Uutiset

Hoitajatilanne paranee Janakkalassa

Hoitajien määrän lisääminen vanhustyöhön sekä työllistämismäärärahojen leikkaus puhuttivat Janakkalan valtuutettuja maanantaisessa budjettikokouksessa, joka kesti lähes yhdeksän tuntia.

Valtuutetut tekivät ensi vuoden budjettiesitykseen kaiken kaikkiaan yksitoista kannatettua muutosesitystä. Niistä vain yksi meni läpi.

Valitusten takia kaksi lisähoitajaa

Läpimennyt esitys oli Irja Pynnösen (kesk.) Hän esitti, että budjettiesityksessä jo luvattujen hoitajatoimien lisäksi vanhustenhuoltoon lisätään kaksi määräaikaista tointa, jotta Tapailakodin (eli vanhainkodin) hoitajamitoitus saadaan aluehallintoviraston vaatimalle tasolle.

Tämä muutos meni lopulta läpi lähes yksimielisesti – vastaan ei äänestänyt kukaan, mutta kolme vasemmiston edustajaa äänesti tyhjää.

Pynnönen perusteli lisähoitajia juuri aluehallintoviraston vaatimuksilla. Hän uumoili, että aluehallintovirasto saa vielä lisää valituksia vanhainkodin hoitajatilanteesta, mikäli kunta ei korjaa tilannetta.

Määräaikaiset hoitajat Tapailakotiin

Lisähoitajat palkataan kahdeksi vuodeksi, koska Janakkala on muuttamassa vanhustenhuollon palveluita. Uusi Turengin palvelutalo on parhaassa tapauksessa pystyssä kahden vuoden päästä, ja siinä vaiheessa voidaan vanhainkotipaikkoja vähentää.

Heikki Salmi (sd.) oli sitä mieltä, että lähihoitajat pitäisi palkata siihen asti, kunnes palvelu-uudistus on toteutettu eli kunnes uusi palvelutalo on toiminnassa. Siihen voi kulua aikaa enemmänkin kuin kaksi vuotta.

Salmi huomautti, että voi olla vaikea saada hakijoita kahden vuoden määräaikaiseen pestiin.

Ensin valtuusto äänesti Salmen ja Pynnösen esitysten välillä. Pynnösen esitys voitti äänin 25-18. Salmen esityksen kannalla oli koko vasemmisto (13 demaria ja 5 vasemmistoliittolaista).

Seuraavaksi Pynnösen esitys oli äänestyksessä vastakkain alkuperäisen budjettiesityksen kanssa. Pynnösen esitys sai 40 ääntä, vasemmiston edustajista kolme äänesti tyhjää.

Yhteensä seitsemän hoitajaa lisää

Hoitajatilanne vanhustyössä paranee siis niillä viidellä vakituisella lähihoitajalla, jotka kunnanhallituksen esitys tarjosi, ja sen lisäksi kahdella määräaikaisella hoitajalla, joita Pynnönen esitti.

Kaksi lisähoitajaa merkitsevät 80 000 euron kulujen lisäystä vuosille 2012 ja 2013. Lisäys vetää ensi vuoden budjetin 37 000 euroa miinukselle.

Lisää miinusta (jopa 399 000 euroa) on tulossa palkkaratkaisusta, jonka tulos ei ollut tiedossa silloin, kun budjettiesitystä valmisteltiin.

Työllistämisvaroja vähennetään

Budjettiesityksen tarjoama hoitajatilanteen paraneminen herätti myönteisiä kommentteja, mutta monet vasemmistolaiset valtuutetut arvostelivat sitä, että se rahoitetaan osin työllisyysvaroin. Työllistämisrahoista näet siirretään 221 000 euroa perusturvalle hoitajien palkkaamista varten.

Pia Nylund (sd.) esitti, ettei tällaista siirtoa tehtäisi. Satu Koskelan (sd.) mielestä siirto tarkoittaa sitä, että otetaan niiltä, joilla on kaikkein vähiten. Kalevi Ilmarinen (sd.) kutsui operaatiota silmänkääntötempuksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) sanoi, että työllistämällä hoitajia saadaan parempi vaikuttavuus työllistämiseen. Raija Ranta-Porkka (sd.) oli eri mieltä:

-On kaksi eri asiaa työllistää syrjäytymisvaarassa olevia ja tehdä ratkaisuja vakinaisista toimista.

”Kunta työllistää väärin”

Ranta-Porkka huomautti myös, että kunta käyttää työllistämisvaroja väärin, kun se käyttää niitä silloinkin, kun pitäisi palkata vakituisia työntekijöitä. Lisäksi kunta menettää 130 000 euroa valtion tukea, kun se vähentää omaa sosiaalista työllistämistään.

Varavaltuutettu Tomi Lindsten (sd.) työskentelee työttömien parissa nuorten työpajan ohjaajana. Hän huomautti, että työllistäminen vaikuttaa koko perheeseen eikä vain työllistettävään itseensä.

Myös Lindstén sanoi, että Janakkala ja monet muut kunnat käyttävät työllisyysrahaa väärin, kun ne työllistävät jonkun ensin kuudeksi kuukaudeksi, ja tämä saman henkilön uudestaan ja jälleen uudestaan.

-Mutta se on ymmärrettävää, kun ei ole muuten varaa työllistää, hän sanoi.

Jaana Kivistö (vas.) huomautti, että kun kunta vähentää työllistämistä, se alkaa saada entistä enemmän sakkomaksuja niistä työttömistä, joiden työttömyys kestää yli 500 päivää.

Kuntalisän kriteerejä ei kiristetä

Myös kotihoidon kuntalisästä äänestettiin. Titta Rissanen (sd.) esitti kuntalisän myöntämiseen tiukennusta. Hänen esityksensä mukaan perheen bruttotulot saisivat olla enintään 5 000 euroa kuntalisän maksamisen aikana ja jommankumman vanhemman pitäisi hoitaa perheen lapsia.

Äänestyksessä Rissasen esitys hävisi äänin 24-19. Rissasen esityksen puolesta äänestivät vasemmisto sekä keskustan Markku Virtanen.

Valtuusto valitsi Virpi Hirsiojan (vihr.) uudeksi jäseneksi kirjasto- ja kulttuurilautakuntaan. Hän korvaa Tanja Aholan, joka eroaa henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Valtuuston kokouksen aluksi vietettiin hiljainen hetki entisen pitkäaikaisen valtuuston puheenjohtajan Oiva Lehtosen muistoksi. Hän kuoli marraskuussa 89-vuotiaana. (HäSa)