Uutiset

Hoito pidentää poponkin ikää

Ihmiset ovat ehkä unohtaneet, että nahkakenkää – ja muitakin jalkineita pitää itse hoitaa, arvelee Orivedellä toimivan Mantereen Kenkätehdas Oy:n toimitusjohtaja Kaija Suvela.

Suojasuihke pidentää kengän elämää, valistaa Kenkä-Mekan myyjä Senja Pohjantähti. Kenkä pitäisi sumuttaa ulkona, koska suoja-ainetta ei saa hengittää, Pohjantähti muistuttaa.

-Ennen kenkien lankkaaminen oli itsestäänselvyys. Kenkiä osattiin hoitaa ihan eri tavalla kuin nykyään. Nykyaikana kenkäkaupoissa ehkä osataan neuvoa kengänostajia, mutta esimerkiksi marketissa ei neuvojia ole, Suvela pohtii.

-Yksi syy kenkien hoitamisen unohtumiseen voi olla nykyinen kiireinen elämänrytmi.

Ennen oli lankkia. Nyt on sekä lankkia että suojasumute poikineen. Kenkäkauppojen tarvikehyllyillä seisoo suoja-aineita niin nahalle, mokkanahalle kuin keinopäällysteillekin.

-Hoitoaine maksaa muutaman euron, mutta tekee kengän halvemmaksi, koska kengän ikä lisääntyy ainakin puolella, sanoo hämeenlinnalaisen Kenkä-Mekan myyjä Senja Pohjantähti.

– Toisaalta suojasuihkeet ehkä näkyvät nyt jopa trendinä, koska mokkajalkineet ovat taas yleistyneet, hän pohtii.

Lankkaaminen yhä paras hoito
Jotkut kengänostajat ovat ihmetelleet, miksi popo pitäisi suihkuttaa jo ennen käyttöä. Kallis kenkä ja itse pitää hoitaa! Eikö sitä ole suojattu jo tehtaalla?

Nahkajalkineita vuodesta 1921 valmistaneen Mantereen kenkätehtaan toimitusjohtaja hymähtää. Suvelan mukaan jokainen heidän valmistamansa kenkä käsitellään suoja-aineella eli niin sanotulla silakkeella.

-Käsittääkseni kaikissa suomalaisissa kenkätehtaissa tehdään samoin.

Sekä Suvela että Pohjantähti muistuttavat, että suoja-aine kuluu ennen pitkää pois. Kenkää kannattaa hoitaa kotona aika ajoin, koska näin kengän pinta ei pääse kuivumaan eikä kenkä ime kaduilta kosteutta.

-Parasta hoitoa nahalle ovat edelleen lankkaaminen, harjaaminen ja kiillottaminen, Kaija Suvela sanoo.

Senja Pohjantähden mukaan myös keinotekoisille materiaaleille, joille lankki ei sovellu, on tätä nykyä hyviä hoitoaineita.

Perusperiaate on se, että hoitoainetta suihkutetaan tai levitetään puhtaan ja kuivan jalkineen pintaan. Kosteina vuodenaikoina käsittelyn voi joutua uusimaan parin viikon välein.

Kenkä hörppää, jos seisoo lammikossa

Mantereen kenkätehdas lähettää maailmalle vuosittain noin 150 000 kenkäparia. Miten nämä kaikki sitten käsitellään?

Päätarkoitus on se, että kengät kestäisivät kosteutta. Suvela painottaa, että vaikka puhutaan vedenkestävyydestä, nahkakengillä ei edelleenkään voi huoletta loiskutella vesilammikoiden läpi.

-Käsitelty nahka kestää kosteutta monta kertaa paremmin kuin käsittelemätön, joka suorastaan imee vettä. Koskaan ei kuitenkaan voi luvata, ettei kenkä jossain kelissä kastuisi. Nahkakenkä ei ole kumisaapas, hän sanoo.

– Kun kenkää hoitaa oikein, se kestää vuosia. Mutta jos menee vesilammikkoon seisomaan, ennemmin tai myöhemmin nahka hörppää veden. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic