikaan. Kysymys on potilasmateriaalin valinnasta.

Vastaukset jäivät saamatta

Henkilökunta oli tilaisuuden jälkeen pettynyttä. Huhuja ei kumottu eikä johtajilla ollut tarjota sen paremmin lukuja kuin päivämääriäkään.

Johtoryhmä vetosi asioiden keskeneräisyyteen, valmisteluun ja muistutti päätösten syntyvän sairaanhoitopiirin valtuustossa. Sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee säästöpakettia huomenna.

– Emme saaneet vastauksia kysymyksiimme. Meille ei vieläkään kerrottu mitä toiminnallisia ja taloudellisia vaikutuksia toimenpiteillä on, totesi sairaanhoitaja Heini Ristavaara tiedotustilaisuuden jälkeen.

Leikkaussalihoitaja Anja Koponen ja luottamusmies Päivi Kaisla pitävät Ryksin tulevaisuuden kannalta joka tapauksessa välttämättömänä, että sairaalassa on päiväkirurgian potilaillekin vuodeosasto ja yöllä lääkäri.

– Hoitajien vastuu on kohtuuton ilman lääkäriä, toteaa Päivi Kaisla.

Sairaanhoitopiirin johtoryhmä ei jäänyt tiedotustilaisuuden jälkeen lehdistön haastateltaviksi.(HäSa)